Els analistes consideren que el pla del Consell no aconseguirà el suport dels accionistes
Falta menys d'un mes per a la junta d'accionistes de DIA i la situació fa cada vegada "més evident" la necessitat que el consell, LetterOne i la banca creditora arribin "algun tipus d'acord". Així ho defensen els analistes de Banc Sabadell, que veuen "altament improbable" que el pla de l'actual cúpula directiva aconsegueixi el suport dels accionistes.
Els analistes de Sabadell recorden que, llevat que les parts aconsegueixin posar-se d'acord abans de la junta -que se celebrarà el proper 20 de març-, els accionistes hauran de triar entre dues plans alternatius: el que proposa el consell, que inclou una operació acordió amb reducció de capital per 56 milions i ampliació de 600 milions i la de LetterOne, una ampliació de 500 milions condicionada a l'èxit de l'OPA voluntària i a assolir un acord amb els bancs.
La primera operació plantejada, "sembla altament improbable d'ocórrer", considera el banc, ja que a més del rebuig de LetterOne (29% del capital), s'espera l'oposició de Goldman Sachs (5,9%), de la sindicatura d'accionistes (3%) i de l'Associació d'Accionistes Defensors de DIA (AADD), que reuneix ja al voltant d'un 6% del capital.
Sabadell considera que, si el pla de Fridman aconsegueix el suport dels accionistes, LetterOne tindria "major poder de negociació" amb els bancs, un cop tingui la majoria al consell, "d'acord amb les exigències plantejades en la seva ampliació de capital".
"Per això, veiem cada vegada més evident la necessitat d'aconseguir algun tipus d'acord entre totes les parts", subratlla l'informe de Sabadell, que recorda que DIA té un termini de dos mesos des de la celebració de la junta general d'accionistes per resoldre la causa de dissolució (restablir les pèrdues patrimonials).
LetterOne va presentar dijous a la CNMV la sol·licitud d'autorització de l'OPA voluntària sobre DIA, en què reitera els termes donats a conèixer a principis de febrer. En paral·lel, va sol·licitar que s'inclogués a l'ordre del dia de la junta la seva proposta d'ampliació de capital, que inclou una sèrie de condicions per executar el seu pla a cinc anys per reflotar la companyia.
EXTENSIÓ DEL TERMINI DE PAGAMENT
En aquest últim punt, LetterOne va aclarir quines són les exigències per assolir aquest acord. Així, no considera necessari que es produeixi una reducció del principal del deute però sí exigeix una extensió de totes les obligacions de pagament als bancs creditors fins almenys a finals de març de 2023.
A més, exigeix la concessió de línies de confirming/factoring addicionals per finançar les necessitats de liquiditat durant el pla de transformació, alhora que sol·licita l'alliberament dels 'covenants' durant els cinc anys d'aquest pla, la no utilització dels fons generats per la venda de Clarel o Max Descompte per reduir el principal del deute i la renúncia a l'exercici dels drets derivats de les clàusules de canvi de control als acords del deute bancari.
En aquest sentit, LetterOne ha sol·licitat als bancs creditors de la cadena de supermercats que siguin "socis a llarg termini" en la companyia, segons han informat a Europa Press fonts pròximes a la societat.
Les mateixes fonts han indicat que el suport de les entitats financeres, un cop conclosa l'OPA voluntària a un preu de 0,67 euros per acció, servirà per aplicar el seu pla de transformació, centrat en l'obertura de noves botigues a Espanya, on veu un "potencial significatiu", i alhora han insistit que la seva inversió en la companyia és a llarg termini, amb un horitzó d'aproximadament deu anys.
D'altra banda, dins del seu 'full de ruta', LetterOne ha convocat durant els últims dies els proveïdors de la cadena de supermercats per detallar-los el seu pla de futur si la seva OPA té èxit. De fet, segons han informat les mateixes fonts, Sergio Dias, fins al passat mes de desembre conseller de la cadena en representació de la societat controlada per Fridman, va mantenir una trobada amb més d'un centenar d'empreses.
AUTORITZACIÓ DE COMPETÈNCIA AL BRASIL
L'OPA voluntària llançada per LetterOne depèn, entre altres coses, que les autoritats de competència pertinents donin el seu vistiplau. El fons de Fridman va afirmar dijous que ja havia sol·licitat l'autorització tant a Europa com al Brasil i ha estat aquesta última la primera a decidir al seu favor. Segons s'ha informat a la CNMV, el Consell Administratiu de Defensa Econòmica del Brasil ha autoritzat l'operació aquest dilluns.