Trump amenaça Repsol amb "sancions devastadores" si no deixa Veneçuela

La Casa Blanca també ha amenaçat la italiana ENI i l'índia Reliance

Bolsamanía
Bolsamania | 19 mai, 2020 12:00
ep sede repsol 20200504183703
REPSOL

La Casa Blanca ha amenaçat amb "sancions devastadores l'espanyola Repsol, la italiana ENI i l'índia Reliance si no deixen de bombar petroli a Veneçuela i vendre'l al mercat internacional. "No hi ha hagut excepcions per a Chevron, i no n'hi haurà per a cap empresa del món," ha avisat.

Repsol
11,855
  • -0,21%-0,03
  • Max: 11,98
  • Min: 11,78
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,32
17:35 22/11/24

Són paraules del director per a les Amèriques del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, Mauricio Claver-Carona, que s'ha expressat en aquests termes en una entrevista amb el canal de televisió internacional NTN24. Chevron és la segona petroliera més gran dels EUA, i ha hagut de deixar d'operar a Veneçuela per l'ultimàtum de l'Administració Trump.

I ara, Repsol i altres empreses internacionals que operen a Veneçuela i venen petroli d'aquest país, com la italiana ENI i l'índia Reliance, poden córrer la mateixa sort. Segons Claver-Carona, l'executiu de Donald Trump ja ha avisat aquestes empreses que se n'han d'anar del país bolivarià.

"Els prometem que no farem cap excepció per a ningú amb les sancions que puguem imposar pel transport i els negocis amb el règim de Nicolás Maduro. Ho tenim molt clar," ha afirmat.

La notícia ha provocat recels, i els títols de Repso ara cauen un 0,6%, fins als 8,58%. "Els hem mostrat a aquestes tres empreses el que ha passat amb Rosneft Trading. Òbviament, les sancions sobre aquestes tres empreses serien devastadores, i no és el que desitgem que passi," ha remarcat l'alt càrrec de la Casa Blanca.

Només cal recordar que Rosneft (pertany a l'estat rus, però té com a accionistes minoritaris la britànica BP, el fons sobirà de Qatar i el gegant de les matèries primeres Glencore) va deixar aquest cap de setmana Veneçuela després de les amenaces del Govern dels EUA. Va anunciar que venia les seves operacions al país a una altra empresa estatal russa, Zarubezhneft i els seus petroliers, que esperaven les seves càrregues a les costes de Veneçuela, han abandonat la regió amb els dipòsits buits, segons Reuters.

Ha cedit a la pressió de l'Administració Trump tot i que, com recorda El Mundo, és una de les petrolieres més grans del món (molt més que les tres que Washington amenaça ara) i té entre els seus consellers l'ex-canceller socialdemòcrata alemany Gerhard Schröder.

PRIMER AVÍS AL FEBRER

Tot va començar al febrer, quan els EUA van imposar sancions a Rosneft Trading; al març, Washington va ampliar les sancions a TNK, una altra subsidiària de Rosneft, cosa que va deixar molt tocada la petroliera. Al febrer, la Casa Blanca també va posar al punt de mira Repsol, a la qual va exigir que canviés el seu model d'activitat a Veneçuela.

No obstant això, l'espanyola es va mantenir ferma, i va assegurar que mantindria la seva exposició al país llatinoamericà. Ara cal veure què farà després d'aquesta nova amenaça dels EUA, que considera que tant Repsol com la resta de petrolieres estan ajudant Veneçuela en el comerç internacional de petroli.

contador