Atribuir el baix pagament als dipòsits a l'"excés de liquiditat" i assenyala que hi ha "alternatives atractives"
El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha atribuït que els bancs no paguin els clients pels seus dipòsits a “l'excés de liquiditat”.
"És la raó per la qual les entitats no retribueixen els dipòsits, de la mateixa manera que quan els tipus estaven en negatiu no se'ls traslladava", ha assenyalat Torres durant els Cursos d'Estiu de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander.
El president de BBVA creu que aquesta situació “no té res a veure amb la competència”, ja que el sector financer és “sòlid i competitiu”. “Oferim als nostres clients alternatives que són molt atractives financerament als mercats de renda fixa a través de fons de renda fixa”, ha afegit.
D´altra banda, Torres ha destacat que l'objectiu del banc biscaí és canalitzar 300.000 milions d'inversió fins al 2025 per garantir la transició energètica, un dels dos pilars que defineixen l'estratègia de l'entitat juntament amb la inversió en tecnologies de disrupció.
"Necessitem invertir 250 milions de milions de dòlars, un 8% del PIB mundial d'aquí al 2050 perquè el món funcioni sense emissions", ha apuntat.
Tot i això, Torres ha assenyalat que Europa i els Estats Units han llançat “programes molt potents” per impulsar la inversió privada en aquest camp, fent que la inversió necessària per descarbonitzar les economies “ja sigui viable econòmicament”. Així mateix, el president de BBVA ha assenyalat que Espanya ha d'aprofitar l'avantatge competitiu que li ofereixen “les fonts renovables, els recursos naturals, i els fons Next Generation” de la Unió Europea.
Així mateix, Torres ha destacat que, malgrat les "incerteses de curt termini" com la guerra d'Ucraïna o l'alta inflació, la tecnologia és l'altra gran tendència que "seguirà impulsant la societat".
En aquest sentit, el president de BBVA ha destacat l'ús de dades i la intel·ligència artificial com els principals "catalitzadors de plataformes d'innovació". Sobre la IA, Torres ha subratllat el seu “enorme potencial”, però també els riscos que presenta, alhora que ha assegurat que el banc està intentant implementar-la als seus serveis perquè els seus clients “puguin prendre les millors decisions possibles”.
D'altra banda, Torres ha destacat que la “sòlida” posició de la banca espanyola és “una bona notícia” per al país, ja que “representa un clar avantatge davant d'altres països” i brindar seguretat addicional a empreses i famílies.
Els bancs, amb la nostra activitat principal, potenciem el creixement de l'economia. Durant els darrers 40 anys, segons els nostres càlculs, el crèdit concedit per la banca a Espanya, a través de la tasca d'intermediació, ha afegit 20 punts percentuals al PIB per càpita del nostre país”, ha indicat.
Així mateix, Torres ha criticat la proposta de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, sobre convertir en permanent l'impost extraordinari al sector bancari, assegurant que “posa fre a una activitat que està al sistema circulatori i no ajuda que es dinamitzi”.
Torres ha assenyalat que, durant els darrers 40 anys, “han canviat moltes coses” a Espanya i al sector financer espanyol. “El progrés del país ha estat espectacular. Gairebé hem duplicat el PIB per càpita de poc més de 13.000 euros als 25.000 actuals. També han estat uns anys de creixement de la població, els treballadors en actiu han augmentat fins als 12 milions i la meitat són dones, quan abans n'era el 20%. La totalitat de la població, el 80%, té un compte bancari i els pagaments amb targeta s'han multiplicat més de set vegades”, ha sentenciat.
En aquest context, el president de BBVA ha defensat que “l'acció combinada de polítiques públiques i iniciativa privada ha estat fonamental per al progrés”. "Les societats prosperen més com més inverteixen les empreses en capital productiu i com més gran és la creació d'ocupació associada a aquesta inversió. I a les empreses els va millor com més beneficien i satisfan els interessos de la societat", ha sentenciat.