Inaugurant un trajecte entre Madrid i Barcelona divendres passat
Ouigo ha inaugurat aquest divendres el seu primer servei d'alta velocitat entre Madrid i Barcelona amb la promesa de contribuir a la recuperació econòmica d'Espanya i amb l'objectiu de multiplicar el nombre de viatgers que utilitzen el tren, el mitjà de transport més sostenible amb el medi ambient i la infraestructura del qual està àmpliament infrautilitzada a Espanya.
La directora general de la companyia, Hélène Valenzuela, ha destacat durant l'acte d'inauguració, celebrat a l'estació d'Atocha de Madrid, que aquest compromís es plasma en la contractació de més de 1.300 persones, el 98% d'elles amb contracte indefinit, i en el seu desig de popularitzar l'alta velocitat al país.
"Avui per fi estem celebrant l'inici dels nostres trens. Estem compromesos amb la recuperació de l'economia i volem popularitzar l'alta velocitat, volem ser el mitjà de transport per a tota la família, adults, nens i mascotes, i volem ser l'opció preferida per als espanyols", ha assenyalat.
Els primers viatgers han pujat aquest dilluns a un dels cinc serveis d'anada i tornada que Ouigo oferirà a partir d'ara cada dia, en competència amb Renfe, amb preus que parteixen des dels 9 euros i amb parada a Saragossa i Tarragona.
APROFITAR ELS 65.000 MILIONS INVERTITS
Es tracta del primer tren que circularà per les vies espanyoles després de la liberalització, un procés que ha suposat l'entrada de la competència per tal de donar un major ús a la infraestructura, en la qual s'ha invertit 65.000 milions d'euros durant els últims 30 anys, sent-ne la més extensa d'Europa i la segona del món però, al mateix temps, una de les menys utilitzades.
Com a resposta, aquesta entrada de la competència, segons ha explicat el secretari d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, durant l'acte d'inauguració, permetrà aprofitar la inversió que tots els espanyols han realitzat i que més gent faci servir el tren a partir d'ara.
Per Saura, "tots guanyen", començant pels consumidors, que veuran com els preus baixen; la societat, en amortitzar aquesta inversió; el conjunt del sector, que viurà en competència i dispararà la seva innovació, i, sobretot, el medi ambient, ja que a mesura que més gent faci servir el tren i menys l'avió o la carretera, menys tones de diòxid de carboni s'emetran a l'atmosfera.
PROCÉS DE LIBERALITZACIÓ
La president d'Adif, Isabel Pardo de Vera, s'ha referit a la fita en la història que marca aquest dia, després d'un procés de liberalització durant el qual defensa que el gestor de la infraestructura ferroviària ha actuat com a "garant dels drets de tots", avançant en l'Estat de benestar, en aquest cas en el dret a la mobilitat, sense la qual creu que la desigualtat s'acreixeria.
Pardo de Vera ha recordat que aquest any es compleix el 170 aniversari de la inauguració de l'estació d'Atocha, quan donava servei a una de les primeres línies de país, la de Madrid-Aranjuez, en ple segle d'or del ferrocarril. Ara, la presidenta d'Adif augura una nova "era d'or", en què aquest mitjà de transport se situa com a estratègic per aconseguir els objectius mediambientals.
La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, que també s'ha referit a aquesta jornada com un "dia històric", ha defensat la feina feta per aquest organisme per assegurar que no hi ha hagut discriminació durant el procés de liberalització, donant accés als diferents operadors i protegint els consumidors.
Finalment, Chistophe Fanichet, el president d'SNCF Voyages, la companyia pública francesa propietària d'Ouigo, ha dit en castellà que se sent orgullós d'estar "a l'altura d'aquest moment tan important per a Espanya", que coincideix amb la finalitat de l'estat d'alarma i la progressiva recuperació de la mobilitat.