La petroliera espanyola va proveir 837 milions d'euros el 2020 per aquest assumpte
Nou revés judicial per a Repsol en la disputa amb Sinopec per una demanda de 5.000 milions de dòlars, relacionada amb una filial de Talisman Energy, comprada per la petroliera espanyola el 2015.
El SIAC (Singapore International Arbitration Center) ha confirmat el laude de Producció contra Repsol per disputar amb Sinopec, en una demanda que es remunta al 2016 i que forma part d'un llarg procés judicial.
El febrer del 2020, Repsol ja va anunciar una provisió de 837 milions d'euros amb càrrec als resultats del 2019 relacionada amb aquest litigi judicial. La companyia va explicar que Addax Petroleum i Sinopec International Petroleum van iniciar el 2015 un procediment arbitral contra Talisman Energy relatiu a la compra materialitzada el 2012 del 49% de les accions de Talisman Energy UK.
En aquest arbitratge, Addax i Sinopec sol·licitaven, per al cas que les seves pretensions fossin estimades íntegrament, una xifra total aproximada de 5.000 milions de dòlars nord-americans, que segons les seves peticions, correspondria a l'import de la seva inversió inicial a Talisman Energy UK.
El 2021 es va emetre un altre laude parcial en què es declarava la responsabilitat de Repsol en la qüestió relativa a la producció, però es desestimaven les reclamacions interposades per Addax i Sinopec. Posteriorment, Repsol impugnaria el laude que ara confirma el SIAC.
LA VALORACIÓ DELS EXPERTS
"Impacte negatiu. Nou revés judicial per a Repsol, encara que aquest laude podrà ser recorregut per la companyia davant els tribunals ordinaris de Singapur, com ja va passar anteriorment", expliquen els experts de Renta 4, que aconsellen sobreponderar el valor, amb un preu objectiu de 18,90 euros. "Torna el soroll sobre el procés, que no s'acaba de finalitzar", afegeixen aquests analistes.
Per part seva, els experts de Banc Sabadell, que aconsellen comprar, amb una valoració de 18,02 euros, comenten que "és una notícia de poc impacte", perquè "el litigi és conegut".
Per això, no esperen "impacte en cotització mentre no hi hagi més avenços en el procés". I afegeixen que, "a l'escenari més advers que Repsol hagués de fer front a tot allò reclamat (exprovisió), és a dir 3.829 milions d'euros, suposaria 15% del preu objectiu", o un 20% de la seva capitalització.