Totes dues entitats són les principals candidates a una operació corporativa
Unicaja i Liberbank es disparen a la borsa amb la represa de negociacions per a una fusió, segons ha publicat Bolsamanía aquest cap de setmana. Una transacció que s'emmarca dins dels moviments de consolidació del sector bancari espanyol. L'entitat gallega puja un 10% i el banc asturià un 16%.
Unicaja ha confirmat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "contactes preliminars amb Liberbank, amb coneixement del Consell d'Administració sense, de moment, la participació d'assessors externs, i sense haver-se pres una decisió sobre el tema".
De la mateixa manera, Liberbank ha confirmat "contactes preliminars amb Unicaja Banco, sense que, de moment, s'hagi adoptat cap decisió". Els dos bancs cotitzats més petits de la borsa espanyola són els principals candidats a protagonitzar una operació corporativa.
Aquestes dues entitats ja van negociar una fusió l'any passat, procés en què també hi va tenir protagonisme Abanca, entitat gallega controlada pel banquer veneçolà Juan Carlos Escotet, que va arribar a presentar una oferta de compra mentre Unicaja i Liberbank negociaven.
En tot cas, els dos bancs porten unes setmanes conversant, però encara no ho han confirmat oficialment, un procés que ha agafat força després de l'operació entre CaixaBank i Bankia i que ara comptaria amb un suport més decidit per part dels reguladors, especialment el Banc Central Europeu.
Els analistes de Citi assenyalen que la fusió d'Unicaja i Liberbank seria la més rendible dins del sistema financer espanyol, amb un potencial alcista del 16% per a Unicaja i del 28% per a Liberbank.
Per part seva, els analistes de Golman Sachs comentaven fa unes setmanes que Unicaja és el banc amb més possibilitats de protagonitzar una operació corporativa.
"Som compradors d'Unicaja per motius de M&A (mergers and acquisitions/fusions i adquisicions)", van afirmar aquests experts al seu últim informe. Per això, van elevar la valoració de les seves accions un 20%, a 1 euro per acció des dels anteriors 0,80 euros per títol.
Després del fracàs de la fusió amb Liberbank, el president executiu d'Unicaja, Manuel Azuaga, va rellevar com a conseller delegat a Enrique Sánchez del Villar i va nomenar a Ángel Rodríguez de Gracia. Ara, totes dues entitats han acostat postures perquè el Banc Central Europeu (BCE), a principis de juliol, va abaixar el llistó per a les fusions bancàries a la zona euro, amb l'esperança d'encoratjar una onada de consolidacions en aquest sector.
El regulador facilitaria que els dos bancs no haguessin d'ampliar capital per reforçar el seu balanç, la qual cosa és un gran impuls per a assegurar la transacció.
Els principals esculls que van fer fracassar les converses de 2019, el bescanvi d'accions i el repartiment de poder, semblen haver quedat solucionats. "S'està parlant de manera informal i això podria desembocar en una negociació formal o no", ha comentat una font pròxima a les converses.
La seva fusió crearia el cinquè major banc espanyol, que comptaria amb més de 100.000 milions d'euros en actius. Unicaja (controlada per la Fundació Bancària Unicaja) és líder a Andalusia, mentre Liberbank (controlada per la Fundació Caixa d'Estalvis d'Astúries) ocupa una posició de lideratge al Principat. L'entitat andalusa val uns 1.000 milions d'euros a la borsa i Liberbank uns 700 milions.