Segons l'opinió dels bancs, el referèndum català d'independència serà un 'no esdeveniment'
Hi ha preocupació a Wall Street sobre els esdeveniments polítics a Espanya i Catalunya. El gegant JPMorgan s'ha reunit amb la banca espanyola per preguntar-los sobre el 'Procés' independentista i aquests han tret ferro a l'assumpte.
"El referèndum català d'independència és només soroll, segons els bancs. Les entitats espanyoles amb les que hem parlat creuen que el referèndum català d'independència serà un 'no esdeveniment' perquè és il·legal sota la llei espanyola", expliquen els experts del banc nord-americà JP Morgan Cazenove després de reunir-se amb representants de Santander, BBVA i Caixabank, entre d'altres.
Els tres grans compten amb una important exposició a la regió. Per exemple, suposa el 26% del negoci de CaixaBank a Espanya). Per la seva banda, BBVA és el banc més 'català' després de la integració de CatalunyaBanc i Unnim, mentre que Santander hi ha incrementat substancialment la seva mida després de comprar Popular.
A més d'aquesta opinió sobre el referèndum català, destaquen altres factors importants, com el fet que, malgrat el creixement del PIB del 3,1%, "això no s'està traslladant a un creixement similar del crèdit".
En la seva opinió, els interessos dels préstecs hipotecaris (entre l'1% i el 2%) i dels préstecs al consum (6% al 10%) són "més racionals", encara que "varien de manera important". D'altra banda, destaquen que hi ha "espai" perquè els bancs segueixin reduint el seu nombre d'oficines i les seves plantilles, ja que els clients cada vegada més operen a través dels dispositius mòbils.
Pel que fa a la reducció d'actius immobiliaris, JP Morgan assenyala que hi ha una "gran varietat d'estratègies", però en la seva opinió els objectius de Santander i BBVA de reduir la majoria d'aquests actius "en un període de tres anys és la més prudent".
Finalment, esperen que els resultats del tercer trimestre siguin més febles que els del segon, a causa de l’"estacionalitat", que provoca una menor activitat, i al fet que diverses entitats van aprofitar la crisi de Popular durant el segon trimestre per millorar els seus resultats.
En aquest sentit, comenten que l'evolució del marge d'interessos es veurà beneficiada pel fet que la caiguda de l'Euribor estigui pròxima a realitzar un sòl, encara que d'altra banda afegeixen que els bancs ja no poden esprémer més la caiguda en la rendibilitat dels dipòsits. "El creixement dels préstecs del sistema seguirà sent negatiu i només arribarà a un equilibri en algun moment de 2018, gràcies al creixement dels préstecs hipotecaris, que suposen al voltant del 50% del total", afirmen.
Sobre l'estratègia de Caixabank de reduir la seva cartera immobiliària mitjançant la venda a particulars, consideren que la rendibilitat és major, encara que també expliquen que la recuperació de preus a Espanya s'està produint sobretot a Madrid, Barcelona i localitzacions prèmium, mentre encara queden "ciutats fantasma" en què la demanda i els preus no estan pujant.
AUGMENTA LA TENSIÓ A CATALUNYA
Mentrestant, a Catalunya segueix augmentant la tensió a mesura que s'acosta la data del referèndum. La Guàrdia Civil ha detingut dotze alts càrrecs en l'operatiu desplegat en diverses seus de la Generalitat de Catalunya per recopilar proves i indicis sobre el referèndum, seguint el mandat del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.
En total, s'han realitzat nou registres i s'ha detingut a dotze persones, entre elles alts càrrecs com Josep Maria Jové Lladó, secretari general d'Hisenda, Josue Sallent Rivas (CTTI), Xavier Puig Farré (Oficina Afers Socials), Josep Maria Salvat Tenesa (Conselleria Economia i Hisenda).
A Barcelona, centenars de persones han tallat la Gran Via en protesta per aquestes detencions. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha cridat a tallar la Gran Via de Barcelona i milers de ciutadans han sortit al carrer de manera espontània. La convocatòria de concentracions i protestes també ha arribat des de la CUP i el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, també ha demanat ocupar el carrer.
