Retallarà Telefónica el dividend el 2021 després de les advertències de les agències?

L'any acaba amb el mateix debat sobre la taula que hi havia al començament del 2020

Nieves Amigo
Bolsamania | 25 nov, 2020 09:12 - Actualitzat: 09:12
ep el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez-pallete durante la junta general de
TELEFÓNICA - Archivo

Telefónica

4,307

17:35 25/11/24
0,16%
0,01

L'any acaba amb un debat al voltant de Telefónica molt semblant a què hi havia el gener. Ja llavors UBS demanava a l'operadora que es plantegés una retallada del dividend per reduir el seu deute. De fet, el banc suís insistia en aquest aspecte abans, a finals de 2019. Amb l'esclat de la pandèmia de la COVID, la gran majoria de companyies van anunciar una retallada o suspensió del dividend. Llavors era probable que el mercat hagués entès millor que Telefónica toqués el seu, però va optar per mantenir-lo malgrat saber que és un dels principals reclams per a l'accionista.

El maig, la companyia va anunciar la tornada a la fórmula del dividend en accions (scrip dividend) quatre anys després d'abandonar-la, però mantenint la quantitat per pagar (0,40 euros per acció). Barclays responia a aquesta decisió insistint en la necessitat de retallar el dividend i vendre actius, cosa a la qual també s'havia referit de manera clara JP Morgan l'abril, quan va afirmar contundentment que Telefónica "hauria de retallar el dividend" per la crisi.

El banc nord-americà va demanar també a altres operadores (com Vodafone o British Telecom) que fessin el mateix, ja que insistia en el problema general de les 'telecos': l'alt palanquejament, representa en conjunt del 63% del seu valor. "No entenem que les empreses de telecomunicacions paguin dividends tan alts quan està clar que no són sostenibles i que els elevats rendiments no han donat suport als preus de les accions", precisava.

I és que, malgrat que l'estratègia de mantenir el dividend es fonamenta en bona mesura en no perdre aquest reclam per a l'accionista, la veritat és que no sembla haver tingut efecte al llarg d'aquest any, quan l'operadora es desploma un 40% en borsa. És una incògnita si les caigudes haguessin estat més grans o no, si Telefónica hagués pres la decisió de retallar-lo. Els bancs, per exemple, insisteixen que una de les raons per les quals els seus títols ho han fet tan malament durant aquest 2020, a més de la COVID-19, és la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de vetar la seva retribució a l'accionista.

"AUGMENTA LA PROBABILIDAD DE LA RETALLADA"

La rebaixa d'S&P de la valoració de Telefónica (la qualificació a llarg termini passa a ser de 'BBB-' des de 'BBB' i la qualificació a curt termini a 'A-3' des de 'A-2', la perspectiva de la valoració canvia de negativa a estable), comunicada el divendres passat, juntament amb els últims comentaris de Fitch, que ha reconegut que els tipus de canvi són un "risc clau" a la baixa per la valoració de l'operadora (qualificació de 'BBB', amb perspectiva estable), augmenten la possibilitat d'una retallada del dividend de Telefónica el 2021, segons l'opinió dels experts de Bankinter.

Des del 'banc taronja' subratllen que la rebaixa d'S&P deixa l'operadora "a un pas de perdre l''investment grade'" i incrementa les possibilitats d'aquesta retallada en el pagament a l'accionista. "Una prima de risc més elevada davant aquesta eventualitat i el possible augment del cost del deute del grup compliquen el fet que el valor arribi al seu valor fonamental de 4,2 euros", afegeixen.

Per aquest motiu, Bankinter ha retallat el seu consell sobre Telefònica de 'neutral' a 'vendre', i ha explicat que el potencial de creixement estructural "és reduït" i ha aprofundit en aquesta preocupació generalitzada dels experts: la lentitud en la reducció del deute. El 30 de setembre d'aquest any, el deute de l'operadora se situava als 36.676 milions, 525 milions menys que el juny i 1.617 milions menys que el setembre de 2019.

Segons aquests analistes, a l'entorn actual, l'objectiu d'estabilitzar el flux de caixa lliure requereix necessàriament una contenció de la inversió que "minva la competitivitat del grup a mitjà termini".

"El manteniment del dividend en 0,4 euros per acció implica una pay out per sobre del 100% el 2019-2021 i nivells de 80-90% el 2022-2024. En aquest context no és descartable una retallada del dividend el 2021", remarquen. D'altra banda, es manté la possibilitat d'extreure valor de les filials a través de vendes totals o parcials (Telxius, aliança d'empreses al Regne Unit, venda de negoci a Llatinoamèrica), però "en el context actual les possibles operacions tenen major risc de retardar-se i obtenir una menor valoració", conclouen.

contador