Catalunya, camí d'unes noves eleccions: què pot fer Artur Mas sense el suport de la CUP?

Si Mas no fa un pas enrere, no té més remei que convocar nous comicis

  • La negativa de la CUP pone al presidente en funciones en un callejón sin salida
  • Podemos, ERC y la CUP saldrían reforzados con unas nuevas elecciones
Laura Cabanillas
Bolsamania | 06 gen, 2016 07:24 - Actualitzat: 09:15
Artur Mas 8TV

El rebuig de la CUP a la investidura d'Artur Mas com a president ha donat un gir als esdeveniments a Catalunya. El temps per aconseguir un acord és a punt d'arribar al final i tot apunta al fet que la Generalitat està abocada a repetir les eleccions autonòmiques.

L'assemblea de la CUP va rebutjar el passat 3 de gener donar suport a la investidura de Mas com a president de Catalunya amb tan sols quatre vots de diferència. Aquest rebuig de la meitat de les bases, que mostra una divisió interna del partit, va provocar un dia després la renúncia del seu líder, Antonio Baños, a l'acta de diputat al Parlament regional. Baños, com el propi Mas, confiava en un acord que permetés Junts pel Sí de formar govern i donar inici a la legislatura, però no va ser així.


Després de la renúncia de Baños, dimarts va arribar la valoració de Mas. El president en funcions ha assegurat que l'error de Junts pel Sí ha estat "confiar en el sentit de país de la CUP", formació a la qual ha acusat de no tenir “sentit de país”. "Junts pel Sí s'ha mogut i molt en tots els temes importants; la CUP, però, no s'ha mogut en l'únic tema que no era important, els noms personals", ha indicat, referint-se al motiu de la negativa de la formació d'esquerres: que Mas seguís sent el candidat.


"La decisió de la CUP, després de l'empat famós, ha generat un 50% de gent a favor de l’acord dins de la CUP. Vull valorar que hi hagi molta gent de la CUP que s'ha mogut, encara que hi hagi uns quants que no", ha dit Mas, que ha avançat durant la seva compareixença que signarà dilluns el decret de convocatòria d'eleccions, previsiblement per al mes de maig.


“Si no fa un pas enrere, no té més remei que convocar les eleccions”, assenyala Adolfo Calatrava, professor de Ciències Polítiques de la Universidad Carlos III de Madrid, en declaracions a Bolsamania sobre les opcions que encara té el president en funcions. “A partir d'aquí, caldrà veure si pot seguir presentant-se juntament amb ERC” o, pel contrari, es trenca la candidatura de Junts pel Sí i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha de fer el camí pel seu compte.

ES PLEGARÀ MAS A LES EXIGÈNCIES DE LA CUP?



Encara queden uns dies per salvar els mobles i evitar la convocatòria d'eleccions, que no se signarà fins dilluns. Amb els 62 diputats de Junts pel Sí, Mas necessita com a mínim dos vots favorables dels deu diputats de la CUP per superar els 63 escons que sumen la resta de partits.


Després de les eleccions, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja va plantejar el seu temor a un possible ‘Tamayazo’, en referència a l'absència de dos diputats socialistes durant la votació d'investidura de Rafael Simancas el 2003 a l'Assemblea de Madrid, possibilitant que Esperanza Aguirre arribés a la Presidència de la Comunitat de Madrid. Per al professor de la Carlos III, “quan Baños dimiteix, queda clar” que això no succeirà amb la CUP. “Seria molt complicat”, per no dir “improbable”, ja que els diputats de la resta de partits no semblen disposats a abstenir-se.


L'única alternativa que té Mas en aquest moment seria “fer un pas enrere” i “deixar que una altra persona de CDC” es presenti com a candidat. La CUP va demanar que fos algú d'ERC però, si això succeeix, Calatrava adverteix que “es podria fracturar Junts pel Sí”. No obstant això, Mas ha insistit que ell és el candidat de Junts pel Sí, per la qual cosa aquest escenari sembla poc probable.


A QUI BENEFICIEN UNES NOVES ELECCIONS?

El principal beneficiat d’unes noves eleccions a Catalunya seria En Comú Podem, la coalició sota la qual es presenta la candidatura de Podem a la comunitat autònoma. Segons Calatrava, la figura d’Ada Colau tindrà una importància capital, a causa del seu pes dins de Catalunya. De moment, però, l'alcaldessa de Barcelona diu que no encapçalarà la llista.


També sortiria reforçada la CUP, encara que això dependrà de com reaccioni el seu electorat a les votacions sobre l'acord fallit amb Junts pel Sí. Una altra de les formacions beneficiades podria ser ERC, que primer ha de decidir si continua presentant-se amb CDC o, pel contrari, opta per intentar aconseguir un acord amb altres partits d'esquerres.


No obstant això, tot “depèn de com es plantegin les eleccions”. “Sembla difícil que sigui igual que el 27-S”, quan la votació es va presentar en el marc de la independència de Catalunya.

Ciutadans es veuria beneficiat si el debat d'aquestes eleccions gira entorn de “secessionisme sí o secessionisme no” però sembla que, en cas d'unes noves eleccions, pesa més l’“eix dreta-esquerra” que “no pas l'eix secessionista”.

El futur que veu aquest analista polític sobre Catalunya si es tornen a convocar eleccions inclou la possibilitat que es formi una coalició d'esquerres que governi, soterrant finalment els plans d'Artur Mas i ajornant el conflicte independentista. La decisió de la CUP ha deixat “molt clar que no hi ha tants recursos per dur a terme el procés”.

contador