Recollirà roba, sabates i complements que ja no utilitzin els clients per a donar-los 'una altra vida'
Inditex està treballant en un projecte pilot que aposta pel reciclatge de roba de segona mà. Ara la companyia espanyola el convertirà en realitat i serà un objectiu clau en la seva estratègia per als propers quatre anys. La cadena propietària de Zara apostarà pel reciclatge de la roba, sabates i complements que ja no fan servir els seus clients. Recollirà les peces a les seves botigues i els buscarà una nova vida.
"Aquest any posem en marxa un nou pla estratègic mediambiental 2016-2020 que aprofundeix en el seu model d'economia circular, incorporant noves accions en totes les fases de producció, des de l'anàlisi de matèries primeres fins al reciclatge final de les peces", ha afirmat Pablo Isla a la 'carta' que el president d'Inditex envia als inversors de l'última memòria del grup de distribució, que correspon al seu últim exercici, conclòs el 31 de gener de 2016, segons El Español.
"Un dels projectes més rellevants consisteix en la gestió dels residus dels productes amb la implantació de sistemes que permetin la reutilització i el reciclatge de les nostres peces col·laborant amb entitats socials", ha subratllat Isla.
Amb aquesta iniciativa, Inditex, propietària de Zara, Pull & Bear, Bershka o Stradivarius, entre d'altres firmes, controlarà tot el cicle de vida dels productes, des del disseny de les peces, el seu procés de fabricació (per tercers, perquè ella no fabrica directament), fins a la distribució i la seva reutilització, sempre que sigui possible.
'CLOSING THE LOOP'
L'espanyola ha denominat a aquest projecte 'Closing the loop' ('Tancant el cercle') i ja ha estat en fase de prova en alguns establiments de Zara, la seva principal marca comercial. Aquesta acció té com a objectiu que cap peça tèxtil usada acabi en un abocador. Obre així la porta a recollir qualsevol tipus de peça, independentment de quina sigui la marca que aparegui a les etiquetes.
El projecte pilot ha estat en marxa, fins al moment, en 37 botigues de Zara a cinc països (Espanya, Regne Unit, Holanda, Dinamarca i Suècia). Bàsicament, ha consistit en la instal·lació de contenidors específics de recollida als establiments en què dipositar peces tèxtils, calçat i complements. "Per a les tasques de recollida i classificació comptem amb la col·laboració d'organitzacions del tercer sector sense ànim de lucre com Càritas o Creu Roja integrant en aquests llocs de treball a persones en risc d'exclusió", apunta la companyia en la seva memòria.
Aquest any, aquests contenidors arribaran a botigues d'Alemanya, Itàlia, Portugal, França, Japó, Xina i Hong Kong. Fins al moment, l'empresa espanyola no ha donat més detalls sobre el projecte. Encara que ja hi ha resultats de la iniciativa pilot. Durant 2015, Inditex ha recollit 5.701 quilos de peces en botigues i 37 tones en centres logístics i oficines, assegura en la memòria del passat exercici fiscal.
Si l'estat de les peces no els permet tenir una 'segona vida', sempre que sigui possible, tornaran a la cadena industrial "per originar noves matèries primeres d'igual o més qualitat que les recollides". Aquí Inditex no està sola, ja que ha de col·laborar amb empreses industrials que li permetin recuperar aquests teixits i materials.
DE LA MÀ D'H&M
Inditex tampoc està sola en la iniciativa de convertir la distribució tèxtil en un procés circular. El grup suec H&M també està dins d'aquest projecte. Si és el cas, assegura que convertir el negoci en "circular" va "molt més enllà del reciclatge". "Consisteix a desenvolupar solucions i models de negoci que allarguin l'esperança de vida dels productes des de diferents perspectives", ha assegurat la companyia en explicar en què consisteix aquest projecte. "Des del disseny, la durabilitat i donar solucions senzilles per donar-los una segona vida", ha indicat.
La sueca assegura que el 95% de les peces que acaben a les escombraries podrien reciclar-se. Es desconeix quantes peces podrà arribar a reciclar Inditex, però la companyia sí informa de quantes ven a l'any en les seves 7.000 botigues. Només el 2015, va posar en el mercat més de 1.177 milions de peces.