Meta desafia OpenAI: estaria desenvolupant una IA "tant o més potent" que ChatGPT

La companyia de Menlo Park va llançar Llama 2, el seu propi LLM, al mes de juliol passat

Álvaro Estévez
Bolsamania | 11 set, 2023 12:07
une impression 3d du nouveau logo de facebook meta et le logo de facebook sont places sur le clavier d un ordinateur portable dans cette illustration

La intel·ligència artificial (IA) generativa continua sent una de les sensacions del mercat. El ràpid ascens de ChatGPT (OpenAI) va donar el tret de sortida a una cursa que tots els grans actors de Silicon Valley volen liderar. En aquest sentit, Meta, que el juliol passat va presentar Llama 2, el seu propi model de llenguatge de grans dimensions (LLM, per les sigles en anglès), podria estar a prop de donar un 'sorpasso' als seus rivals.

META PLATFORMS
559,100
  • 3,93%21,15
  • Max: 562,07
  • Min: 546,52
  • Volume: -
  • MM 200 : 465,44
02:00 20/09/24

Segons informa The Wall Street Journal, la matriu de Facebook i Instagram estaria treballant en un nou model d'IA "diverses vegades més potent" que Llama 2 i equiparable al model més avançat que ha desenvolupat OpenAI. Aquesta mateixa font assenyala que espera començar a entrenar aquesta intel·ligència artificial a principis del 2024.

En aquest sentit, cal assenyalar que OpenAI va llançar GPT-4 el març passat. Aquest LLM és la base tant de ChatGPT com d'altres eines com les eines professionals que ofereix la companyia dirigida per Sam Altman. De la mateixa manera, s'espera que el projecte de Meta vegi la llum després que Google doni a conèixer el seu propi LLM, Gemini.

D'acord amb aquesta publicació, aquest nou sistema també es llançaria en forma de codi obert, com a Llama 2, per donar més accés als desenvolupadors. Si bé altres empreses han descartat aquesta opció per obtenir un major benefici econòmic, el codi obert té els seus avantatges com un menor cost, un foment més gran de la innovació o una potencial millora de la seguretat, ja que els mateixos desenvolupadors poden revisar i corregir els errors que apareguin. Segons WSJ, Mark Zuckerberg, CEO de Meta, ha exercit pressió perquè el codi sigui obert al públic.

Els grans models lingüístics solen ser més potents quan s'entrenen amb més dades. La versió més potent del model Llama 2 es va entrenar amb 70.000 milions de paràmetres, un terme per a les variables d'un sistema d'IA que s'utilitza per mesurar-ne la mida. OpenAI no ha revelat la mida de GPT-4, però es calcula que és unes 20 vegades més gran, amb 1,5 bilions de paràmetres. Alguns experts en IA afirmen que hi podria haver altres mètodes per assolir la potència de GPT-4 sense acostar-se necessàriament a la seva mida.

No obstant això, alguns especialistes jurídics destaquen els riscos més grans que presenta el codi obert pel que fa a l'ús d'informació potencialment protegida per drets d'autor i a l'accés més ampli a una eina la potència més gran de la qual es pot utilitzar per generar desinformació, 'notícies falces' i altres males pràctiques similars. Meta ha demostrat no ser aliena a aquests problemes.

"No es pot predir fàcilment el que faria el sistema o les seves vulnerabilitats: allò que ofereixen alguns sistemes d'IA de codi obert és un grau limitat de transparència, reutilització i extensibilitat", afirma Sarah West, exassessora de la Comissió Federal de Comerç i ara directora gerent de l'AI Now Institute, un institut de recerca que ha plantejat la preocupació pel control que exerceixen les grans empreses sobre la IA.

D'altra banda, les fonts de WSJ informen que és possible que el model en desenvolupament no tanqui la bretxa amb els competidors de Meta i que el projecte encara es trobaria a les fases inicials del seu desenvolupament. Tot i això, la companyia de Menlo Park estaria apostant fort en aquest front, ja que ha adquirit un gran nombre de xips H100 d'Nvidia, utilitzats per a l'entrenament d'IA, i estaria construint nous centres de dades per dependre menys d'Azure, la plataforma de núvol de Microsoft on està disponible Llama 2.

Les accions d'IA han estat una de les grans beneficiades del mercat des del començament del 2023. No obstant això, alguns experts recomanen ser molt més selectius amb aquest sector, especialment amb la IA generativa, i alerten que aquesta tecnologia presenta trets similars als de la bombolla de les puntcom. Del costat contrari, altres analistes creuen que l'escalada d'Nvidia, una de les companyies més beneficiades per aquest repunt, demostra que "no es tracta d'un fenomen passatger o d'alguna cosa puntual" i asseguren que "la febre de l'or de la IA només acaba de començar”.

contador