Oryzon: la fugida a Madrid de la joia de la corona 'biotech' a Catalunya

Pel que fa a empreses amb dedicació principal a la biotecnologia, la major part també se’n registra a Catalunya (27,6%)

  • Els seus laboratoris destaquen a nivell mundial: esclerosi múltiple i Alzheimer
  • És la comunitat amb una major concentració d'empreses biotecnològiques
Alberto Sanz
Bolsamania | 04 oct, 2017 14:47 - Actualitzat: 14:47
carlos buesa oryzon

Oryzon va decidir moure fitxa en la controvèrsia que viu Catalunya. La biotecnològica anunciava aquest dimarts, coincidint amb el discurs del discurs del Rei Felip VI, el canvi del seu domicili social a Madrid. En plena crisi institucional, la companyia abandona la ciutat on ha viscut els seus 17 anys d'història.

Oryzon Genomics
1,534
  • -0,90%-0,01
  • Max: 1,54
  • Min: 1,51
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,81
17:35 20/12/24

Però durant aquest període, Oryzon ha incorporat un altre domicili a Cambridge, Massachusetts (EUA). La biotecnològica va ser fundada l'any 2000 a la ciutat comtal per un matrimoni de científics: Tamara Maes i Carles Buesa. Els dos segueixen liderar aquest projecte com a consellers executius i es mantenen com a accionistes majoritaris de la companyia amb el 10,96% de l'accionariat, respectivament, 21,92% en total. El fons de risc francès Najeti, especialitzat en la indústria de la innovació, és el segon major accionista d'Oryzon, ja que compta amb el 20,54% de les seves accions.

En aquest temps, l'empresa d'origen català s'ha convertit en una biofarmacèutica de referència a Espanya i ha aconseguit ampliar la seva plantilla fins als 35 empleats. Però el desenvolupament del seu negoci no ha resultat fàcil. Des de la seva fundació fins a 2008, l'empresa va centrar els seus esforços en desenvolupar un model empresarial de diagnòstic genòmic (conjunt de ciències i tècniques dedicades a l'estudi integral del funcionament, el contingut, l'evolució i l'origen dels genomes), proporcionant serveis genòmics a la indústria farmacèutica a Europa.

Un sector de gran rellevància per al país. La biotecnologia va suposar el 2015 el 8,6% del PIB, del qual el 0,8% correspon a empreses estrictament biotecnològiques, les anomenades biotech. La comunitat amb una major concentració d'empreses usuàries de biotecnologia és Catalunya, un 17,3% del total. Pel que fa a empreses amb dedicació principal a la biotecnologia, la major part també es registra a Catalunya (27,6%).

TRACTAMENTS SOBRE ALZHEIMER I ESCLEROSI

El 2008, a través de l'adquisició de Crystax Pharmaceuticals, Oryzon va apostar pel descobriment de fàrmacs en oncologia i malalties neurodegeneratives. El nostre model empresarial consisteix a desenvolupar els nostres candidats per a fàrmacs patentats fins a la fase clínica II.

A l'actualitat, la companyia és una empresa biofarmacèutica en fase clínica i és líder europeu en el desenvolupament de teràpies basades en epigenètica, (sistema de regulació que controla l'expressió dels gens sense afectar la composició dels gens en si mateixos). La companyia compta amb dos compostos en fase clínica, ORY-1001, un inhibidor de LSD1 molt potent i selectiu al qual s'ha concedit la designació de medicament orfe per l'EMA, en Fase I/IIA en oncologia, i ORY-2001, un inhibidor dual de LSD1/MAO-B en fase I per al tractament de l'Alzheimer i esclerosi múltiple.

NÚMEROS VERMELLS

Durant el primer semestre de 2017, Oryzon va registrar unes pèrdues de 2,7 milions d'euros. Des de l'empresa va atribuir aquests números vermells a l'especificitat del model de negoci de les empreses del sector, que requereixen molt capital fins que aconsegueixen comercialitzar el seu producte.

Els ingressos nets de la xifra de negoci es van situar als 16.764 euros. D'altra banda, segons recullen els seus resultats del primer semestre de 2017, la companyia va gastar en personal 1,5 milions d'euros, tenint en compte que la seva plantilla està formada per 35 persones.

UN MAL ANY BORSARI

Aquest dimecres la companyia, que capitalitza a prop de 70 milions d'euros, puja més d'un 20% després d'anunciar la seva mudança i recupera els 2 euros per acció. Durant aquesta sessió la companyia està negociant a prop de 868.000 accions, quan la seva mitjana diària és de 51.000. No obstant això, Oryzon acumula una caiguda a prop d'un 51% en borsa el 2017. Amb una jornada clau aquest període, el passat 20 de juliol.

La companyia farmacèutica es va desplomar un 27%, fins als 2,11 euros per títol, després de conèixer la decisió de Roche de concloure l'acord de desenvolupament d'un fàrmac experimental per al seu ús en càncers hematològics i tumors sòlids. Una acord que havia reportat a Oryzon a prop de 20 milions d'euros.

contador