Moody's amenaça amb abaixar el ràting a més del 50% de les empreses espanyoles

Davant la perspectiva que la seva solvència continuarà afeblint-se

Bolsamanía
Bolsamania | 22 jun, 2020 12:49
ep moodys investors service
TWITTER - Archivo

L'agència de qualificació creditícia Moody's ha advertit que més de la meitat de les empreses no financeres qualificades per la firma a Espanya estan en risc de veure rebaixada la seva qualificació durant els pròxims 18 mesos, davant la perspectiva que la seva solvència continuarà afeblint-se, fins i tot després que el Govern flexibilitzi la mobilitat, els viatges i el distanciament social.

La interrupció brusca de l'activitat econòmica i empresarial s'ha traduït ràpidament en un increment de l'apalancament financer i ha afeblit els perfils de liquiditat de les companyies no financeres qualificades d'Espanya, especialment aquelles amb qualificacions de grau especulatiu, apunta la qualificadora de riscos. "Després de la deterioració de les condicions econòmiques derivades del coronavirus, les empreses de grau especulatiu a Espanya seran més vulnerables a l'incompliment i l'erosió de la qualitat creditícia a més llarg termini, fins i tot després que l'actual crisi econòmica i de salut es vagi alleugerint", assenyala l'agència.

"Més del 50% de les companyies espanyoles no financeres qualificades per Moody's es troben en risc de patir una rebaixa de les seves qualificacions durant els pròxims 18 mesos, ja sigui perquè el seu ràting està en revisió per una possible baixada o perquè el seu ràting té una perspectiva negativa", afirma Víctor García Capdevila, analista de Moody's.

De fet, l'agència destaca que entre març i maig de 2020 ha adoptat 29 accions negatives sobre els ràtings d'empreses espanyoles no financeres com a conseqüència principalment de l'impacte de la pandèmia de coronavirus, i en menor mesura, de l'efecte de l'enfonsament dels preus del petroli i dels moviments adversos dels tipus de canvi de divises emergents.

Els canvis a la perspectiva a negatius des d'estable són per a l'operador aeroportuari Aena S.M.E., S.A. (A3 negatiu), proveïdor de tecnologia Amadeus IT Group S.A. (Baa2 negatiu), grup immobiliari Merlin Properties SOCIMI, S.A. (Baa2 negatiu), la Compañía Española de Petróleos, S.A.O. (Cepsa) (Baa3 negatiu) i rebaixes d'un graó per a la companyia de petroli i gas Repsol S.A. (Baa2 negatiu) i el grup de transport de gas Enagas S.A. (Baa2 estable). Cap qualificació va passar a grau especulatiu des de grau d'inversió.

EMPRESES MINORISTES, DE JOC I SERVEIS A EMPRESES, LES MÉS PERJUDICADES

En aquest sentit, Moody's apunta que les companyies del sector minorista, joc i serveis a empreses i consumidors són les més afectades d'entre les companyies no financeres qualificades a Espanya. Les empreses d'aquests sectors representen al voltant del 25% de tots els emissors qualificats a Espanya, excloent-ne les companyies de serveis públics i infraestructures.

Entre les empreses que cita l'agència de qualificació, destaquen, per exemple El Corte Inglés (Revisió de Ba1 per a rebaixa), en el sector minorista, Cirsa (revisió B2 per a rebaixa) i Codere (Caa3 negatiu) en el terreny del joc i subratllen que el panorama serà "particularment greu per a empreses amb vincles directes amb la indústria de viatges" com eDreams ODIGEO (revisió B3 per a rebaixa).

De fet, al voltant de la tercera part de les accions negatives de ràting escomeses després del brot de Covid-19 van afectar companyies d'aquests sectors i Moody's apunta que aquesta tendència continuarà, ja que un 30% de les perspectives negatives o dels ràtings en revisió corresponen a empreses d'aquests sectors.

Durant els pròxims sis mesos, els ingressos, la rendibilitat i els guanys continuaran disminuint per als detallistes espanyols en comparació amb 2019. Les interrupcions de la cadena de subministrament i l'excés d'inventari donarà lloc a agressius descomptes i promocions de preus a mesura que les empreses lluitin amb una menor confiança del consumidor i la reducció de la despesa en productes discrecionals a causa de l'entorn macroeconòmic negatiu i l'increment de l'atur. "No hem tingut 'defaults' enguany encara entre les empreses espanyoles qualificades, però és probable que això canviï de cara els propers 6 a 12 mesos", apunta la qualificadora de riscos, per a la qual aquesta absència d'impagaments ara com ara pot explicar-se en part per l'àmplia liquiditat al mercat i la cerca de rendibilitat per part dels inversors aquests darrers anys.

Així mateix, l'agència adverteix que la taxa d'insolvències augmentarà a causa de problemes de liquiditat, incompliments de convenis i bescanvis forçosos de deute.

contador