L'entitat cau amb força dins del Ftse MIB de Milà
Els mercats afronten aquesta setmana de Nadal amb bones expectatives i amb poques ganes que res aixafi la festa que va començar, curiosament, amb el triomf del 'no' en el referèndum d'Itàlia. Precisament, Itàlia i els seus bancs tornen aquest dilluns a escena de la mà de Monte dei Paschi, que es juga entre avui i el dimecres l'èxit -o fracàs- de la seva ampliació de capital.
Tant si fracassa l'ampliació com si no ho fa, sembla que les borses buscaran la manera de seguir pujant
L'entitat busca captar un total de 5.000 milions d'euros, 'pecata minuta' si es compara amb la macroampliación de 13.000 milions d'euros que ha llançat la seva companya de sector, UniCredit, en la qual és la major operació d'aquest tipus en la història d'Itàlia. Sobre els bancs italians sobrevola la possibilitat que aquestes operacions per captar capital no tirin endavant i, com a conseqüència d'això, el Govern italià es vegi obligat a intervenir injectant fons públics. Aquesta possibilitat es va barrejar fa diverses setmanes i, curiosament, el mercat no la va rebre amb temor, sinó amb pujades. Finalment, Monte dei Paschi va confirmar que seguia endavant amb els seus plans i amb la seva ampliació.
"El fet que, finament, les autoritats italianes es veiessin forçades a 'prendre cartes en l'assumpte' (si fracassés l'ampliació de Monte dei Paschi) podria reduir la incertesa respecte al futur del sector", assenyalen els experts de Link Securities. Per tant, les borses tindrien 'motius' per reaccionar a alces tant si fracassa l'ampliació i l'Estat es veu obligat a actuar com, sobretot, si tira endavant. "De sortir reeixida, les borses europees, concretament el sector bancari europeu, ho celebraran amb alces. Passi el que passi, aquest tema centrarà l'atenció dels mercats durant la setmana", subratllen des de Link.
UN 'NO' QUE HA ESTAT UN 'SÍ' PER A LES BORSES
Les borses europees, i més concretament l'IBEX, al que se suposa més 'vinculat' a Itàlia i a la situació dels seus bancs, sembla que han decidit prendre's la crisi a Itàlia d'una manera molt més optimista del que s'esperava prèviament. Els experts anticipaven fortes caigudes si triomfava el 'no' a les reformes constitucions en el referèndum i, sobretot, si dimitia Matteo Renzi, per la inestabilitat política del país i per la situació en la qual quedaria la reforma del maltrecho sistema bancari italià. No obstant això, gens d'això ha ocorregut i, després d'unes caigudes mínimes inicials el dilluns, 5 de desembre, després de conèixer-se el resultat del referèndum, l'IBEX ha pujat més d'un 10% fins al dia d'avui. Itàlia, com va ocórrer amb la victòria de Donald Trump als Estats Units, ha tingut un impacte catalitzador positiu als mercats i això sembla que no va a canviar, almenys a curt termini.
L'índex de Milà, el Ftse MIB, està caient un 0,3% a aquestes hores, en línia amb el que fa l'Ibex i la resta d'Europa. Monte dei Paschi, per la seva banda, es deixa un 5% mentre que UniCredit perd gairebé un 2%.