Recorre la sentència que el condemnava a tornar el cobrat i no rebre'n més
El plet que l'expresident de Popular Ángel Ron manté amb Santander pel seu milionari bonus no ha acabat amb la sentència que donava la raó al banc. La seva representació legal ha decidit interposar un recurs d'apel·lació contra la sentència en la que defensa que té dret a aquest bonus, que puja a uns 12,8 milions d'euros. A més, critica que la jutgessa té "falta de competència" en aquesta matèria i acusa Santander d'haver manipulat actes del consell d'administració de Popular per guanyar el plet.
Al recurs, al qual ha tingut accés Bolsamanía, la defensa de Ron acusa la magistrada d'utilitzar per sentenciar diverses actes del consell d'administració i altres documents que la pròpia defensa de Ron ha impugnat.
En primer lloc, critica una acta del consell d'administració del 19 de juliol de 2017, quan Popular ja estava en mans de Santander, que la defensa de Ron considera "un document creat ad hoc per la demandant per a aquest plet, que sembla clarament manipulat, si és que n'existeix algun original, retallat, amb espais en blanc i evident eliminació d'elements essencials del que pogués ser un consell d'administració".
Entre aquests elements, es refereix a "la relació de consellers que haguessin pogut reunir-se, les deliberacions, els assumptes a tractar, el resultat de les votacions, l'ordre del dia o les qüestions sotmeses a votació, ni tan sols, si es va adoptar cap acord i la relació de vots a favor o en contra". A més, critica que el document apareix signat únicament per José García Cantera, llavors president de Popular, i Adolfo Díaz-Ambrona Moreno, secretari.
També critiquen l'ús, i per tant impugnen, d'altres actes del consell, com la del 31 de maig de 2017, de la qual diuen que hi falta informació rellevant sobre els assistents i també afirmen que està creada "ad hoc per la seva aportació a aquest plet".
A més, la defensa de Ron ha impugnat altres documents, com el contracte de Ron com a president executiu signat el 25 de febrer de 2015 i els seus annexos, així com el document de liquidació d'havers que el mateix banc va lliurar a Ron. L'acta del consell d'administració celebrat aquest mateix dia també ha estat impugnat en considerar que exclou alguns annexos importants.
A més, la defensa de Ron critica la magistrada responsable de la sentència, de la qual creu que té "falta de competència" en la matèria. "La sentència és nul·la per falta de competència de la jutgessa per raó de la matèria, cosa que vulnera el dret al jutge predeterminat per la llei", indica.
Creu, a més, que la magistrada basa la seva sentència en un fet notori "erroni", que és que l'entitat celebrés una junta d'accionistes el 27 de juliol de 2016, que "no va tenir lloc" i durant la qual "tampoc es va aprovar cap política de remuneracions vigent per als exercicis 2017, 2018 i 2019".
NO ES POT ANUL·LAR EL BONUS
Al recurs, la representació legal de Ron defensa que en aquest cas no són aplicables les clàusules clawback i malus del contracte de Ron per dos motius. El primer és que el bonus constitueix una pensió per jubilació que l'expresident de Popular ha generat durant les seves dècades de servei al banc.
El segon és que, sempre segons la versió de la seva defensa, la guia de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès) que regula l'aplicació d'aquestes clàusules no estava en vigor quan es va redactar el contracte i no es pot aplicar retroactivament.
La representació legal de Ron critica, a més, que el procediment d'activació d'aquestes clàusules, que Popular va iniciar quan encara no havia estat comprat per Santander, va ser instigat pels membres de la comissió de retribucions Reyes Calderón i José Estévez, "figures de ressenyable protagonisme en la desestabilització i anòmal canvi de presidència". El procés es va posar en marxa el propi 6 juny 2017, dia que acabaria amb la resolució del banc i posterior venda a Santander.