El fabricant suec de camions s'oposa a la sanció de 800 milions d'euros
El fabricant suec de camions Scania rebutja "fermament" la multa de 800 milions d'euros que la Comissió Europea li ha interposat per haver pactat, suposadament, amb cinc marques els preus de venda dels seus vehicles i per haver transferit al comprador els costos de complir amb les normes d'emissions contaminants.
La decisió de la Comissió Europea està relacionada amb les sancions imposades a MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF
En un comunicat, del qual es fa ressò Europa Press, la companyia afirma que apel·larà contra la decisió de l'Executiu comunitari "íntegrament" i subratlla que ha cooperat "plenament" amb l'organisme europeu proporcionant-li la informació i les explicacions sol·licitades durant tot el període de la investigació.
La decisió de la Comissió Europea està relacionada amb les sancions imposades a MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF al juliol de l'any passat per participar en un càrtel al sector, que es va desenvolupar des de 1997 fins a 2011, quan Brussel·les va iniciar inspeccions sobre les empreses involucrades.
La multa conjunta imposada a aquestes marques va ascendir a 2.930 milions d'euros, però Scania va decidir no participar en el procediment "amistós", de manera que la Comissió Europea va iniciar una investigació sobre l'actuació del fabricant suec de vehicles industrials que ha desembocat en la sanció anunciada aquest dimecres.
D'aquesta manera, el conjunt de les sancions imposades al càrtel ascendeixen a 3.800 milions d'euros, una quantitat "rècord" que és la més alta per a un càrtel "als 60 anys d'història de la UE", ha destacat en una roda de premsa la comissària de Competència, Margrethe Vestager. "La decisió marca el final de la nostra investigació sobre un llarg càrtel de 14 anys. Aquest càrtel va perjudicar un nombre molt substancial de transportistes a Europa, atès que Scania i els altres fabricants al càrtel produeixen més de 9 de cada 10 camions de pes mitjà i pesats venuts a Europa", ha apuntat.
Vestager explicat, a més, que aquests camions aglutinen tres quartes parts del transport terrestre de béns a Europa i "juguen un paper vital en l'economia europea". "En lloc de pactar preus, els fabricants haurien d'haver competit entre ells, també en millores mediambientals", va emfatitzar la danesa.
Les irregularitats detectades per Brussel·les en què va participar Scania estan relacionades principalment amb l'acord entre els participants per fixar un "barem de preus en brut" per als vehicles de pes mitjà i pesats. Es tracta dels preus de sortida de fàbrica que després condicionen els preus al sector.
També van pactar el calendari per retardar la introducció de la tecnologia necessària als seus vehicles per complir les normes comunitàries en matèria d'emissions contaminants. El tercer factor tingut en compte per la Comissió en establir la multa és que les cinc grans marques van repercutir en els clients els costos d'implantar els sistemes per controlar les emissions als seus productes.