La companyia espanyola té intenció d'utilitzar recursos propis per finançar la transacció
Telefónica Brasil, TIM i Claro (Amèrica Mòbil) han aconseguit comprar els actius de telefonia mòbil de la brasilera Grup Oi per uns 16.500 milions de reals (uns 2.656 milions d'euros) després que el consorci format per les tres operadores hagi estat finalment l'únic participant en la subhasta realitzada per Oi.
A falta que es confirmi oficialment el resultat d'aquesta subhasta, l'acceptació de l'oferta de Telefónica, TIM i Claro per part d'Oi era previsible després de la retirada del procés de l'empresa brasilera d'infraestructures Highline do Brasil, propietat del fons nord-americà Colony capital.
Telefónica i els seus socis van signar l'agost un acord d'exclusivitat amb el Grup Oi per negociar la venda dels actius de telefonia mòbil de la brasilera, que tenia com a objecte de garantir la seguretat i la rapidesa de les negociacions entre els oferents i la societat brasilera.
Posteriorment, les tres companyies van aconseguir fer-se amb la qualificació de 'stalking horse' (primer licitador) en la fase prèvia a la subhasta, el que atorgava al consorci el dret, en la seva única discreció, de cobrir l'oferta de més valor que pogués presentar-se en aquest procés competitiu.
L'oferta de 16.500 milions de reals brasilers (2.656 milions d'euros) inclou 756 milions de reals brasilers (122 milions d'euros) destinats als serveis transitoris que seran prestats pel Grup Oi als oferents per un període de fins a 12 mesos, així com el compromís de celebrar contractes a llarg termini per a la prestació de serveis de capacitat de transmissió a través de les seves infraestructures.
Telefónica desemborsarà una quantitat corresponent al 33% del preu base, equivalent a 5.500 milions de reals brasilers (uns 884.500 milions d'euros), pels serveis transitoris, així com un import de 22% de la valor actual net de l'acord, uns 179 milions de reals brasilers (uns 28.790 milions d'euros), per l'acord de capacitat.
Segons ha comunicat a la Comissió de Valors Mobiliaris (CVM) del Brasil, la companyia espanyola té intenció d'utilitzar recursos propis per finançar la transacció.
A la presentació de l'oferta, Telefónica va reafirmar el seu interès per l'adquisició del negoci mòbil del grup Oi i per "contribuir al continu desenvolupament de la telefonia mòbil" al Brasil. A més, ha indicat que l'oferta afavoreix i està en línia amb la normativa que té com a objectiu construir i consolidar al país "un servei de telefonia mòbil" fort i eficient".
PROCÉS DE REESTRUCTURACIÓ
Oi, la quarta operadora de telefonia mòbil del Brasil, va anunciar el passat mes de juny que, en el marc del seu procés de reestructuració, anava a dur a terme la segregació dels seus actius, passius i drets de recuperació de les entitats associades en quatre Unitats de Producció Aïllades (UPI, per les sigles en anglès).
En el cas de la unitat d'actius mòbils, Oi va detallar la seva intenció de vendre el 100% de la companyia mitjançant un procés de subhasta, que estava previst per a aquest quart trimestre del 2020, tal com ha succeït finalment, amb un preu mínim de 15.000 milions de reals (uns 2.540 milions d'euros), que haurà de ser abonat en efectiu.
Highline do Brasil va presentar inicialment la millor oferta econòmica pels actius mòbils, superant així la realitzada per Telefónica, TIM i Claro, que va portar la companyia a signar un acord d'exclusivitat amb Oi. No obstant això, les negociacions entre les dues parts no van arribar a bon port i Oi va iniciar converses amb el consorci que sí que van desembocar en la seva designació amb el primer licitador.