El 'hedge fund' redueix la seva posició curta fins a l'1,36% del capital
Les 'confessions' del president de Banc Popular, Emilio Saracho, durant la Junta General d'Accionista sobre les necessitats de capital de l'entitat, van alimentar un nou augment de la pressió baixista dels 'hedge funds'. L’exepció ha estat AQR Capital Management que ha tornat a donar un altre pas enrere en reduir la seva posició curta i continua amb un replegament que va iniciar després que Saracho prengués les regnes del banc.
El fons de cobertura de Connecticut (Estats Units) és un dels noms propis més repetits als registres de posicions curtes que publica la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). De fet, va ser el més agressiu en Banc Popular fins al març, encara que vagi disminuint aquesta aposta des del començament de l'any.
Va ser abans, al desembre, quan va aconseguir màxims amb aquesta inversió baixista, en aconseguir el 3,52% del capital en el que era la major posició curta -en percentatge del capital, ja que en total és la de Boussard en Telefònica- de la borsa espanyola. Així, AQR ha reduït la seva preferència per Popular a la ‘era Saracho’.
Aquesta etapa va començar oficialment al febrer, després que el consell optés al desembre per l'ex de JP Morgan Chase en substitució d'Ángel Ron. Però no va ser fins dilluns passat quan va encarar la seva primera trobada amb els accionistes, als quals els va reconèixer que el futur de l'entitat passa per aconseguir més capital o per una operació de consolidació que no va especificar si podria ser una fusió o una venda.
Aquest discurs, de vegades sever davant els propietaris del banc, durant el qual va defensar que treballarà “sense sentimentalismes” i va reconèixer que “la independència de Popular és un valor, però també una càrrega i caldrà triar”, va propiciar una nova ona de vendes. El resultat va ser que en Setmana Santa -entre dilluns i dijous, ja que la borsa va tancar divendres-, Popular es va enfonsar un 25% i el seu valor en borsa es va reduir per sota dels 2.600 milions d'euros.
El mateix dilluns, els ‘hedge funds’ van aprofitar per incrementar les seves posicions curtes davant les expectatives que la sagnia borsària dels últims temps es perllongui després de les ‘confessions’ del seu president, com així va ocórrer durant les següents sessions. Així ho van fer Marshall Wace, ara mateix el més agressiu amb un 2,39%, Samlyn Capital i Oceanwood Capital Management. Però no AQR.
El fons de cobertura es va mantenir impassible fins el ‘dijous sant’, quan va realitzar un moviment però contra direcció, ja que va reduir la seva posició curta des de l'1,45% del capital fins a l'1,36%. D'aquesta forma, la seva aposta ja és menor que la de Marshall i que la de Samlyn.
Però allò de l’empresa fundada per Cliff Asness i David Kabiller, antics executius de Goldman Sachs, és un oasi entre la pressió baixista dels ‘hedge funds’, que en general han afilat els ullals amb Saracho lluny de donar-li el benefici del dubte després de substituir Ángel Ron. L'últim agregat de posicions curtes publicat per la CNMV, en acabar març, va aconseguir el 10,77%, encara que segons els moviments de la majoria de baixistes tot sembla indicar que ha augmentat.
El regulador publica les dades dels ‘curts’ que superen el 0,5% del capital que, en el cas de Banc Popular, ocorre amb vuit inversors institucionals: Marshall Wace (2,39%), Samlyn Capital (1,42%), AQR Capital Management (1,36%), BlackRock (1,12%), Oceanwood Capital Management (0,9%), Lansdowne Partners (0,7%), Oxford Asset Management (0,6%) i PDT Partners (0,51%).