Michael O'Leary (Ryanair): "Aena hauria d'acabar amb el seu monopoli a Espanya"

El conseller delegat de la companyia recomana al gestor fragmentar la seva xarxa d'aeroports

  • O'Leary posa com a referència sistemes com el britànic o l'alemany
Alberto Sanz
Bolsamania | 24 ago, 2017 13:56
ep michael oleary
EUROPA PRESS

Michael O'Leary ha aterrat aquest dijous a Espanya. I de nou no ha deixat ningú indiferent. El conseller delegat de Ryanair ha volgut enviar una recomanació al seu 'soci' al territori: "Aena hauria d'acabar amb el seu monopoli a Espanya i dirigir-se cap a un model similar britànic on els aeroports del territori competeixen entre si".

O'Leary considera que aquest sistema faria "guanyar més diners" al gestor aeroportuari. "Si la xarxa d'aeroports a Espanya es fragmentés i Aena es convertís en alguna cosa semblant a Aena Madrid, Aena Barcelona, ​​Aena Màlaga... el rendiment de les seves infraestructures seria més gran", ha indicat durant la roda de premsa concedida aquest dijous a Madrid. El conseller delegat de Ryanair apunta que el model centralitzat que tenen països com Espanya o Portugal hauria de girar el sistema que hi ha a països com el Regne Unit o Alemanya.

A hores d'ara, el gestor aeroportuari participat en un 51% per l'Estat controla els 46 aeroports d'Espanya i dos heliports. A més, a través de la seva filial Aena Internacional, participa en la gestió de 15 aeròdroms a Europa i Amèrica, on destaca Londres-Luton on la companyia espanyola controla el 51% del seu capital. Precisament, només a la capital britànica els cinc aeroports competeixen entre si: Stansted (propietat de Manchester Airports), Luton (Aena), Heathrow (Ferrovial), City (Govern de Kuwait i diversos fons canadencs) i Gatwick (Global Infrastructure Partners).

"ESPANYA TÉ ELS AEROPORTS MÉS CARS"

Michael O'Leary també ha valorat la baixada de les taxes aeroportuàries a Espanya. "És positiva la reducció del Govern de baixar les taxes de prop de l’11%". No obstant això, el directiu aclareix que "abans d'iniciar el procés de privatització, AENA va augmentar les taxes gairebé un 50%, per tant, hi ha molt camí per recórrer perquè aquest país té els aeroports més cars", apunta O'Leary.

Michael O'Leary va a per totes: "Ryanair intentarà adquirir Air Berlin i Alitalia"

El conseller delegat de l'aerolínia low-cost també s'ha referit a la possible vaga dels treballadors d'Aena al setembre. "Aquest fet tindrà un impacte sobre l'operativa però nosaltres mantenim la nostra aposta per Espanya i seguirem invertint en aquest país", ha indicat durant la seva roda de premsa. Durant aquesta trobada, O'Leary ha anunciat que invertirà 100 milions en cinc anys a Espanya per construir un laboratori d'innovació a Madrid. "Apple, Google i Facebook aposten per Sillicon Valley, nosaltres ho fem per Madrid", ha indicat el CEO de la companyia aèria irlandesa. Per a aquest projecte reclutarà 250 experts.

RYANAIR ANIRÀ A PER AIR BERLIN I AILITALIA

També ha compartit durant la seva visita la seva estratègia fora d'Espanya. "Ryanair intentarà adquirir Air Berlin i Alitalia" va afirmar O'Leary. No obstant això, l'empresari irlandès ha volgut deixar clar que són operacions molt diferents. "Podem comprar les dues companyies", ha apuntat O'Leary. "Ara és el moment en què les companyies tenen diners per invertir, no al febrer o al març".

En el cas de l'aerolínia alemanya, el procés és "complex" perquè "el Govern obliga tots els països que compleixin les normes, però no quan els toca a ells", apunta. Per això, el conseller delegat de Ryanair considera que "tot està preparat perquè sigui Lufthansa que adquireixi Air Berlin".

Michael O'Leary parla d'"una conspiració evident" i que recorda que "al setembre hi ha eleccions al país i donaria un bon símptoma d'unitat a Alemanya si aquest conflicte se solucionés entre alemanys". El directiu denuncia que la unió entre Lufthansa i Air Berlin aglutinaria el 90% del mercat nacional i que portaria un problema greu de competència.

Un altre cas diferent és l’Alitalia. "És un cas més transparent, ja que les autoritats italianes estan regulant tot el procés perquè sigui just. El directiu de Ryanair ha apuntat que el proper pas serà presentar una oferta formal, juntament amb la resta de companyies interessades. Un fet que es produirà a finals d'octubre.

contador