Es produeix en plena oferta pública voluntària i parcial d'IFM
Norges Bank, el fons sobirà noruec, ha irromput amb una participació de l'1,143% en el capital de Naturgy, en plena oferta pública voluntària i parcial de la companyia australiana IFM per fer-se amb fins al 22,69% de l'energètica.
En concret, Norges Bank, que gestiona el Fons Global de Pensions de Govern de Noruega, el major fons sobirà del món, ha declarat aquesta participació de l'1,143% en Naturgy, representativa d'uns 11.082.000 de títols, segons consta als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Als actuals preus de mercat, la participació del fons sobirà noruec arriba a un valor d'uns 231.300.000 d'euros. Les accions de l'energètica presidida per Francisco Reynés han tancat aquest dilluns a un preu de 20,87 euros, amb una caiguda del 0,14%.
Els principals accionistes de Naturgy són Criteria Caixa, amb una participació del 24,4%; seguit de GIP i un vehicle participat per CVC i els March, amb una mica més d'un 20% cadascun. L'estatal algeriana Sonatrach en posseeix un 4%.
Aquesta és la primera vegada que emergeix una declaració de Norges Bank al regulador espanyol respecte a la seva presència en el capital Naturgy. El fons està present en nombroses empreses del mercat espanyol, sent-ne un dels seus principals inversors, entre les quals figuren Iberdrola, BBVA i Indra, entre altres.
L'entrada del fons noruec en el capital de Naturgy es produeix quan està anunciada una oferta del fons australià IFM per fer-se amb fins al 22,69% de l'energètica espanyola, després que el passat mes de febrer ja presentés davant la CNMV la sol·licitud d'autorització a l'operació.
PREU DE L'OFERTA
El preu inicial de l'oferta d'IFM era de 23 euros per títol, encara que va ser ajustat el passat mes de març a 22,37 euros per acció després del dividend de 0,63 euros abonat per Naturgy als seus accionistes, corresponent a l'últim tram del dividend amb càrrec al 2020.
D'aquesta manera, tal com estava previst d'acord amb els termes de l'OPA, es redueix l'import total que IFM està disposat a pagar per fins al 22,69% de l'energètica fins a uns 4.921.000 d'euros.
L'operació, a més del vistiplau de la CNMV, ha de comptar amb l'autorització de Consell de Ministres, a causa de la normativa de blindatge aprovada l'any passat pel Govern per la crisi de la Covid-19, que permet als l'Executiu vetar la compra per un inversor estranger de més d'un 10% d'una empresa espanyola d'un sector estratègic.
L'efectivitat de l'oferta està subjecta a rebre les corresponents autoritzacions reguladores i de competència, així com a assolir un nivell mínim d'acceptació, almenys, del 17% del capital social de l'energètica.