Addueix que minaria la seva "credibilitat" com a últim recurs en cas que les parts no arribessin a un acord definitiu
El principal negociador de la UE per a la sortida del Regne Unit, Michel Barnier, ha subratllat que el pla d'emergència plantejat per a la frontera irlandesa no pot incloure un límit temporal, ja que això minaria la seva "credibilitat" com a últim recurs en cas que les parts no arribessin a un acord definitiu.
L'objectiu del backstop, com es coneix aquesta salvaguarda a l'argot comunitari, és evitar l'anomenada 'frontera dura' a l'únic límit terrestre que tindrà el Regne Unit amb un Estat membre de la UE després del Brexit. S'aplicaria al terme del període de transició en cas que fos necessari.
Nombrosos diputats britànics han expressat la seva preocupació pel fet que, en el cas que arribés a aplicar-se, el Regne Unit quedaria atrapat en una unió duanera de forma indefinida i sense capacitat per prendre decisions de forma unilateral.
Barnier, que ha concedit una entrevista a l'emissora DLF abans de veure’s amb la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha insistit que l'actual Tractat de Retirada és l'únic acord capaç de complir les "famoses línies vermelles" fixades per Londres en les negociacions, com ara el final de la llibertat de moviment i la ruptura amb el mercat únic.
Després del rebuig aclaparador de la Cambra dels Comuns al Tractat de Retirada, hi ha qui ha proposat a Londres plantejar el backstop en un pacte bilateral amb Dublín, cosa que Barnier ha deixat clar que no passarà, ja que es tracta d'una frontera de la UE.
"Hem de mantenir la credibilitat d'aquesta garantia", ha dit el negociador francès, que ha descartat també que pugui ser "limitada en el temps". "No només té a veure amb Irlanda", ha advertit.
La Policia irlandesa, mentrestant, ja estudia el desplegament de centenars d'agents a la frontera en cas que el Regne Unit surti de la UE el proper 29 de març sense cap tipus de xarxa, segons informa aquesta dijous el diari Irish Independent.