L'empresa de transport privat va segellar recentment un acord amb el seu principal competidor rus per unir la seva plataforma
Uber segueix intentant apagar els seus focs. Aquest cop, ha tancat un històric acord per aliar-se amb el seu principal competir a Rússia, Yandex, i passaran a formar una societat conjunta dedicada al transport i logística.
El gegant rus Yandex, té com a matriu una eina de recerca, similar a la de Google, i posseeix el 65% de les recerques. La matriu cotitza al Nasdaq i a la borsa russa i té una capitalització de 10.410 milions de dòlars. A més de ser un cercador, també té un servei de mapes i l'esmentada aplicació de transport privat a Rússia.
El gegant rus Yandex, té com a matriu una eina de recerca, similar a la de Google, posseeix el 65% de les recerques
Yandex.Taxi era la gran amenaça de Uber, i en un intent de frenar la seva sagnia de pèrdues (708 milions de dòlars al juny), ha decidit aliar-se amb el seu principal competidor. El contrari que la matriu russa, el creixement en viatges va ser del 484% el que va suposar que l'EBITDA de Yandex.Taxi fos de 20 milions de dòlars durant el passat trimestre.
Amb aquesta unió naixerà una nova societat, de la qual encara no es coneix el nom i en la qual participaran les dues multinacionals, tot i que no amb la mateixa força. Uber hi injectarà 225 milions de dòlars i Yandex hi invertirà 100 milions de dòlars. Tant la multinacional russa com la nord-americana calculen que l'híbrid tindrà una capitalització de 3.400 milions de dòlars. Tot i les xifres econòmiques, el control de la societat el tindrà la gegant russa amb una participació del 59,3%, mentre que la nord-americana partirà amb un 36,6%. La resta serà per als empleats.
Uber va decidir plantar la seva bandera a Rússia l'any 2013. Dos anys abans, Yandex va decidir bolcar els seus esforços en el servei privat de conducció. Amb aquesta fusió tindrà servei en més de 135 països. A més, la nova empresa operarà a l'Azerbaidjan, Armènia, Bielorússia i Kazakhstan.
A ÜBER NO LI VE DE NOU
Uber ja va haver de replegar files a la Xina. L'empresa xinesa Didi Chuxing i Uber van tenir una lluita aferrissada pel control dels usuaris i es va produir una guerra de preus insostenible. Finalment, la multinacional nord-americana va haver de fer marxa enrere i va dissenyar la mateixa fórmula que la que ha adoptat per salvar la situació a Rússia.
Així doncs, es va fusionar amb Didi en un projecte de 31.300 milions d'euros per tirar endavant. Actualment, Uber té un 17,7% de Didi i va rebre 1.000 milions a canvi de l'operació.
JOC DE TRONS A ÜBER
A la polèmica dels taxis i el desajust en els comptes, també cal sumar-hi la falta de lideratge en Uber després de la marxa de Travis Kalanick, cofundador i fins no fa gaire conseller delegat. La multinacional ha iniciat el seu propi càsting perquè algú segui al particular tron de ferro i dirigeixi l'empresa. La cúpula directiva busca una candidata que sigui capaç de no tacar més el nom d’Uber en aquests moments complicats.
La millor candidata era Carolyn Mccall, exconsellera delegada d'easyJet, però finalment va decidir anar-se'n a ITV i aquest dilluns es va fer oficial el seu nou càrrec. Marissa Mayer, exconsellera delegada de Yahoo o Kara Swisher, creadora del portal Recode, guanyen terreny així per poder agafar el timó d’Uber, segons apunta Bloomberg.