La vacuna contra el Covid-19 serà obligatòria a partir del febrer
Àustria ha anunciat un nou confinament per a tota la seva població a partir de dilluns i els valors associats al turisme (IAG, Aena, Amadeus i en menor mesura Meliá) que cotitzen a la borsa espanyola han començat a caure amb força. El confinament durarà 10 dies al principi, encara que es pot estendre fins a 20; i es produeix quan la taxa d'incidència s'ha disparat fins a gairebé 1.000 casos per cada 100.000 habitants, amb un rècord aquest dijous, en notificar-se més de 15.100 casos en un dia.
Aquesta incidència amenaça de col·lapsar el sistema d'atenció mèdica austríac. El canceller del país, Alexander Schallenberg, ha anunciat que la vacuna contra LA Covid-19 serà obligatòria a partir del febrer.
A més a més, se suspenen les classes presencials per als alumnes, que hauran de tornar a l'educació en remot; es tancaran els restaurants i es cancel·laran els esdeveniments culturals.
Al voltant del 66% de la població d'Àustria està completament vacunada, una de les taxes més baixes de l'Europa occidental. I una xifra que contrasta amb el 90% de població vacunada a Espanya. El país va anunciar dilluns passat un confinament per als no vacunats, però la seva escassa efectivitat ha obligat a un confinament total.
SITUACIÓ PREOCUPANT A ALEMANYA
A Alemanya, on també estan marcant rècords de contagis i els hospitals suporten una gran pressió assistencial, s'han anunciat plans per restringir moltes activitats de lleure a les persones no vacunades a tot el país.
Aquestes notícies han elevat el temor de nous confinaments durs per tot Europa, malgrat que la majoria d'analistes els havien descartat a causa de les altes taxes de vacunació.
En aquest sentit, els analistes de Berenberg ho tenen clar: "La situació des del punt de vista de la salut pública és difícil, i probablement empitjorarà a les properes setmanes. Des del punt de vista econòmic, hem de seguir-ho de prop". De fet, creuen que fins i tot els països amb més taxes d'immunitzats han d'estar alerta.
Per minorar el perill d'infecció a l'economia, des de Berenberg opinen que s'ha de vacunar els nens una vegada l'aprovin les agències pertinents, oferir i promoure esforços per a aquells que s'hagin vacunat abans i mantenir o aguditzar les restriccions de manera selectiva per a aquells que hagin declinat la injecció d'alguna de les dosis.
Les mesures coincideixen amb les d'altres països europeus, com Grècia, on s'estan endurint les restriccions als no vacunats, i Portugal, que estudia reimposar restriccions pel gran augment de casos registrats a les darreres dues setmanes.
A Espanya, malgrat que la situació no és tan preocupant, la incidència s'ha duplicat a la darrera setmana. Aquest dijous, es van notificar 6.315 nous contagis, un lleuger descens si tenim en compte les dades que es van registrar aquest dimecres 17, que van ser 6.667 positives.
Tot i això, la incidència continua pujant i es troba als 104,29 casos per cada 100.000 habitants. L'última vegada que el nostre país va registrar una taxa similar, més gran de 100 casos, va ser el 15 de setembre.