Repsol: els analistes aplaudeixen la venda a EIG, tot i que ja estava descomptada

La reacció del mercat no és positiva, perquè ja es coneixia prèviament

César Vidal
Bolsamania | 07 set, 2022 12:46 - Actualitzat: 12:46
ep el consejero delegado de repsol josu jon imaz i y el presidente de repsol antonio brufau d
A. Pérez Meca - Europa Press

Repsol ha tancat una de les operacions corporatives més importants dels últims anys, en vendre el 25% del seu negoci d'exploració i producció, denominat en anglès 'upstream', al fons nord-americà EIG per 4.800 milions de dòlars. A més, es contempla una possible sortida a borsa de la divisió a partir del 2026, sempre que es donin les condicions de mercat adequades. Tot i que els analistes han aplaudit l'operació, l'impacte en borsa no és positiu, perquè ja s'havia descomptat prèviament.

Repsol
11,850
  • 0,98%0,12
  • Max: 11,94
  • Min: 11,81
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,56
17:35 19/09/24

Els experts de Banc Sabadell, que aconsellen comprar el valor, amb un preu objectiu de 18,80 euros per acció, consideren la transacció "molt positiva, atès que el preu al qual s'ha tancat suposa superar el rang el que s'estava estudiant a mercat (entre 14.000-18.000 milions d'euros) i estaria per sobre de la nostra valoració (13.181 milions d'euros)”.

A més, afegeixen que la venda implica un "ingrés de 3.366 milions d'euros, que suposa un 46% del deute financer net". I assenyalen que "l'operació té sentit estratègic", perquè permet finançar gairebé tot el CAPEX (inversions previstes) en renovables i, a més, és "oportunista", perquè es ven en un moment de màxims per als preus del cru i del gas.

BANKINTER TAMBÉ HI VEU SENTIT ESTRATÈGIC

Per la seva banda, els experts de Bankinter afirmen que l'operació té sentit perquè "li permet mantenir la majoria accionarial en una àrea estratègica i cristal·litza valor, ja que el mercat atorga una valoració més gran a aquesta unitat per separat que integrada al grup consolidat" .

A més, destaquen que la venda es produeix en un “moment propici, amb preu de petroli i gas elevat des d'una perspectiva històrica”. D'altra banda, "li permetrà créixer a la seva àrea de renovables, sense elevar palanquejament, que n'és el principal objectiu".

"Finalment", aquests analistes indiquen que "reequilibra la cartera d'actius, amb menys pes en hidrocarburs, segment que estarà més impactat per l'impost anunciat pel Govern".

"En definitiva", conclouen, "estimem un impacte positiu, però moderat, perquè és similar al que s'ha anunciat al juliol", quan el mercat atorgava una valoració de la participació de 4.500 milions d'euros.

Tot i la notícia, mantenen la seva recomanació en neutral, amb preu objectiu de 13,30 euros, per la "moderació en els preus del petroli i per la incertesa derivada del nou impost anunciat pel Govern, que suposa un 1,2% de les vendes totals de les energètiques que facturin més de 1.000 milions d'euros a l'any”.

contador