El veto va impedir que es dugués a terme l'operació al 2016
El Tribunal General de la Unió Europea ha anul·lat aquest dijous la decisió de la Comissió Europea de 2016 de vetar la compra de la filial britànica de Telefónica, O2, per part de Hutchison (Three), en concloure que no han quedat demostrats els efectes perjudicials per a la competència que va esgrimir Brussel·les per frenar la transacció.
Al maig de 2016, la ja llavors comissària de Competència i actual vicepresidenta de l'Executiu comunitari, Margrethe Vestager, va impedir l'operació en considerar que provocaria una pujada de preus, perjudicaria la innovació al sector de les comunicacions mòbils i afectaria les possibilitats d'elecció dels consumidors del Regne Unit.
Hutchison va recórrer la decisió davant la Justícia europea, que ara dóna la raó a la companyia britànica, encara que hi ha la possibilitat d'un recurs de cassació davant el Tribunal de Justícia de la UE en un termini de dos mesos.
En qualsevol cas, a la seva sentència d'aquest dijous, el TUE conclou que els efectes de l'operació sobre els preus i sobre la qualitat dels serveis als consumidors no han quedat demostrats conforme a Dret i segons els requisits de prova exigibles.
La Comissió temia que la compra eliminés la competència entre dos potents actors del mercat britànic de la telefonia mòbil, ja que junts sumaven una quota pròxima al 40%, però el Tribunal amb seu a Luxemburg creu que l'anàlisi de Brussel·les té "diferents errors de Dret i d'apreciació".
Així, per exemple, la sentència avisa que el fet que es redueixin les pressions competitives sobre els altres competidors "no és suficient per si sol" per demostrar l'existència d'un obstacle significatiu per a la competència efectiva.
El Tribunal no creu que l'anàlisi de Brussel·les dels possibles efectes de la fusió sobre els preus demostrés "amb un grau de probabilitat prou elevat" que els preus haguessin experimentat un increment significatiu.
Tampoc no considera demostrat per part de la Comissió que els efectes de l'operació sobre els acords d'ús compartit de xarxes i sobre la infraestructura de xarxes mòbils a Regne Unit haguessin constituït un obstacle significatiu per a una competència efectiva.