Telefónica vol guanyar-se el mercat, però BBVA i CaixaBank es dilueixen

Tant BBVA com CaixaBank han retallat les seves participacions per sota del 5%

César Vidal
Bolsamania | 12 mai, 2021 12:21
ep el presidente de telefonica jose maria alvarez pallete posa junto al nuevo logo
MAXIMO GARCIA DE LA PAZ

Telefónica publica resultats del primer trimestre aquest dijous després d'haver-se revalorat un 20% des de començament d'any. L'operadora de telecomunicacions cotitza a prop dels 4 euros per acció i intenta recuperar la confiança d'uns inversors que li estan donant l'esquena des de fa molts anys.

Telefónica
4,335
  • 0,02%0,00
  • Max: 4,36
  • Min: 4,32
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,02
17:35 04/11/24

No ho té fàcil. Els seus propis accionistes històrics, com BBVA i CaixaBank, s'estan diluint durant els últims temps, fins a reduir-hi les seves participacions per sota del 5%. En tots dos casos, a causa de la política de l'operadora de pagar dividend en accions, ja que les dues entitats opten per rebre aquest dividend en efectiu.

El banc basc va comunicar al passat mes de febrer que havia reduït la seva presència a l'operadora fins al 4,84% des del 6,96% anterior. En total, controla ara una cartera de 267.400.000 d'accions, valorades en uns 1.059 milions d'euros.

Per la seva banda, CaixaBank ha reduït la seva participació fins al 4,88% des del 5,01% anterior. La seva participació s'articula a través d'una cartera de 260 milions de títols, amb un valor de mercat de 1.021 milions d'euros.

L'altre gran accionista significatiu de Telefónica, el fons d'inversió nord-americà BlackRock, ha retallat la seva presència en el capital fins al 4,98% des del 5,3%. En total, controla 255 milions de l'operadora, valorats en uns 1.010 milions. D'aquesta participació, 6 milions de títols els manté prestats a inversors que adopten posicions baixistes sobre el títol.

EL PLA DE PALLETE PER AL DEUTE

Així les coses, José María Álvarez-Pallete, que ha rebut el suport dels accionistes a la seva gestió, amb un gran suport a la seva reelecció com a president executiu, té la difícil tasca de guanyar-se la confiança del mercat sense el suport comprador d'aquests grans accionistes.

Després de retallar el dividend fins a 0,3 euros per acció, en un moviment que va anticipar Bolsamanía i que ha estat ben rebut pel mercat pel seu pragmatisme, Pallete ara ha de concretar aquest 'full de ruta' que va dibuixar a principis d'any amb la gran operació de venda de torres de telecomunicacions a American Tower.

Telefónica encara arrossega un deute net de 41.700 milions d'euros. "Tot i això, la reducció de deute net previst un cop s'aprovin les operacions pendents (aliança d'empreses amb Liberty al Regne Unit, venda de Telxius, venda de Costa Rica, venda del negoci de fibra a Xile i compra d'actius d'Oi al Brasil ), que hauria de succeir el 2021, serà d'uns 9.000 milions d'euros", explica Iván San Félix, analista de Renta 4.

"Aquesta forta reducció hauria de deixar el deute net al voltant dels 26.000 milions d'euros, un nivell que no es veu en molts anys i que deixaria els múltiples deute net/EBITDA al voltant de 2,4 vegades, nivells relativament còmodes i molt similars als del sector a Europa. Creiem que això hauria de ser molt favorable perquè els inversors recuperin la confiança en la companyia", argumenta aquest expert.

POTENCIAL ELEVAT PER RENTA 4...

En la seva opinió, Telefónica té "un potencial elevat" en borsa i, a més, pot realitzar més operacions per reduir el seu endeutament, com "la retirada d'algun país, tal com ja ha fet als d'Amèrica Central, o una venda parcial del seu negoci d'Hispanoamèrica".

"Aquestes opcions atraurien l'interès dels inversors, Telefónica podrà monetitzar els actius a múltiples atractius i que servirien per reduir el risc de la companyia, cosa que creiem que els inversors haurien de valorar favorablement", afegeix San Félix.

La seva conclusió és que "les últimes operacions que ha dut a terme i les opcions de monetització que disposa haurien de millorar la visió dels inversors sobre el grup", cosa que justifica el seu consell de sobreponderar el valor, amb un preu objectiu de 5,70 euros per acció.

...PERÒ SENSE RECORREGUT PER GOLDMAN SACHS

En canvi, no opina el mateix una 'mà forta' del mercat com Goldman Sachs, el consell sobre Telefónica és neutral, amb una valoració de 4,10 euros, gairebé en línia amb l'actual preu de mercat.

"Si bé seguim confiant que les tendències de mercat espanyol s'estabilitzaran fins a 2021, a causa de les pujades de preus, també notem signes de pressió de volums en fix i mòbil, com mostren les dades de portabilitat recents", argumenten des del banc nord-americà.

A més, veuen valors més atractius en altres llocs a causa del fort rendiment superior de les accions de Telefónica des de la recent transacció de Telxius. A més, destaquen "els comentaris cautelosos" dels inversors després de la notícia que MasMovil llançava una opa sobre Euskaltel. "Encara que va suposar un moviment de consolidació, el seu abast va ser una mica menor del que s'esperava pels inversors", conclouen.

contador