El gràfic de la majoria d'ells fa que els analistes de Bolsamanía siguin optimistes
Una biotecnològica, una operadora de telecomunicacions, una farmacèutica i dues companyies centrades en el sector de les energies renovables. Aquests són els cinc valors que lideren l'IBEX en l'acumulat d'aquestes dues setmanes i mitja de 2021. A saber: PharmaMar (+23%), Telefónica (+15,5%); Almirall (+10,9%), Solaria (+10,7%) i Acciona (+10,4%).
Cal subratllar que la gran majoria de títols que integren el selectiu espanyol caminen cap a un tancament de gener en positiu, i que un grup molt nodrit, compost per Bankinter, Sabadell, Grifols, ACS, Naturgy, Santander, Siemens Gamesa i Acerinox, avancen entre un 5% i un 8%. Amb tot, l'IBEX es revalora un 1,5% des que va començar l'any.
PharmaMar està rescabalant del patiment de finals de 2020. Des de mitjans d'octubre va arribar a caure un 55%. Després d'un període de consolidació, ha començat l'any superant la resistència de curt termini que tenia als 78,55 euros. "Per a les properes sessions no descartem que pugui continuar amb les pujades, amb l'objectiu de cobrir el buit baixista que va deixar al començament de desembre als 93,60 euros", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. Tot i així, adverteix que cal tenir molt en compte que ha complicat el seu aspecte tècnic i que podríem estar assistint a "un simple rebot per continuar perdent posicions".
PharmaMar va patir durant els últims compassos del 2020, tot i que va aconseguir tancar l'any amb importants alces del 66%. La manca de novetats al voltant d'Aplidin per al seu ús contra la Covid, al mateix temps que les vacunes es materialitzaven, el va penalitzar a finals d'any. Tampoc van agradar les friccions amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que va considerar que la biotecnològica havia de donar més explicacions sobre la investigació amb Aplidin contra el coronavirus, ni l'anunci que l'estudi de fase III Atlantis amb lurbinectedina no havia complert amb els objectius primaris. Ara ha començat l'any sense notícies especialment rellevants, però amb ganes de recuperar el que va perdre durant els últims dos mesos i mig de 2020. Així i tot, els experts de Bolsamanía aconsellen prudència.
Telefónica va caure un 42% l'any passat i va sumar el seu sisè any consecutiu en negatiu. Tot i així, va aconseguir finalitzar 2020 tornant-se a pujar a la mitjana de 200 sessions. Després d'unes setmanes de consolidació, el passat dia 13 de gener, després d'anunciar la venda de les torres de telecomunicacions de Telxius per 7.700 milions, va polvoritzar la resistència clau dels 3,739 euros, "cosa que ens fa pensar en un canvi de tendència a mitjà termini", apunta Nuez. Un primer objectiu de pujada se situa als 4,55 euros, xifra que suposa una revaloració del 20% des dels preus actuals de cotització.
Telefónica va tornar a pujar aquest dimarts recolzada en les previsions anunciades per la seva filial alemanya (estima un creixement acumulat dels ingressos del 5% fins a finals de 2022 i una millora sostinguda de la rendibilitat). No obstant això, va acabar la jornada pràcticament plana, lluny dels màxims del dia.
Almirall ha aconseguit superar la resistència clau dels 11,54 després d'un comportament lateral durant l'últim mes i mig de 2020. "Això és un molt bon senyal que ens fa pensar en una recuperació a mitjà termini, amb un primer objectiu de pujada als 13,50, pel que li queda un marge de més del 10% des dels preus actuals", anticipa César Nuez. La farmacèutica ha començat l'any anunciant una aliança estratègica amb Tryris Therapeutics per abordar malalties minoritàries dermatològiques d'origen gènic no-viral. Això, mentre continua buscant nou conseller delegat després de la marxa de Peter Guenter anunciada al setembre de l'any passat, que ha deixat l'empresa per ocupar el lloc de CEO del negoci de salut de Merck.
Solaria, la triomfadora indiscutible de 2020 (es va disparar un 247%) manté la inèrcia alcista en aquest començament de 2021. Això sí, acumula a dia d'avui alces de '10%, però ha arribat a revalorar-se un 30% des del començament de l'any després del bon comportament durant les primeres quatre sessions. Des de llavors està consolidant nivells, però el seu aspecte tècnic és "impecable", remarca César Nuez. "Podria tranquil·lament continuar pujant, tot i que per a això hauria de trencar el nivell dels 27,38 euros", apunta.
La setmana passada Solaria va anunciar que ha tancat un acord de compravenda d'energia a llarg termini amb Shell, per una durada de deu anys i una potència total contractada de 300 megawatts. Es manté al capdamunt de l'IBEX, però és un fet que ha començat l'any molt volàtil i que companyes del sector, com Grenergy o Soltec, són les que pitjor ho fan actualment a la borsa espanyola (cauen un 13% i un 10 % l'any, respectivament).
Finalment Acciona cotitza a nivells no vistos des de fa 13 anys, després de superar els màxims de 2020, als 124 euros. La superació d'aquests preus deixa el camí lliure fins als màxims històrics que té als 154 euros, que es van marcar al novembre de 2007, apunten els experts de Bolsamanía.