Telefónica dóna un respir a la seva tresoreria i al dividend en ajornar-se la subhasta del 5G

L'operadora posposa al segon trimestre el tancament de desinversions a Amèrica Llatina

Cristina Bolinches
Bolsamania | 01 abr, 2020 18:25

El Govern ha deixat en l'aire quan se celebrarà la subhasta de les operadores de telecomunicacions que permetrà el desplegament del 5G, el pròxim salt tecnològic. La crisi del coronavirus la posposa, perquè s'havia de celebrar de manera imminent. Així, la tecnologia haurà d'esperar però, al mateix temps, les companyies, com Telefónica, guanyen temps per a la seva pròpia tresoreria.

Telefónica
3,913
  • -0,38%-0,02
  • Max: 3,93
  • Min: 3,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,98
17:35 23/12/24

De moment, la data de la subhasta del denominat segon dividend digital (que també suposarà el canvi dels canals de televisió) és una incògnita. El Ministeri d'Economia assumeix que es reprendrà tan aviat com sigui possible després que passi l'estat d'alarma provocat pel Covid-19. Per això, el sector dóna per fet que estarà lligada abans que conclogui l'any. També, perquè cal complir amb els terminis que ha marcat Brussel·les.

D'aquesta manera, Telefónica guanya temps i liquiditat. El cost de la subhasta i quant hi posarà en la licitació cada companyia també són una incògnita. Però hi ha pistes. Alemanya ja l'ha realitzada i ha marcat el rumb.

DESINVERSIONS

Al juny de l'exercici anterior, la companyia presidida per José María Álvarez-Pallete es va adjudicar 90 MHz en aquest país (aproximadament, el 20% de la subhasta) amb un cost aproximada de 1.425 milions d'euros. Això sí, no els ha de pagar de cop, perquè va aconseguir un acord de diferiment del pagament, que realitzarà en terminis anuals sense interessos fins a l'any 2030, en lloc d'un pagament total inicial, segons explica a l'informe anual de l'últim any.

Ara, sense subhasta a Espanya, Telefónica guanya liquiditat en un context de crisi per la pandèmia que ha deixat congelada la seva operació de venda d'actius a Amèrica Llatina. Un continent on només considera prioritari el Brasil, i on ha posat totes les seves operacions en revisió. A la presentació de resultats del 20 de febrer, Álvarez-Pallete va assegurar que les operacions no trigarien, no obstant això, el coronavirus ha canviat des de llavors l'escenari corporatiu. D'aquesta manera, almenys, qualsevol desinversió queda ja per al segon trimestre de l'any.

El que no canvia (també de moment) és la seva política de retribució a l'accionista. La companyia ha assegurat aquests últims dies que manté la seva previsió d'abonar com a dividend 0,4 euros per acció. D'ells, la meitat els pagaria al desembre d'enguany i la resta al juny de 2021.

contador