Santander preveu estalviar 1.200 milions a l'any amb un pla d'eficiència

El banc invertirà 20.000 milions en digitalització fins al 2022

Rodrigo Echenique deixarà les seves funcions executives l'1 de maig

Elena Lozano
Bolsamania | 03 abr, 2019 12:28 - Actualitzat: 12:28
ep la presidentabanco santander ana botin enpresentacionresultados
BANCO SANTANDER

Banco Santander

4,332

17:35 23/12/24
-0,57%
-0,03

Santander preveu estalviar uns 1.270 milions d'euros l'any implantant un pla d'eficiència de costos. El banc, que presenta aquest dimecres davant els analistes a Londres el seu pla estratègic per als pròxims tres exercicis, que està centrat en la digitalització, la millora de capital i l'eficiència, preveu millorar la seva capacitat operativa aprofitant la seva diversificació i la seva grandària. Gràcies a aquests estalvis, preveu que la seva ràtio d'eficiència se situï entre el 42% i el 45%.

La major part de l'estalvi, uns 1.000 milions anuals, es produirà al mercat europeu de Santander, quantitat de la qual uns 250 milions corresponen a millora de l'eficiència a Espanya per la integració de Popular. Es tracta de sinergies addicionals per l'absorció del banc que se sumen al compromís d'estalvi de 500 milions que va manifestar Santander en un inici.

Els altres 270 milions d'estalvis totals a l'any s'originaran en altres mercats fora d'Europa. Dels 1.270 milions totals que Santander preveu estalviar a l'any, 1.000 milions correspondran a la millora de l'eficiència que aportarà la tecnologia.

De fet, Santander ha anunciat que invertirà 20.0000 milions d'euros en tecnologia i transformació digital durant els propers quatre anys. L'entitat vol accelerar la seva transformació tecnològica i del negoci, per a això es troba modificant la seva infraestructura tecnològica amb l'objectiu que estigui allotjada en el núvol. A més, Santander vol apostar per l'aprenentatge automàtic (machine learning) i la robòtica, la reenginyeria de processos, i renegocia contractes de forma global amb proveïdors per millorar els preus.

Durant la seva presentació del pla, el banc reitera els objectius de cara a 2021 que ja va avançar la seva presidenta, Ana Botín, durant l'última presentació de resultats. Santander vol arribar a una ràtio de capital CET1 fully loaded d'entre l'11% i el 12%, així com elevar la seva rendibilitat sobre capital tangible (ROTE, per les sigles en anglès) fins a entre el 13% i el 15% a nivell de grup.

Per filials, vol que la seva rendibilitat a Llatinoamèrica sigui d'entre el 20% i el 22% (el 2018 va ser del 19%), la d'Europa entre el 12% i el 14% (11% el 2018) i per als EUA té un objectiu d'entre l' 11% i el 13% (8% el 2018). Quant al Brasil, el seu primer mercat per benefici, la intenció del grup és superar a mitjà termini el ROTE del 20% que va arribar el 2018.

A Espanya, Santander se centrarà en el negoci de pimes, mantenint el lideratge que el va aportar integrar el negoci de Popular, però veu oportunitats en crèdit al consum, així com en pagaments, assegurances i gestió de patrimonis. En la seva filial espanyola, espera augmentar un ROTE d'entre el 14% i el 16% a mitjà termini des de l'11% registrat el 2018, així com veure créixer els seus ingressos a ritmes d'un dígit, registrar menors costos durant els propers anys i mantenir un cost del crèdit estable.

Pel que fa a Santander UK, la millora de la rendibilitat prevista s'aconseguirà a través de digitalitzar i automatitzar el banc. De fet, el grup preveu tancar allà unes 140 oficines, la qual cosa comportarà la retallada d'uns 800 llocs de treball. Al Regne Unit, Santander UK té previst obtenir un ROTE ordinari del 10-12% a mitjà termini, després del 9% de 2018.

Santander vol especialitzar Santander Consumer Finance en el finançament de cotxes, fent que augmenti la seva quota de mercat i enforteixi els seus canals digitals i les relacions amb els fabricants d'automòbils. Per a aquest negoci, té un objectiu de ROTE a mitjà termini de la companyia d'entre el 14% i el 15%.

A Mèxic, l'entitat preveu obtenir un ROTE ordinari d'entre el 19 i el 21% a mitjà termini, mentre que a Portugal, on el grup llançarà Openbank aquest any, l'estimació és d'entre el 13% i el 15% i a Polònia, del 14% al 16%. A Xile, la previsió és d'entre el 19% i el 20%.

El grup que presideix Ana Botín pretén augmentar la seva rendibilitat a través d'una millor assignació de capital, atorgant més als negocis més rendibles i mantenint aquests llindars mínims de rendibilitat en cada segment. El banc preveu generar més de 40 punts bàsics de capital orgànic cada any i aportarà flexibilitat a la política de remuneració als accionistes.

Respecte a això, preveu que el seu repartiment de dividend, és a dir, l'import del benefici que destina al pagament de dividends, se situï entre el 40% i el 50% el 2021, com ja va anunciar durant la seva convocatòria de la junta d'accionistes, que se celebrarà el proper 12 d'abril. Santander va anunciar fa una mica més d'un mes que obria la porta a reprendre el seu dividend en accions, tot i que durant la junta de l'any passat la pròpia Ana Botín va manifestar la seva intenció d'eliminar el scrip dividend a partir de l'exercici 2019.

REORGANITZACIÓ

Santander ha anunciat també una reestructuració organitzativa dels seus negocis a Europa i Amèrica. El fins ara responsable de la filial polonesa, Gerry Byrne, quedarà al capdavant del negoci a Europa, immediatament per sota de José Antonio Álvarez, conseller delegat de Santander. Byrne tindrà així sota el seu comandament els responsables d'Espanya, Portugal, Regne Unit, Polònia i Santander Consumer Finance. El substituirà a Polònia Michal Gajewski.

A Amèrica, el responsable de Santander Brasil, Sergio Rial, mantindrà aquest càrrec, però assumirà també la responsabilitat en tota la regió de Sud-amèrica (Xile, Argentina, Uruguai i la regió andina). El negoci d'Amèrica del Nord tindrà dos corresponsables, Héctor Grisi i Scott Powell, que seguiran com a responsables de Santander Mèxic i Estats Units, respectivament. Els tres hauran també de retre comptes al conseller delegat del grup.

D'altra banda, el banc ha creat una nova unitat global per aprofundir en el negoci de pagaments, Santander Global Payments Services, que estarà dirigida per Javier San Félix i inclourà les activitats de Global Trade Services i Global Merchants Services.

ECHENIQUE ES QUEDA FINS AL MAIG

El banc ha anunciat que, finalment, Rodrigo Echenique deixarà les seves funcions executives el proper 1 de maig, quatre mesos després de l'inicialment previst, que era que ho fes el passat 1 de gener. La marxa enrere en el nomenament d'Andrea Orcel com a conseller delegat va fer malbé aquests plans.

El directiu romandrà al consell d'administració i en la presidència de Santander Espanya fins que el banc decideixi qui serà el seu substitut al capdavant de la filial espanyola, la qual cosa tindrà lloc previsiblement durant el mes d'abril. En tot cas, el lloc de president de Santander Espanya deixarà de tenir el caràcter d'executiu quan es produeixi el canvi.

contador