Nova onada d'atacs baixistes contra DIA que aprofundeix en la seva crisi borsària

Marshall Wace, BlackRock i Citadel eleven les seves apostes contra la cadena de supermercats

  • Un nou 'hedge fund', el britànic Egerton Capital, se suma a l'atac
  • Els fons de cobertura posen fi al replegament i tornen així a pressionar l'empresa
Óscar Giménez
Bolsamania | 13 oct, 2017 10:24 - Actualitzat: 10:24
dia supermercado bolsa

Els fons de cobertura han donat carpetada al replegament en DIA. Els fons tornen a incrementar la pressió baixista enmig de la crisi borsària de la cadena de supermercats, que ha perdut els 4,4 euros per primera vegada des del 7 de desembre.

Dia
0,017
  • 0,60%0,00
  • Max: 0,02
  • Min: 0,02
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,01
17:35 20/12/24

Així, la cadena de supermercats que dirigeixen Ana María Llopis i Ricardo Currás es deixa ja un 6% a l'any i un 32% des dels màxims anuals als 6,4 euros que va tocar l'empresa el 28 de juliol, quan es va conèixer l'entrada al capital del multimilionari rus Mikhaïl Fridman a través del seu vehicle d'inversió Letterone amb una exposició del 10% -3% en accions i la resta en derivats-.

Precisament, aquesta compra i el ral·li de les accions va provocar un tancament de curts. Els baixistes es van replegar durant les setmanes posteriors des del màxim històric en qualsevol empresa al 24,86% del 7 de juliol fins al 17,64% del passat 29 de setembre, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV ), que va començar a recopilar aquestes dades el 2011.

DIA segueix sent l'empresa espanyola més pressionada pels baixistes, encara que va haver-hi un descens important al qual els fons de cobertura ja han posat fi. De fet, aquesta setmana hi han incrementat les seves posicions amb duresa. Amb data d’11 d'octubre, segons les dades actualitzades avui pel regulador, hi va haver diverses vendes en curt importants.

En concret, el fons britànic Marshall Wace va incrementar les seves posicions des del 2,39% fins al 2,45%; Citadel, des del 0,66% fins al 0,72% després d’augmentar-la abans des del 0,36%; i BlackRock, des de l’1,22% fins a l’1,31%, un dia després d'elevar-la des del 0,99%. A més, hi ha un nou jugador al llarg llistat de fons de cobertura que aposten contra DIA. Es tracta d'Egerton Capital, amb un 0,5% del capital, una empresa britànica amb uns 16.000 milions d'euros sota gestió que té estratègies d'inversió alcistes i també 'long-short'. És a dir, combinar les compres a l'alça amb les apostes baixistes. A més, mantenen les seves apostes Delores Holdings (amb una posició del 3,32% del capital), darsana Capital (1,23%), Canada Pension Pla Investment Board (0,81%) i Capital Fund (0,59%).

Aquests inversors aposten contra l'evolució d'una acció. El mètode tradicional -també poden usar derivats- és prendre prestat un títol i vendre’l quan el reben, abans de recomprar-lo al mercat quan van a tornar-lo al seu amo. Si en aquest procés cau, el baixista, generalment fons de cobertura de grans gestores o de signatures del Regne Unit, dels Estats Units o paradisos fiscals, guanyen diners (vegeu vídeo sobre el funcionament de les posicions curtes). La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) recopila les posicions que superen el 0,2% del capital i publica cada dues setmanes els agregats per empresa, mentre que actualitza diàriament els moviments individuals de més del 0,5%.

En el cas de DIA, hi ha fons de BlackRock entre els baixistes i també entre els seus principals accionistes. El gegant nord-americà copa el 6,553% del capital, encara que realitza préstecs d'accions als 'curts'. Igual que Morgan Stanley, que hi compta amb un 4,132% o el fons sobirà noruec Norges Bank, que en posseeix un 3,033%. Baillie Gifford hi té un 10,028%; Black Creel Investment Management, un 4,988%; i LSV Asset Management, un 3,003%.

La inversió baixista en DIA suposa gairebé 500 milions d'euros enfront d'una capitalització d'una mica més de 2.700 milions, que s'ha reduït dràsticament. Els 'curts' han realitzat el primer increment important en les seves apostes des de principis de l'estiu fet que coincideix amb un informe de JP Morgan que va enviar als seus clients dimarts i que va suposar un revés per a la cotització. El banc nord-americà ha advertit que Mercadona segueix augmentant la seva distància en quota de mercat i va qüestionar el seu model de negoci basat en l'estratègia en preus baixos, enmig d'una tendència dels supermercat a competir per això.

Tècnicament, DIA es parteix aquest divendres de la zona de 4,4 euros que és "molt important", ja que si es perfora a la baixa el següent suport el té als 4 euros, explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'. L'expert recorda que la cadena de supermercats suma la seva onzena setmana consecutiva de caigudes.

contador