Suaus caigudes en Wall Street després de l'últim rècord del Nasdaq

L'índex tecnològic acumula una revaloració anual del 26% el 2017

  • Tesla Motors és protagonista després de presentar el seu prototip de camió elèctric
  • La Cambra Baixa dels EUA va aprovar aquest dijous el projecte de reforma fiscal de Trump
César Vidal
Bolsamania | 17 nov, 2017 13:35 - Actualitzat: 15:50
Wall street america US USA signs

Suaus caigudes en Wall Street, que va registrar aquest dijous forts guanys. Les pujades de l'0,8% van permetre al Dow Jones i l'S&P 500 acostar-se de nou als màxims històrics i neutralitzar les pèrdues de l'inici de la setmana.

DOW JONES
44.860,310
  • 0,28%123,74
  • Max: 44.903,01
  • Min: 44.426,66
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.234,87
22:47 26/11/24

En el cas del Nasdaq, que va liderar les compres amb una pujada de l’1,3%, l'índex tecnològic va marcar un nou rècord als 6.793 punts i en alguns moments va superar els 6.800 punts. Aquest any es revalora més d'un 26%, en una ratxa alcista que sembla no tenir fi.

En qualsevol cas, els analistes segueixen enviant senyals d'alerta. Craig Erlam, estrateg d’Oanda, comenta que si el Dow Jones i l'S&P 500 no són capaços de marcar nous rècords, això seria "un altre senyal típica que la tendència alcista s'està debilitant".

En la seva opinió, és convenient vigilar el suport dels 23.250 punts al Dow Jones, ja que la seva pèrdua pot provocar una correcció fins a 23.000 punts. En qualsevol cas, una caiguda d'aquesta magnitud seria "només una petita correcció saludable per als mercats" després de les últimes guanys acumulats.

A nivell corporatiu, el gran protagonista és Tesla Motors, després que el fabricant de cotxes hagi presentat els seus prototips de camions elèctrics i la nova versió del seu model esportiu. El 'Roadster' té gairebé 1.000 quilòmetres d'autonomia i els títols de Tesla anticipen pujades properes al 2%.

D'altra banda, els conglomerats de mitjans de comunicació Comcast i Verizon estan interessats en comprar actius de 21st Century Fox, que puja amb força en borsa. A més, el venedor de roba esportiva Foot Locker es dispara un 25% després de superar previsions amb els seus resultats.

REFORMA FISCAL

La Cambra Baixa del Congrés dels EUA va aprovar ahir el projecte de llei per a la reforma fiscal de Trump gràcies al suport del Partit Republicà, que treballa en aliança amb l'Administració Trump. Ara és el Senat el que haurà d'aprovar el seu propi projecte de llei i posteriorment les dues cambres hauran de votar un text consensuat.

El major obstacle és al Senat, ja que els republicans hi controlen tan sols 52 seients de 100 i alguns d'ells s'han oposat públicament a la reforma. En qualsevol cas, el mercat descompta que serà aprovada durant el primer trimestre de 2018 com a molt tard.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,27%, i recupera el nivell d’1,18 dòlars. Menció especial per al Bitcoin, que ha marcat un nou rècord als 8.000 dòlars, mentre el mercat no es posa d'acord sobre si la moneda digital és una inversió segura o una bombolla passatgera.

Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas puja un 1,3%, fins a 55,90 dòlars, mentre que el barril Brent avança un 0,8%, fins a 61,90 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,4%, fins a 1.283 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau fins al 2,367%.

L'AVÍS DE ALBERT EDWARDS

Sobre l'excessiva complaença del mercat, el cèlebre analista Albert Edwards, famós per la seva visió crítica sobre la política monetària dels bancs centrals, ha tornat a donar un senyal d'alerta sobre les negatives conseqüències futures que tindrà l'elevat nivell de deute que acumula el món financer global.

En la seva opinió, les borses mundials es troben en una situació de "bombolla complaent", ja que "els inversors afirmen majoritàriament que han d'estar totalment invertits perquè no hi ha raons per acabar amb l'actual optimisme" que impera als mercats. No obstant això, Edwards afegeix que "molts d'aquests inversors, al mateix temps, coincideixen amb nosaltres en què les coses acabaran de molt mala manera en un termini de dos anys".

Segons aquest expert, "els índexs de sentiment, sovint indicadors útils d'opinió contrària, han arribat a nivells extrems d'optimisme rarament vists. Les comparacions amb octubre de 1987 (quan es va produir la caiguda més diària de la història del Dow Jones) estan plenament justificades".

contador