Microsoft oficialitza la compra d'Activision per 69.000 milions de dòlars

La postura del regulador britànic era l'“últim obstacle regulatori” a la fusió

Bolsamanía
Bolsamania | 13 oct, 2023 19:31
ep archivo   call of duty wwii
ACTIVISION - Archivo

Llum verda a la compra per part de Microsoft del desenvolupador de videojocs Activision Blizzard, que és propietari de franquícies com Call of Duty i World of Warcraft, valorada en 69.000 milions de dòlars. L'Autoritat dels Mercats i la Competència del Regne Unit (CMA, per les sigles en anglès) ha autoritzat l'operació. Després d'això, Microsoft ha fet oficial l'adquisició a pocs minuts de l'obertura del mercat borsari als Estats Units.

ACTIVISION BLIZZARD
94,420
  • -0,05%-0,05
  • Max: 94,54
  • Min: 94,31
  • Volume: -
  • MM 200 : 82,98
02:00 13/10/23
MICROSOFT
412,870
  • -0,63%-1,79
  • Max: 419,78
  • Min: 410,29
  • Volume: -
  • MM 200 : 420,22
02:00 22/11/24

"Fa molt de temps que admiro el treball d'Activision, Blizzard i King, i l'impacte que han tingut en els jocs, l'entreteniment i la cultura pop. Algunes de les experiències de joc més memorables que he viscut han estat les creades pels seus estudis, ja fos jugant fins a altes hores de la nit a la campanya de Diable IV amb amics, reunint tota la família al saló per a la nostra nit setmanal de Guitar Hero o gaudint d'una ratxa èpica a Candy Crush. És increïble donar la benvinguda a Xbox equips tan llegendaris", ha assenyalat Phil Spencer, president i CEO de Microsoft Gaming i responsable últim de la marca Xbox.

Cal recordar que el mes d'agost passat les dues parts van reformular l'acord inicial de fusió per cedir a la francesa Ubisoft Entertainment el negoci de jocs al núvol d'Activision. Ho van fer en haver bloquejat Competència l'abril l'acord de transacció.

En concret, van acordar que Microsoft no comprarà els drets al núvol per als jocs existents d'Activision per a PC i consola, ni per als nous jocs que llanci durant els propers 15 anys. Aquests drets es vendran a Ubisoft abans que es tanqui l'adquisició.

Ubisoft podrà així llicenciar el contingut d'Activi sota diferents models comercials, incloent-hi els serveis de subscripció, i també proporcionarà a la francesa la capacitat d'exigir a Microsoft que ofereixi versions de jocs en sistemes operatius diferents de Windows.

Després d'aquest moviment de reformulació, Competència s'ha pronunciat i ha donat el vistiplau, tal com explica en una nota. I és que creu que la cessió a Ubisoft impedirà que Microsoft bloquegi la competència en aquest segment de mercat, preservant preus i serveis competitius per als clients de jocs al núvol del Regne Unit.

El regulador britànic diu que "com a resultat d'aquesta concessió, la CMA va acordar revisar l'acord i va iniciar una nova investigació l'agost. Aquesta investigació es va completar avui amb l'autorització de la CMA d'aquesta transacció de menys abast".

Sarah Cardell, directora executiva de CMA, ha afirmat que "enviem un missatge clar a Microsoft que l'acord seria bloquejat si no abordessin les nostres preocupacions de manera integral", i han aconseguit la resposta esperada. De fet, ha apuntat que Competència pren les decisions lliure d'influències polítiques: "No ens deixarem influir pel lobby empresarial".

A la nota, el regulador britànic presumeix també d'haver aconseguit evitar que Microsoft tingui un domini absolut sobre el mercat de drets de transmissió al núvol, dient que "som l'única agència de competència a nivell mundial que ha aconseguit aquest resultat".

Les reaccions no han trigat a arribar després de donar la CMA llum verda a l'acord entre Activision i Microsoft. De fet, el president d'aquesta última, Brad Smith, ha assenyalat que "ara hem superat l'últim obstacle regulatori per tancar aquesta adquisició, que creiem que beneficiarà els jugadors i la indústria del joc a tot el món".

Sobre aquestes paraules, Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell, comenta que "l'agraïment de Microsoft a les autoritats britàniques de defensa de la competència per la seva 'revisió exhaustiva' de la compra d'Activision és qüestionable, atès el temps i les concessions que ha necessitat el gegant tecnològic nord-americà per dur a terme la seva adquisició”.

"Haver de vendre els drets de reproducció en continu al núvol d'Activition a Ubisoft sembla haver estat un preu que Microsoft està disposada a pagar, fins i tot si això significa que no podran fer exclusives les franquícies d'èxit Call of Duty i World of Warcraft al seu servei Xbox Cloud Gaming, afegeix. Aquest expert considera que "si això realment protegeix els consumidors, llavors la CMA mereix cert crèdit per mantenir la línia sota la considerable pressió d'un negoci multimilionari".

Després de l'autorització de Competència, ara Activision i Microsoft només tenen uns dies per tancar l'acord, i és que la data límit per segellar la compra s'acosta: és el proper 18 d'octubre.

contador