Trump amenaça Harley-Davidson si deixa els EUA: "No ho oblidarem"

La fabricant de motocicletes vol que la meitat del seu negoci estigui fora de sòl nord-americà

Sergio García
Bolsamania | 27 jun, 2018 18:18
trumpharley1

Trump pot perdre un dels valors més icònics dels Estats Units. La possible marxa de Harley-Davidson a Europa, en plena guerra comercial, seria un cop dur (més simbòlic que econòmic) per als EUA i un president que haurà d'intentar fer els Estats Units gran de nou sense un dels seus bastions més representatius a escala mundial.

HARLEY-DAVIDSON
30,323
  • -1,39%-0,43
  • Max: 31,01
  • Min: 30,27
  • Volume: -
  • MM 200 : 35,51
17:30 23/12/24

Harley-Davidson va emprendre la seva primera incursió fora dels EUA el 1999, en obrir una planta al Brasil aprofitant el final de l'Administració Clinton.

La fabricant de motocicletes presumeix que la meitat del seu negoci està fora de sòl nord-americà

Més tard, la mítica fabricant de motocicletes es faria amb una fàbrica de peces a Austràlia, durant els anys durant els quals George W. Bush va seure al Despatx Oval de la Casa Blanca.

En plena Administració Obama, Harley es va expandir fins a l'Índia el 2011 i, poc després que Trump assumís el seu càrrec el 2017, anunciava la construcció d'una nova planta a Tailàndia.

Europa és la propera frontera. La fabricant amb seu a Milwaukee va afirmar dilluns passat que es portaria la seva fabricació de motos al Vell Continent per primera vegada en la seva dilatada història... culpant els aranzels de la Unió Europea (UE), en resposta als dels EUA.

Motius no li falten a Harley, tenint en compte que la UE ha elevat el seu aranzel sobre la importació de motocicletes del 6% al 31%. Unes traves que, segons la pròpia companyia, elevarien fins a 2.200 dòlars els costos per exportar cadascuna de les seves motos a Europa... reduint els guanys de la fabricant en fins a 100 milions de dòlars a l'any.

L'anunci va generar una sèrie d'atacs contra la controvertida i polèmica estratègia comercial de Trump. Una de les més destacades va ser l'enunciada pel president republicà de la Cambra de Representants nord-americà, Paul Ryan, que va carregar contra la política comercial del seu país en una tribuna del The Wall Street Journal.

La resposta de Trump tampoc es va fer esperar i va acusar Harley-Davidson d'agitar la "bandera blanca" i utilitzar els aranzels "com a excusa". Unes paraules seguides d'una amenaça, a través del seu perfil de Twitter, en què el president nord-americà afirma que "Harley-Davidson hauria quedar-se al 100% als EUA, amb la gent que l'ha portat a l'èxit. He fet molt per vosaltres perquè ens feu això. No ho oblidarem ni nosaltres, ni tampoc els vostres competidors".

I és que el representant del sindicat dels treballadors nord-americans de Harley afirma que la fabricant estava ansiosa per portar la seva activitat al Vell Continent. "Crec que estan planejant-ho fa un temps. Crec que ho estan fent servir tot com a excusa", ha afirmat davant l’NPR Joe Capra, representant sindical d'una planta de Kansas City que tancarà l'any que ve i destruirà 800 llocs de treball.

Amb tot, la nova política tributària de Trump hauria de permetre a la fabricant estalviar fins a 100 milions de dòlars anuals, és a dir, un matalàs per afrontar la guerra comercial. En lloc d'això, la companyia ha optat per elevar el dividend a principis d'aquest any i dur a terme una recompra d'accions pròpies.

HARLEY APOSTA PER EUROPA

La marxa de Harley-Davidson a Europa no és del tot sorprenent. Al cap i a la fi, les seves vendes estan caient en territori nord-americà a causa dels canvis demogràfics, que coincideixen amb el creixement de les seves vendes al Vell Continent.

D'altra banda, la possible mudança de la fabricant a Europa és diferent de la que afronten les companyies que volen entrar al mercat asiàtic. I és que països com la Xina, l'Índia i Tailàndia van aixecar fa temps aranzels molt elevats que obliguen totes les grans companyies que volen fer negocis a traslladar (almenys) part de la seva producció fins allà.

Tailàndia imposa un aranzel del 60% i l'Índia, del 100% en la importació de motocicletes al seu país. És a dir, que vendre una Harley pot arribar a costar el doble del seu preu original en alguns d'aquests mercats emergents. Precisament, això explica la planta que la fabricant va obrir a Tailàndia el 2017.

Segons alguns experts, la companyia vol acabar generant, almenys, la meitat dels seus ingressos fora dels EUA. A hores d'ara, segons les dades de FactSet, el 69,3% dels seus ingressos totals procedeix d'allà. El segon mercat de Harley és Àsia, amb un 10,7% (+0,4% de 2016 a 2017) i Europa se situaria en tercer lloc, amb un 9,4% (+0,3%).

contador