Telefónica es corona com la pitjor 'teleco' europea de l'any tot i l'efecte vacuna

És la que més cau dins de l'índex STOXX Europe 600 Telecommunications

Nieves Amigo
Bolsamania | 20 nov, 2020 13:03
ep edificio donde se encuentra la sede de telefonica ubicada en ronda de la comunicacion madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Telefónica

3,900

17:35 10/01/25
-0,41%
-0,02

Un argument utilitzat en més d'una ocasió per explicar el mal comportament en borsa de Telefónica aquest 2020 és que s'està veient arrossegada per la negativa evolució sectorial, ja que totes les 'telecos' europees ho han fet malament. És cert que l'índex de les principals empreses de telecomunicacions del Vell Continent (STOXX Europe 600 Telecommunications) cedeix un 14% l'any, i cert és també que la majoria dels seus 22 integrants cauen amb força durant els darrers mesos, però igualment és cert que Telefónica n'és el pitjor.

L'any Telefónica s'enfonsa un 41% en borsa, i un 44% des de novembre de 2019. Telecom Italia i la belga Proximus són els segons que pitjor ho fan a l'índex, amb retalls del 32% des de la mateixa data de l'any passat, seguits per British Telecom (-31%) i per Orange (-25%). Al costat positiu, el proveïdor francès de serveis de telecomunicacions Iliad es dispara un 53%, seguit per l'espanyola Cellnex, amb alces del 50%, i per la italiana Inwit (+23%).

Telefónica es va enfonsar un 5% el passat 29 d'octubre, quan va presentar unes pèrdues durant el tercer trimestre de 160 milions després d'un deteriorament d'actius de 785 milions a l'Argentina. Aquest dia es va posar el colofó ​​a uns mesos molt negatius en borsa durant els quals l'operadora ha caigut de forma continuada pressionada per la sempiterna preocupació pel seu elevat deute i per la competència, la "incapacitat per posar en valor el seu negoci d'intraestructuras", en paraules d'alguns experts, l'impacte del Covid-19... Tot això amanit per la pèrdua d'interès pels sectors més tradicionals i el transvasament del capital cap a altres menys afectats per la pandèmia.

Els experts de Berenberg retallaven aquest dijous el seu preu sobre la companyia fins als 4,20 euros des dels 4,80 euros (reiteren 'mantenir') perquè, tot i que reconeixen que està barata, també creuen que està dominada per moltes "externalitats". Actualment, segons FactSet, els analistes segueixen donant el seu suport a Telefónica, amb un 46% que aconsella 'comprar', i un 50%, 'mantenir'. Tot just un 4% té una recomanació de 'venda'. Els experts li donen un preu objectiu mitjà del 4,85 euros, la qual cosa implica un potencial de pujada de no menys que el 40% des dels actuals nivells de cotització.

UN RAL·LI QUE NO HA ESTAT PROU

El ral·li que ha registrat l'operadora des que el 9 de novembre passat Pfizer anunciés que la seva vacuna té una efectivitat del 90% (percentatge que ara ha elevat fins al 95%) no ha estat suficient per canviar de forma substancial la seva trajectòria borsària. El 2020, la companyia és la tercera que pitjor ho fa a l'IBEX, només per darrere d'IAG (-63%) i de Banc Sabadell (-58%).

"Són molts els valors de l'IBEX que han aconseguit tancar el buit baixista setmanal de març (gràcies a l'últim ral·li), cosa que a dia d'avui sembla una tasca impossible per als títols de l'operadora", reconeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Aquesta resistència es troba als 4,885 euros en el cas de la companyia dirigida per José María Álvarez-Pallete. "És a dir, hauria de pujar un 40% per col·locar-se a l'altura del gruix de mercat", afegeix Rodríguez.

Telefónica ha rebotat un 25% des de l'anunci de Pfizer, mentre que IAG s'ha revalorat un 55%, Repsol, un 34%, BBVA, un 38% i Santander, un 35%. Les empreses d'inversió reconeixen que estan posicionant-se en els valors més castigats atès que ara, amb la vacuna, el panorama s'ha aclarit. Barclays recomanava la setmana passada IAG, Aena i Amadeus, títols molt castigats per la crisi, mentre que Divacons AlphaValue entrava a Sabadell, BBVA i IAG. Bankinter, per part seva, aconsella comprar bancs espanyols, però en el seu cas només com una estratègia purament tàctica per aprofitar la concentració sectorial que s'ha iniciat. Els bancs i el sector turístic sembla que desperten més interès entre els inversors que l'operadora.

Dins del STOXX Europe 600 Telecommunications, les altres 'telecos' que cauen més de les esmentades més amunt són: Vodafone (-16% des de novembre de l'any passat); la luxemburguesa SES (-21%); l'alemanya Freenet (-19%); Tele2 (-16,9%), Altice (-14%); Telia (-10%); Telefónica Deutschland (-8,5%); Telenor (-3,97%); Elisa (-3,3%); i Swisscom (-2,53%).

Al costat positiu, a més d'Iliad, Cellnex i Inwit, es troben Ericsson (+20,3%); Nokia (+4,9%), Deutsche Telekom (+1,3%); KPN (+0,15%).

contador