La companyia incrementa els seus objectius de generació renovable i de reducció d'emissions
Repsol ha presentat aquest dimarts, durant una jornada sota el títol Low Carbon Day, dedicada a la transició energètica i dirigida preferentment a analistes i inversors, nous objectius que acceleraran la seva transformació per esdevenir una companyia zero emissions netes a l'any 2050. La companyia ha remarcat que el full de ruta marcat pel Pla Estratègic 2021-2025 "se centra en una combinació d'electrificació i productes baixos en carboni que aconsegueixen una descarbonització efectiva, sostenible i assequible de l'economia".
En aquest marc, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha anunciat un increment dels objectius de generació renovable i de reducció d'emissions, així com un augment de la inversió en solucions baixes en carboni per accelerar la transformació fins a l'any 2030.
Així, la petroliera destinarà 1.000 milions d'euros addicionals a projectes baixos en carboni durant el període 2021-2025, fins a un total de 6.500 milions d'euros, davant els 5.500 milions d'euros establerts al Pla Estratègic. D'aquesta manera, la inversió destinada a iniciatives de baixes emissions se situarà al 35% durant el període 2021-2025 i el capital emprat per a aquests fins serà del 45% el 2030. Els nous valors suposen un increment de 5 punts percentuals respecte als establerts al Pla Estratègic presentat fa gairebé un any.
Repsol ha explicat que l'avanç tecnològic i el desplegament de projectes actuals i futurs li permet augmentar la seva ambició en els objectius de reducció de la intensitat de carboni. La nova senda de descarbonització per assolir la neutralitat el 2050 estableix una reducció de l'indicador d'intensitat de carboni del 15% el 2025, del 28% el 2030 i del 55% el 2040, enfront dels anteriors del 12%, 25% i 50%, respectivament.
L'empresa ha augmentat el preu intern de carboni que s'aplica a totes les noves inversions. En aquesta actualització, es diferencien preus per tona de CO2 per a inversions dins de la Unió Europea i la resta de món. Així, es fixa un preu de carboni de 70 $/t el 2025 i 100 $/t el 2030 per la Unió Europea (els valors anteriors eren de 40 $/t el 2025 i 70 $/t el 2040) i de 60 $/t el 2025 en la resta de l'món (anteriorment fixat en 40 $/t). "Establir un preu de carboni permet dissenyar eficientment els nous projectes i avaluar i prendre decisions d'inversió tenint en compte totes les variables", ha precisat.
En la mateixa línia, Repsol ha establert un objectiu més ambiciós de reducció de la intensitat d'emissions de metà, fixant-la al 0,20% el 2025. Això suposa una reducció del 85% enfront de l'anterior del 25%.
L'energètica ha anunciat també, per primera vegada, objectius absoluts de reducció d'emissions. Així, estableix el compromís de reduir el 2030 el 55% de les emissions en actius operats (abast 1 i 2) i el 30% de les emissions netes (abast 1, 2 i 3).
L'estratègia de carboni i els seus objectius seran sotmesos a votació de forma consultiva durant la propera Junta General d'Accionistes.
AVANÇOS EN LA DESCARBONITZACIÓ DELS NEGOCIS
Repsol ha dit que la generació d'energia elèctrica renovable és un dels pilars en el model de descarbonització. Així, els nous objectius anunciats preveuen un augment del 60% de la capacitat instal·lada de generació renovable el 2030, fins a arribar al 20 GW (enfront dels 12,7 GW anunciats al Pla Estratègic). El 2025, el nou objectiu de capacitat instal·lada se situa en 6 GW, que comparen amb els 5,2 GW del full de ruta presentat al novembre de 2020.
