Explica davant els accionistes que la investigació interna trigarà mesos en resoldre
Carlos Torres, president de BBVA, ha defensat l'honestedat del banc tot i haver-se vist esquitxat per l'escàndol del presumpte espionatge dut a terme amb la col·laboració de l'excomissari de Policia José Manuel Villarejo. "BBVA ha estat, és i seguirà sent un banc honest", ha manifestat Torres davant els accionistes, alhora que els ha informat que el resultat de l'auditoria forense que porta a terme PwC trigarà mesos a arribar. No obstant, ha rebutjat que aquest cas hagi tingut un impacte sobre el negoci de l'entitat o sobre la seva cotització en borsa.
"A dia d'avui no hem vist impactes rellevants en el nostre negoci o cotització ocasionades per aquesta situació", ha afirmat Torres durant la seva primera junta d'accionistes com a president. No obstant això, el president de BBVA ha evitat donar informació tant sobre la investigació interna que manté el banc com sobre el procés judicial obert, atès que està "subjecte a secret".
Un dia després de la sortida, en teoria temporal, de Francisco González del banc, a qui ha agraït la seva renúncia, Torres ha volgut defensar davant els accionistes l'honorabilitat de l'entitat. "BBVA ha estat, és i seguirà sent un banc honest i continuarà actuant com a tal. Seguirem investigant amb rigor i la màxima rapidesa possible i col·laborant amb les autoritats", ha traslladat un cop ha acabat el seu discurs i el del conseller delegat, Onur Genç.
El president de BBVA s'ha compromès a prendre, "d'acord amb fets contrastats", les mesures "que siguin procedents" per resoldre aquesta situació que implica el banc amb l'objectiu de vetllar pel "millor interès" dels accionistes i de l'entitat.
GENER, UN "PUNT D'INFLEXIÓ"
Segons ha explicat Torres, el 9 de gener va ser un "punt d'inflexió" per a BBVA. Aquest dia van començar a publicar-se en premsa les informacions sobre el suposat espionatge a trucades telefòniques d'autoritats, empresaris i periodistes. En aquell moment, l'entitat feia set mesos que estava realitzant una investigació interna que es va iniciar el juny de 2018, quan es van publicar les primeres informacions que vinculaven BBVA amb Grup Cenyt, l'empresa de Villarejo.
Aquesta investigació interna consistia en revisió dels contractes, de les factures, dels serveis prestats per Cenyt i dels procediments de contractació seguits, segons ha explicat Torres, un procés complex, atès que requeria revisar dades de quinze anys. En tot cas, aquell 9 de gener “tot canvia". Conegudes les noves informacions, el banc va decidir encarregar a PwC una auditoria forense, que requereix "diversos mesos de treball".
"Tan important o més que fer la recerca ràpidament és fer-la bé", s'ha excusat Torres per no donar cap informació sobre la investigació als accionistes de BBVA. El president de l'entitat s'ha referit a la investigació judicial sobre la relació entre Cenyt i BBVA com a "una peça de moltes" del cas Tàndem, en què està implicat Villarejo.
"La investigació judicial preval sobre qualsevol altra iniciativa", ha apuntat Torres, raó per la qual el banc es troba "col·laborant activament" amb la Justícia. En tot cas, ha explicat que la informació que pugui aportar sobre la investigació de PwC estarà "condicionada" per la judicial.