Telefónica ven les torres de Telxius per 7.700 milions d'euros a ATC

La plusvàlua atribuïble a Telefónica s'estima en 3.500 milions d'euros

César Vidal
Bolsamania | 13 gen, 2021 09:50
ep el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez-pallete durante la junta general de
TELEFÓNICA - Archivo

Telxius Telecom, filial de Telefónica al 50% i participada pel fons KKR (40%) i Pontegadea al 10% (Amancio Ortega), ha signat un acord amb American Tower Corporation (ATC) per a la venda de la seva divisió de torres de telecomunicacions a Europa (Espanya i Alemanya) i a Llatinoamèrica (Brasil, Perú, Xile i l'Argentina), per un import de 7.700 milions d'euros, pagadors en efectiu. Les seves accions es disparen un 9%, fins als 3,91 euros, a l'inici de la jornada.

Telefónica
4,264
  • -1,41%-0,06
  • Max: 4,35
  • Min: 4,26
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,06
17:35 21/11/24

"La plusvàlua atribuïble a Telefónica s'estima que ascendirà, aproximadament, a 3.500 milions d'euros. Un cop completada l'operació el deute financer net del Grup Telefónica es reduirà aproximadament en 4.600 milions d'euros i la ràtio de palanquejament (deute net/OIBDAaL) en aproximadament 0,3 vegades", assenyala l'operadora en un comunicat remès a la CNMV.

"Aquesta operació s'enquadra en l'estratègia del Grup Telefónica, que preveu, entre altres objectius, una política activa de gestió de cartera dels seus negocis i actius, basada en la creació de valor i accelerant, al mateix temps, la reducció de deute orgànica", afegeix.

Bolsamanía ha publicat aquest dilluns que els inversors consultats per Citi pensen que "el seu balanç és difícil de reparar", però sens dubte aquesta operació és un gran avanç de la companyia per reduir el seu deute i sanejar el seu balanç.

El citat acord estableix "la venda d'un nombre, aproximadament, de 30.722 emplaçaments de torres de telecomunicacions, i comprèn dues transaccions separades i independents (d'una banda, el negoci d'Europa i, d'una altra banda, el negoci de Llatinoamèrica), fixant-se els respectius tancaments un cop s'hagin obtingut les corresponents autoritzacions reguladores", precisa la 'teleco'.

Entre d'altres aspectes, l'esmentat acord de venda contempla un compromís d'ocupació per part d'ATC. D'altra banda, les operadores del GrupTelefónica mantindran els actuals contractes d'arrendaments de les torres subscrits amb les societats venudes filials de Telxius Telecom, de manera que aquestes operadores seguiran prestant els seus serveis en termes similars als actuals.

Les condicions de renovació no inclouen cap clàusula 'all or nothing' addicional. El negoci de torres de Telxius va generar un OIBDAaL estimat durant els últims dotze mesos d'aproximadament 190 milions d'euros. Si aquesta xifra s'ajusta considerant l'impacte total de la cartera alemanya adquirit per Telxius el juny de 2020, el múltiple implícit sobre OIBDAaL proforma seria de 30,5 vegades.

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, assenyala que "es tracta d'una operació que té sentit estratègic dins del nostre full de ruta. American Towers era el nostre segon proveïdor després de Telxius".

Pallete afegeix que "després d'aquesta gran operació, seguirem centrats en els nostres objectius més ambiciosos: la integració d'O2 amb Virgin al Regne Unit, la compra dels actius mòbils d'Oi al Brasil i la reducció del deute".

Després d'aquesta operació American Tower es converteix en el primer proveïdor de Telefónica tant a Europa com a Amèrica Llatina, i manté la seva condició de soci en projectes estratègics a Brasil, Argentina i Colòmbia.

Per anàlisi tècnica, el valor encara cotitza "molt lluny del buit baixista setmanal de març i de la directriu baixista" de llarg termini, després de ser un dels tres pitjors de 2020 a l'IBEX, juntament amb Sabadell i IAG, segons indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

contador