El coronavirus ha provocat una autèntica carnisseria en les cotitzacions de les empreses
L'impacte del coronavirus està provocant una veritable carnisseria macro i micro. Deixant de banda tot el que encara queda per venir, val la pena fer balanç per comprovar quins són els títols del mercat espanyol més afectats, els que han caigut tant que es deixen ja la meitat -o més- del seu valor en borsa l'any.
La llista l'encapçalen el 'chicharro' Nyesa (-59%) i Banc Sabadell (-56%). L'entitat catalana porta pràcticament tot l'any ocupant el lloc de pitjor títol del mercat espanyol i ja cotitza per sota de 0,5 euros per títol (0,45 euros). El banc es troba a mínims històrics, en caiguda lliure absoluta, i sense cap senyal que mostri que deixarà de descendir. A la fi de gener va presentar els seus resultats de 2019, que van servir per confirmar la complicada situació que travessa. Va perdre més de l'esperat i es va desplomar un 14% en un sol dia després d'anunciar també unes previsions febles que, segons els experts, "no anticipen un canvi de tendència".
Aquest dijous Sabadell es va deixar ni més ni menys que un 17% després que la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de no rebaixar tipus enfonsés els mercats. Encara que les entitats financeres haurien de rebre positivament aquesta notícia, ja que un entorn de tipus encara més baixos les penalitzaria encara més, el context general és tan negatiu i existeix una necessitat tan acusada d'estímuls, que la falta d'actuació del BCE en aquest sentit -sí que va anunciar altres estímuls- també els va impactar molt negativament.
ArcelorMittal i ACS són els altres dos grans valors de l'Ibex que perden la meitat del seu valor en borsa aquest any (cauen un 51% i un 52% respectivament). La companyia de l'acer, que apareix pràcticament cada dia com un dels pitjors títols del selectiu, ha fulminat el suport que tenia en els 11,20 euros i va de cap als 6 euros, mínims de 2016 i origen de l'últim impuls alcista. Aquest dijous es va desplomar un 18%,
ACS ha accentuat el seu mal començament d'any de la mà del coronavirus. Un dels valors més recomanats de la borsa espanyola pels experts, però que no està tenint una bona arrencada de 2020, cosa que es va accentuar la passada sessió amb un enfonsament també del 18%. L'impacte negatiu de 400 milions en els seus comptes a causa de la seva filial Cimic ha estat el catalitzador principal d'aquesta mala ratxa que es consolida.
FI DEL 'REGNAT' DELS CHICHARROS
Els valors de petita capitalització, que se les prometien molt felices aquest 2020, han sucumbit al desastre del coronavirus com els altres. Nyesa i OHL (-52%) són els pitjors dins d'aquest grup de títols que es deixen al 2020 un 50% o més en borsa.
Els moviments summament bruscos de l'índex espanyol -aquest dijous es va enfonsar un 14% i va viure la pitjor sessió de la seva història- queden reflectits en cadascuna de les jornades, també en els títols petits. Durant la setmana passada, la gran majoria d'ells va sofrir una desfeta d'entre un 10% i un 30%. Precisament Nyesa va ser el pitjor, amb una patacada del 31%.
EL NODRIT GRUP DELS QUE PERDEN UN 45% AL 2020
Per sota de la barrera psicològica del 50% hi ha un importantíssim conjunt de companyies que s'enfonsen entre un 40% i un 49% el 2020 format per més d'una vintena d'empreses.
En aquest grup destaquen Codere (49%), Meliá Hotels (-49%), Liberbank (-48%), Bankia (-48%), Repsol (-48%), Tubacex (-47%), Quabit (-47%), IAG (-47%), Gestamp (-47%), Duro Felguera (-47%), Reno de Medici (-47%), Mediaset (-46%)... i així fins a l'infinit.