Aquest dimarts, els analistes de Pantheon Macroeconomics comentaven que el Govern central tindrà difícil evitar el referèndum sense recórrer d'alguna manera a "una demostració de força". Un assumpte espinós que "augmenta el risc d'una reacció excessiva", encara que en la seva opinió les autoritats evitaran accions extremes i una "confrontació directa" per no inflamar els ànims independentistes.
CAOS ECONÒMIC
En analitzar la situació econòmica, Pantheon Macroeconomics destaca que "Catalunya és una de les regions més riques d'Espanya i un contribuent net a les arques de Madrid", però també afegeix que "la seva ràtio de deute sobre el PIB és superior a la mitjana de la resta de regions".
A més, aquests analistes comenten que "els desafiaments econòmics" d'una hipotètica Catalunya independent "són descoratjadors", a causa que "la seva pertinença a la Unió Europea i la zona euro no poden donar-se per fetes". En aquest escenari, "una Catalunya independent quedaria fora del mercat únic i hauria de crear la seva pròpia moneda des del primer dia". En la seva opinió, "aquesta situació seria caòtica i dubtem que el Govern local sobrevisqués aquesta transició".
La seva conclusió és que fins al moment el mercat no ha assignat massa probabilitats a una Catalunya independent, com demostra el comportament de la prima de risc d'Espanya i Catalunya. "Però això pot canviar en el cas que es produeixi el referèndum i que Catalunya segueixi endavant en el seu desafiament cap a Madrid", afegeixen.
No obstant això, el seu escenari base és que "el senyor Puigdemont canviarà primer. Fins i tot si el referèndum se celebra, l'únic camí viable per als separatistes és abandonar la idea d'un cicle de referèndums inconstitucionals. Si fan això, poden establir un diàleg amb el Govern de Rajoy i guanyar més autonomia dins d'Espanya".
L'OPINIÓ D’ALTRES EXPERTS
Des del banc suís Credit Suisse, afirmen que el Govern central i el Govern semblen estar condemnats a no entendre. Aquests analistes esperen que "augmenti la tensió entre les dues parts abans del referèndum de l'1-O", mentre s'endureix el to per la celebració, o no, d'aquesta votació.
Els experts de l'entitat suïssa consideren que Mariano Rajoy no es mourà gens ni mica de la seva posició i continuarà amb la seva campanya en la defensa de la "legalitat". "Encara té moltes eines disponibles per fer-ho: suspendre l'autonomia de Catalunya, el govern de Catalunya, o simplement suspendre el president Carles Puigdemont", exposa Credit Suisse. No obstant això, alerten a Moncloa que si no actua amb compte, "aquestes eines podrien augmentar el suport a la independència a Catalunya i en altres regions d'Espanya, com és el País Basc", apunten. Això podria perjudicar la imatge política de Rajoy i alimentar els seus crítics per la gestió d'aquesta controvèrsia.
Aquests missatges concorden amb els que ja va llançar Barclays. Els analistes de l'entitat britànica pronostiquen que "el Govern regional convocarà noves eleccions". En aquests comicis, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és favorita. Un fet que, segons les seves previsions, provocaria que Oriol Junqueras (líder d'ERC) es convertís en el pròxim president de Catalunya. Un nou president que basaria les seves polítiques a "persuadir més votants a donar suport a la independència", indiquen.
Des d'Alemanya, Berenberg apunta que la independència de Catalunya és "virtualment impossible". Els experts han valorat la controvèrsia entre el Govern central i la Generalitat en un informe titulat "Catalunya: no tots els somnis es poden convertir en realitat", en què apunten que el resultat del referèndum de l'1-O "podria ser un embolic sorollós per un temps , amb sort seguit per un període de reflexió i un acord per a una major autonomia".
Un acord que es podria aconseguir a través de dues opcions, segons proposa Moody's. L'agència de qualificació nord-americana recomana al Govern de Rajoy que per aconseguir "una solució duradora" hauria "satisfer algunes de les principals demandes de Catalunya". En concret, "les relacionades amb majors recursos fiscals i la reforma del marc de finançament regional", assenyala al seu informe.