Un límit al 'pool' del mercat ajudarà a baixar la factura elèctrica
El reconeixement del "tracte específic" d'Europa als mercats energètics d'Espanya i Portugal, pendent de més detalls que es presentaran a les properes setmanes, tindrà el trasllat immediat a les borses. Algunes accions espanyoles del sector no se'n veuran afectades per la seva diversificació geogràfica i exposició a les renovables, com ara Iberdrola i Acciona Renovables i Solaria.
"Els propers dies veurem quin tipus de mesures pren finalment el Govern. L'executiu ha avançat que les mesures seran més o menys agressives en funció de si les grans elèctriques decideixen o no abaixar les tarifes voluntàriament", expliquen els experts de Bankinter.
"El marge d'actuació que té el Govern seria limitat, ja que la proposta haurà de complir les exigències estrictes de la Comissió Europea per ser aprovada i haurà de ser temporal, no retroactiva, que no provoqui una gran distorsió de la competència o interfereixi en la transició energètica“, argumenten des de Sabadell.
Les mesures que sospesa l'Executiu espanyol al costat del portuguès passen per limitar els preus del gas, la forma d'obtenció d'electricitat més cara pel cost de la primera matèria i dels drets d'emissions de CO2. Brussel·les ha reconegut la setmana passada el "tractament específic" de la Península Ibèrica per l'alt ús de les renovables i les poques interconnexions amb la resta del Vell Continent.
En aquest context, va donar via lliure a tots dos països a plantejar un paquet de reformes temporals que permetessin rebaixar el cost de l'electricitat, unes mesures que han de tenir el vistiplau de la Comissió.
Tal com expliquen els experts, de moment es coneixen pocs detalls sobre això i es parla de limitar en 180 euros/MWh el preu del 'pool' elèctric, és a dir, del mercat majorista que serveix com a referència i que forma part del cost final dels consumidors a les tarifes regulades.
Sota aquest context, els analistes es decanten per les accions del sector que tinguin més diversificació geogràfica i exposició a les renovables, "ja que es veuran reforçades per reduir la dependència del gas de Rússia". Segons Bankinter, sota aquestes condicions hi ha Iberdrola i Acciona Renovables.
Des de Sabadell, els seus experts es decanten per Iberdrola, Acciona, Acciona Energía i Solaria.
Precisament, aquests últims creuen que Acciona Energía seria una de les companyies més afectades, ja que compta amb aproximadament 5 Twh al seu Recore (energia renovables, cogeneració i residus). Ence és una altra de les empreses que posen al focus, ja que la seva divisió d'energia renovable suposa aproximadament el 40% del seu EBITDA estimat per al 2022, i en què un 65% seria electricitat neta.
"En tot cas, l'impacte en la valoració és limitat perquè es manté la rendibilitat regulatòria a llarg termini encara que sí que es veuria afectada d'alguna manera la liquiditat durant el 2022 en reduir el cobrament del retorn a la inversió abans del previst", asseguren.