El grup va subratllar el "un començament sòlid" de l'any
Siemens Gamesa ha tornat als guanys al primer trimestre del seu exercici fiscal 2021, després de registrar un benefici net d'11 milions d'euros, davant les pèrdues de 174 milions del mateix període de l'exercici anterior.
El grup va indicar que arrenca l'any amb "un començament sòlid", després de les pèrdues històriques de 918 milions d'euros que va patir el 2020 (octubre a setembre) per l'impacte de la crisi de la Covid-19.
Aquest acompliment durant el trimestre (d'octubre a desembre) va estar sustentat principalment en els seus negocis Offshore (eòlica marina) i Serveis, que han portat una millora en les vendes interanuals i un marge EBIT pre-PPA i costos d'integració i reestructuració positiu.
La companyia controlada per la multinacional Siemens també va indicar que ha registrat una forta posició financera i una cartera de comandes que "evidencia el seu bon posicionament per capturar el potencial de la indústria eòlica".
Així, com ja havia avançat el fabricant d'aerogeneradors diumenge passat, les seves vendes van créixer un 15% durant aquest primer trimestre de 2021, fins als 2.295 milions d'euros, impulsades per aquest bon comportament dels negocis Offshore i Serveis, encara que impactades de manera negativa per la devaluació de divises. Excloent-ne aquest efecte, les vendes haurien crescut un 21%, fins als 2.427 milions d'euros.
Mentrestant, les vendes en el negoci Onshore (eòlica terrestre) van seguir afectades per retards en l'execució de projectes, a causa de les restriccions al moviment de persones i béns per la Covid-19, encara que el seu impacte va ser menor que l'any anterior i s'espera que segueixi disminuint durant els propers trimestres a mesura que la vacuna es vagi desplegant.
Entre els passats mesos d'octubre a desembre, l'EBIT pre PPA i costos d'integració i reestructuració de Siemens Gamesa es va situar als 121 milions d'euros, davant el resultat negatiu de 136 milions durant el mateix trimestre de l'any anterior, amb un marge del 5,3% sobre vendes.
El grup també va destacar que el creixement de les vendes juntament amb el marge EBIT positiu pre PPA i costos d'integració i reestructuració avalen les guies de l'any fiscal 2021, anunciades el passat mes de novembre, que s'estimen unes vendes d'entre 10.200 i 11.200 milions d'euros i un marge EBIT pre PPA i costos d'integració i reestructuració d'entre el 3% i el 5%.
A més, Siemens Gamesa compta amb forta posició financera, amb gairebé 4.400 milions d'euros en línies de finançament autoritzades, de les quals s'han disposat al voltant de 1.300 milions d'euros, i amb una liquiditat total d'uns 4.600 milions d'euros tenint en compte la posició de caixa en balanç. El deute net del grup se situava en 476 milions d'euros al tancament de desembre.
El conseller delegat de l'empresa, Andreas Nauen, va afirmar que l'acompliment de Siemens Gamesa en aquest primer trimestre "mostra el compromís de prioritzar la rendibilitat sobre el volum, el flux de caixa i la sostenibilitat, que són les palanques de la nostra estratègia per dirigir la companyia cap a una rendibilitat sostenible".
CARTERA DE COMANDES PER MÉS DE 30.000 MILIONS
Per la seva banda, la cartera de comandes del grup al tancament del passat mes de desembre ascendia a 30.104 milions d'euros, amb un increment del 7%. Així mateix, va signar comandes per valor de 2.281 milions d'euros durant el trimestre, cosa que reflecteix la volàtil dinàmica del mercat Offshore, ja que no es van anotar comandes Offshore'o de serveis relacionats, previstos per als propers trimestres.
La cartera de comandes en eòlica marina de la companyia era de 6,1 GW i amb un pipeline de 9,3 GW. A més, la companyia està treballant activament amb clients que participen en subhastes offshore a prop de 25 GW.
Per la seva banda, l'activitat comercial d'Onshore va finalitzar el trimestre amb 1.619 milions d'euros en noves comandes i un volum de 2.360 MW, amb un descens del 8%, xifra que reflecteix la menor contribució de la Xina, la debilitat del mercat indi i la nova estratègia comercial de l'empresa per prioritzar la rendibilitat sobre el volum.
Pel que fa a l'àrea de Serveis, aquest sector va registrar 505 milions d'euros en noves comandes durant el trimestre, cosa que reflecteix també aquesta volatilitat al negoci Offshore, una font de treball fonamental per a aquest negoci.