Desenvoluparà quatre projectes de recerca d'aplicacions per al nou estàndard tecnològic
El Grup Red Eléctrica -a través de les seves empreses Red Eléctrica de España, Elewit i Hispasat- ha anunciat el desenvolupament de quatre projectes per analitzar el potencial de la tecnologia 5G en la gestió i el manteniment d'infraestructures elèctriques.
Segons un comunicat del grup, els projectes han estat impulsats per una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Elewit, Orange, Aracnocòpter, CFZ Cobots, Etra, Idrica, Robotnik i Visyon i el seu objectiu és la cerca d'aplicacions per a aquest nou estàndard tecnològic.
Per a Silvia Bruno, directora d'Elewit i presidenta de la UTE, “el 5G obre un ventall de noves possibilitats en permetre nombrosos camps d'aplicació on es requereixi mantenir comunicacions crítiques en temps real amb una fiabilitat elevadíssima i, per tant, impulsarà de forma decisiva la transformació digital de les companyies.”
Els quatre pilots provaran l'ús del 5G en la gestió i la inspecció visual en remot, i posaran a prova la capacitat relacionada amb la gran velocitat en la transmissió de dades, la baixa latència i un gran nombre de dispositius connectats. L'objectiu, segons el comunicat, és optimitzar els processos de manteniment d'actius, reforçar la seguretat de les instal·lacions i dels professionals i millorar el temps de resposta davant de qualsevol eventualitat.
Dos dels casos d'ús estan relacionats amb l'ús de sistemes de visió artificial (com càmeres) o sistemes tripulats de forma remota (com robots o drons) a la inspecció d'instal·lacions elèctriques. En un altre dels pilots s'examinarà la connectivitat satelital com a suport de la xarxa terrestre 5G per garantir en tot moment una connexió d'alt rendiment. Finalment, el quart pilot aposta pel 5G com a alternativa de connectivitat per als equips de protecció.
Les proves s'emmarquen al Pla Nacional 5G, executat per l'entitat pública empresarial Red.es, impulsat pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital i cofinançat amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquest pla té com a objectiu estimular la definició i la implantació d'aquesta tecnologia a través de la constitució d'un ecosistema de socis tecnològics, que uniran els seus esforços per accelerar el procés per fer realitat en un futur proper l'anomenada 'economia digital'.