Morgan no confia encara en les petrolieres: preveu "més incertesa" durant els pròxims mesos

Anticipa que les cotitzacions es recuperaran "amb sort" en algun moment del primer semestre de 2021

Cristina Bolinches
Bolsamania | 08 oct, 2020 17:49 - Actualitzat: 17:49
petroleo-pozo

Comencen a albirar la recuperació però encara pot haver-hi més sots pel camí. Morgan Stanley preveu que la cotització de les grans petrolieres remunti el vol, previsiblement a la fi de 2021 i, fins llavors, encara albira noves incerteses.

Repsol
11,885
  • 0,25%0,03
  • Max: 12,03
  • Min: 11,84
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,31
17:35 25/11/24

Així ho assegura en el seu últim informe sobre el sector, en el qual recorda l'efecte dels preus del cru per la crisi del coronavirus i la rebaixa de preus objectiu des del mes de març passat. En aquest sentit, els retalla des de 1.050 a 991 lliures, en el cas de Royal Dutch Shell; i des de 260 a 230 lliures, en el cas de BP.

A l'horitzó, indica, tres fonts d'incertesa que, probablement, afectaran la cotització dels grans del sector fins "amb sort", algun moment del primer semestre de 2021.

Quant a quins dubtes veu en l'horitzó, la primera fa referència als fonamentals en el mercat del petroli, on Morgan encara percep feblesa. Assegura, per exemple, els inventaris encara són elevats, amb riscos creixents quant al proveïment al mercat libi, donada la situació d'aquest país; a més, de la possibilitat d'una nova retallada en la producció de l'OPEP.

La segona incertesa és la creixent inversió que hauran de fer en la seva transformació renovable. Aquestes energies 'verdes' solen requerir, apunta la firma, entre quatre i cinc vegades més Capex que els projectes de cru i gas.

REDUCCIÓ DE MARGES... I DE DIVIDEND?

"Durant un temps, el sector tindrà els marges i la liquiditat del petroli i el gas però la creixent intensitat de capital de les renovables. Quina capacitat de dividend els deixarà, no és clar", recalca.

I aquí, cita també Repsol, encara que la companyia espanyola esquiva la revisió de preus objectiu que Morgan realitza a altres petrolieres. De fet, la companyia dirigida per Josu Jon Imaz ha recalcat en diferents ocasions que no té intenció de tocar el seu dividend.

"No resulta sorprenent que BP, Total, Eni, Equinor i Repsol, apuntin un increment del Capex a partir de 2020. Això no és l'habitual després d'una forta caiguda dels preus del cru. Si aquests increments són suficients per a finançar la transició [renovable] és una qüestió oberta. La nostra previsió és que hi haurà més augments de Capex en els pròxims anys".

I la tercera incertesa que recull Morgan Stanley és la dificultat per predir la rendibilitat que tindran les noves estratègies i la transformació renovable, atès que les energètiques tradicionals no sols hauran de competir entre elles sota aquest nou plantejament 'verd', sinó també amb els operadors ja especialitzades.

contador