La companyia planeja continuar amb el creixement orgànic d'aquest negoci gràcies al desenvolupament d'una cartera de projectes en operació i desenvolupament en països OCDE, reforçada després de l'aliança d'empreses subscrita a Xile amb Ibereólica Renovables el 2020, i la recent adquisició del 40% de la companyia Hecate Energy als Estats Units, especialitzada en el desenvolupament de projectes fotovoltaics i d'emmagatzematge d'energia. Actualment, Repsol planeja acabar l'any amb 1,7 GW de capacitat renovable instal·lada i amb altres 4,7 GW en projectes en construcció i amb alta visibilitat.
L'àrea industrial, ha afegit la companyia, mantindrà la seva "elevada competitivitat i el lideratge a Europa dels seus actius", i per continuar el seu procés de transformació, seguirà recolzant-se en l'eficiència energètica, l'economia circular, l'hidrogen renovable i la captura i l'ús de CO2.
Repsol ha subratllat així mateix la seva ambició de ser líder en la producció d'hidrogen renovable a la Península Ibèrica i tenir una posició rellevant al mercat europeu. D'aquesta manera, va anunciar el passat mes de juliol objectius més ambiciosos de generació d'hidrogen renovable, amb la intenció d'arribar el 2025 a una capacitat de generació equivalent de 552 MW i arribar a 1,9 GW el 2030, enfront dels 400 MW i 1,2 GW, respectivament, anunciats amb anterioritat. Aquests objectius seran possibles gràcies a la instal·lació d'electrolitzadors i plantes de producció de biogàs als complexos industrials de la companyia, i amb el desenvolupament de la tecnologia de fotoelectrocatalisi. Aquesta tecnologia és un desenvolupament conjunt de Repsol i Enagás i comptarà amb una planta de demostració en el complex industrial de Puertollano el 2025 amb la qual s'obtindrà hidrogen directament de l'aigua usant energia solar.
Pel que fa a l'economia circular, els complexos industrials de Repsol, s'estan adaptant per utilitzar múltiples residus de diferents orígens com a matèries primeres per convertir-los en combustibles i materials més sostenibles. L'ambició és utilitzar tres milions de tones anuals de residus i mitigar més de set milions de tones de CO2 a l'any el 2030. Repsol està analitzant més de 40 tipus de residus i tecnologies per assegurar la producció de biocombustibles avançats i materials petroquímics circulars.
Així mateix, té l'objectiu de produir 2 milions de tones de combustibles baixos en carboni el 2030. Durant el primer trimestre del 2023 està prevista la posada en marxa de la planta de biocombustibles avançats de Cartagena, que evitarà l'emissió a l'atmosfera de 900.000 tones de CO2 a l'any.
En el negoci de Química, Repsol vol reciclar l'equivalent al 20% de la seva producció de poliolefines el 2030, i la circularitat és al centre de la seva estratègia. En aquest sentit, preveu 1.500 milions d'euros d'inversió durant el període 2021-2025 en aquest negoci i avançarà en projectes de reciclatge mecànic i químic de poliolefines, de reciclatge de poliuretà i en la producció de metanol a partir de residus, per a la incorporació en la producció de materials.
Pel que fa a l''àrea de negoci de Client, el focus està en "satisfer qualsevol necessitat energètica i de mobilitat dels usuaris". A l'àmbit de la recàrrega elèctrica, Repsol comptarà amb més de 1.000 punts de recàrrega elèctrica públics a Espanya el 2022, i es compromet a disposar de punts de recàrrega ràpida o ultraràpida cada 50 quilòmetres a les principals rutes del país.
Finalment, Repsol preveu acabar l'any amb més de 300 instal·lacions solars a les seves estacions de servei i més de 180 comunitats solars a través de Solmatch.
El negoci d'Upstream, per la seva banda, té l'objectiu de reduir la intensitat de les seves emissions de CO2 en un 75% durant el període 2021-2015. La captura i emmagatzematge de carboni tindran un paper "fonamental" en el desenvolupament de nous projectes, i la companyia posarà en marxa el 2027 l'emmagatzematge de 2 milions de tones l'any de CO2 a Sakakemang, el major descobriment de gas a Indonèsia de la última dècada.