La companyia espera unes pèrdues de 500 milions d'euros al tercer trimestre fiscal
La desenvolupadora francesa de videojocs Ubisoft es desploma a borsa. La companyia gala cau per sobre del 19% al mercat després d'haver llançat una important advertència de beneficis per al tercer trimestre fiscal: Ubisoft retalla dràsticament la previsió anterior de 400 milions d'euros de benefici d'explotació ajustat fins a unes pèrdues de 500 milions d'euros. L'últim any, el valor ha perdut més del 55% a la borsa.
Així mateix, la creadora de la franquícia Assasin's Creed ha alertat que també redueix la previsió de reserves netes, l'indicador més proper als ingressos que maneja la companyia, en un 20%: dels 830 milions (+10%) que esperava abans, ara la desenvolupadora francesa espera una retallada del 10% fins als 725 milions d'euros. Tot i això, Ubisoft ha assegurat que el seu balanç és "sòlid", amb uns "1.500 milions d'euros en efectiu i equivalents després de reemborsar el bo de 500 milions d'euros que expira a finals d'aquest mes".
La companyia gal·la ha assenyalat el “desafiant entorn econòmic” i el mal rendiment de dos importants títols com Mario + Rabbids: Sparks of Hope (Nintendo Switch) i Just Dance 2023 (Nintendo Switch, PS5, Xbox Series X/S ) durant la campanya nadalenca com els principals responsables d'aquest ajustament a la baixa de les previsions.
D'altra banda, la companyia ha endarrerit la data de llançament del seu videojoc Skull and Bones (PS5, XSX/S, PC) fins al proper any fiscal, que comença l'abril del 2023; cal recordar que el joc va començar el seu desenvolupament el 2013. A més, Ubisoft ha anunciat la cancel·lació de tres títols més sense anunciar que se sumen a les cancel·lacions de Ghost Recon Frontline, Splinter Cell VR i dos títols més no anunciats el passat juliol del 2022.
"Estem clarament decebuts pels nostres resultats recents. Ens enfrontem a una dinàmica de mercat contrastada, ja que el sector segueix decantant-se per les grans marques i els jocs com a servei de llarga durada, en un context d'empitjorament de les condicions econòmiques que afecta la despesa dels consumidors”, ha assenyalat el conseller delegat d'Ubisoft, Yves Guillemot.
Així mateix, Guillemot ha anunciat que compta amb “l'aprovació del Consell d'Administració”, per prendre “importants decisions estratègiques i operatives addicionals”, un “conjunt de mesures destinades a reforçar les perspectives de creixement i creació de valor a llarg termini”. "És fonamental seguir adaptant la nostra organització, reforçar encara més la nostra execució i garantir tant el lliurament de jocs increïbles als jugadors com una gran creació de valor", ha afegit.
En aquest sentit, la companyia francesa ha assenyalat que concentraran els seus esforços a “convertir les nostres marques i serveis (Ubisoft Plus, etc.) en els més potents del sector”. Ubisoft també ha anunciat que depreciarà al voltant de 500 milions d'euros d'R+D capitalitzat "en relació amb els propers jocs premium i Free-to-Play i els nous títols cancel·lats". "Això reflecteix, en particular, la cautela més gran relacionada amb el difícil mercat actual dels videojocs i l'entorn macroeconòmic, així com la necessària major concentració en menys títols", afegeix la desenvolupadora de Far Cry o Tom Clancy's The Division.
Finalment, Ubisoft ha anunciat una reducció neta prevista de la base de costos no variables de més de 200 milions d'euros durant els propers 2 anys. Això s'aconseguirà mitjançant una reestructuració selectiva, la desinversió d'alguns actius no estratègics i el desgast natural habitual. Ubisoft continuarà tractant de contractar persones de gran talent per a les seves grans marques i serveis”, expliquen.
“La nostra reacció decisiva i les nostres mesures addicionals d'optimització de costos ens ajudaran a esquivar el difícil entorn econòmic actual i ens garantiran una organització més àgil als propers anys. Aprofitant la cartera de jocs més gran de la història d'Ubisoft, el 2023-24 es llançaran Assassin's Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora, Skull and Bones i altres jocs premium encara per anunciar, incloent-n'hi un de grans dimensions, així com prometedors Free-to-Play d'algunes de les nostres principals marques”, ha assegurat Frédéric Duguet, director financer d'Ubisoft.
Per la seva banda, Guillemot ha subratllat que les perspectives de la indústria a llarg termini continuen sent “prometedores”. "Estic convençut que Ubisoft està ben posicionada per beneficiar-se d'aquest impuls gràcies a la fortalesa dels nostres equips, marques, capacitat de producció, tecnologia i balanç", ha afegit.
“El nostre catàleg continua sent molt saludable, amb una activitat notablement robusta a Rainbow Six Siege, un gran impuls per als nostres jocs d'Assassin's Creed i un rendiment generalment sòlid dels nostres jocs en viu. Esperem que la nostra estratègia per crear jocs com a servei de llarga durada i transformar les nostres marques més importants en veritables fenòmens globals amb múltiples ofertes a través de plataformes i models de negoci, generi en última instància una creació de valor significativa, amb un fort creixement dels ingressos bruts i els ingressos operatius als propers anys”, ha conclòs el CEO de la companyia gal·la.