El banc d'inversió eleva de 13 a 13,5 euros el seu preu objectiu, un 28% por sobre de la seva cotització actual
Fa amb prou feines cinc anys ni existia. Avui és un colós de 5.000 milions d'euros de valor en borsa i els analistes creuen que deu valer encara més. Morgan Stanley ha reiterat aquest divendres la seva recomanació de ‘sobreponderar’ (incrementar el pes en cartera d'una acció) i eleva el preu objectiu de 13 a 13,5 euros per acció, un 28% per sobre de la seva cotització actual. Aquest divendres, Merlin va tancar amb alces de l'1,45%, fins a 10,51 euros per acció.
Amb aquesta nova valoració, la signatura nord-americana taxa al grup en 6.341 milions., més que altres valors emblemàtics de la Borsa espanyola com Bankinter. “Durant l'any 2015, les accions immobiliàries espanyoles es van recuperar impulsades pels menors rendiments immobiliaris. En 2016, l'estancament polític va posar la recuperació en compàs d'espera i les accions van disminuir. Esperem que el 2017 arribi la segona etapa de la recuperació cíclica en el sector immobiliari espanyol, amb majors rendes per lloguer que impulsin un nou 'ral·li' en les accions”, assenyala Bart Gysens, analista de Morgan Stanley.
La major immobiliària espanyola està participada en un 22% per Santander i un 6% BBVA des que el passat any, Merlin escometés una històrica fusió amb Metrovacesa i la integració en el seu accionariat de diversos bancs espanyols. Amb el factotum del Banc Santander, Rodrigo Echenique, com a nou president, la vareta del comandament i l'estratègia la mantenen el conseller delegat, Ismael Clemente, al costat de Miguel Ollero, un altre dels homes de l'antiga Merlin que avui lidera el projecte a l'àrea financera.
UNA 'STARTUP' DEL MAÓ
EL 2012, Clement es va unir a un grup de col·legues de la banca i el sector immobiliari per tornar a començar. Molts havien sortit de grans multinacionals i després de la burxada de la bombolla, l'immobiliari espanyol era un erm. Van crear una petita boutique d'inversions (Magic Real State) que va començar a guanyar tracció i clients, fins que van aconseguir el respatller de grans inversors internacionals.
En 2014 van decidir sortir a borsa aprofitant els avantatges de la ‘reforma Guindos’, que va instaurar a Espanya el marc Socimi (societats d'inversió immobiliàries): uns vehicles exempts de l'impost sobre beneficis. Aquell projecte (Magic) es reanomenar Merlin, i sense sortir d'univers màgic en la qual es van embarcar, els nois de Clement van començar a tancar operacions quan tothom estava baixant la persiana dels seus negocis.
L'objectiu de la sortida a borsa va ser a finançar la ‘Operació Tree’, que va suposar la compra de centenars d'oficines al BBVA per prop de 750 milions d'euros. Al més pur estil ‘startup’ i a cop de ronda de finançament, adquisició i fusió s'han convertit en la major immobiliària d'Espanya, amb una dimensió no vista des que els temps en què Astroc, Colonial o Metrovacesa eren colossos de l'IBEX. En 2014, Merlin va començar a donar el seu veritable salt de gegant amb la compra de Testa a la constructora Sacyr. Després d'aquella operació d'1.800 milions d'euros, la companyia va saltar a l'Ibex 35 a la fi de 2015 per acabar fent-se amb el control de Metrovacesa, la immobiliària de la banca.