Destaquen els hotels espanyols urbans i de vacances i la seva positiva evolució financera
Meliá Hotels International va registrar un benefici net de 45,2 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, fet que va suposar multiplicar per dos els seus guanys respecte al mateix període de 2015, segons ha informat la cadena hotelera a la Comissió Nacional del Mercat de valors (CNMV). La companyia ha destacat els hotels espanyols urbans i de vacances i la seva positiva evolució financera.
La companyia destaca l'evolució dels complexs turístics a la Mediterrània i les Canàries i l'èxit dels hotels urbans a Espanya
De gener a juny, la xifra de negoci va arribar als 856,3 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 0,44% davant els 860 milions dels sis primers mesos el 2015, segons recull Europa Press. Així mateix, el benefici brut d'explotació (Ebitda) va superar els 136,7 milions d'euros, un 17,5% menys, mentre que el resultat abans d'interessos i impostos (Ebit) va ascendir a 79 milions d'euros, un 4% menys que el primer semestre a 2015.
Llegiu també: Meliá sustituirá a FCC en el Ibex 35
La companyia destaca especialment els sis anys ininterromputs de millores trimestrals del benefici per habitació disponible (RevPAR), així com l'evolució dels complexos turístics a la Mediterrània i les Canàries unit a l'èxit dels hotels urbans a Espanya i la zona d'Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica (EMEA).
Pel que fa a la gestió financera de la companyia ha valorat positivament la reducció del deute en 213 milions així com una millora en els costos financers i un increment de la liquiditat de l'acció vinculada a l'ampliació de capital. Aquesta situació de liquiditat han estat claus per a la seva incorporació a l'IBEX-35. Cal recordar que Meliá substituirà FCC al selectiu espanyol des del proper 8 d'agost.
Llegiu també: En directo | Resultados empresariales del segundo trimestre 2016 en España y EEUU
Fins al moment la companyia compta en cartera amb més de 65 hotels que sumen un total de 16.600 habitacions i manté l'objectiu de signar entre 20 i 25 hotels el 2016. Fins al moment actual ha obert un total de 10 hotels aquest any. Per tot això manté una optimista previsió global per a l'exercici fundada en l'evolució dels complexos turístics al tercer trimestre i els hotels urbans en el tercer i quart.
L'hotelera ha registrat una evolució favorable encara que desigual en els hotels europeus, influïda per la conjuntura mundial, especialment a França davant l'escalada terrorista. A Amèrica destaca el fort impuls dels nous Innside New York Nomad, ME Miami i Meliá Braco Village (Jamaica). El vicepresident i conseller delegat de la companyia, Gabriel Escarrer va destacar que en el 60 aniversari de la companyia Meliá Hotels ha destacat per l'"encertat reposicionament hoteler, la inversió en actius i mercats estratègics unit a una reeixida política comercial".
Llegiu també: NH Hotels y Meliá Hotels, dos acciones muy atractivas para UBS
MILLORA DELS INGRESSOS MITJANS PER HABITACIÓ
Els hotels de Meliá van incrementar la seva RevPAR (ingrés mitjà per habitació) en una mitjana de 9,4% (14,2% si s'inclouen en el còmput els hotels en règim de gestió) atribuint-se el 82% d'aquest increment a millores en preus . La companyia manté la seva estimació de creixement de RevPAR per a l'exercici en un dígit mitjà alt, explicat fonamentalment per preus.
Meliá té més de 65 hotels que sumen un total de 16.600 habitacions i el seu objectiu és obrir entre 20 i 25 hotels el 2016
Quant a la seva expansió internacional, Meliá va signar 5 nous hotels durant el segon trimestre de l'any i manté el seu objectiu d'incorporar entre 20 i 25 nous hotels en l'exercici, mentre s'enfronta a un ampli pla d'obertures amb l'obertura fins a la data de 10 hotels, el Sol House Taghazout (Marroc), Innside Aachen (Alemanya) el ME Miami, el Sol Kuta Bali, el Sol Cales de Mallorca, el Sol Costa Atlantis (Tenerife), Innside New York Nomad, el Meliá Braco Village a Jamaica, el Meliá Yangon (Myanmar) i el Meliá Makassar a Indonèsia.
Les previsions per a aquest any són optimistes basades en les estimacions i el nivell de reserves que presenten els complexos turístics a Espanya, i la prevista evolució positiva que mantindran també els hotels urbans espanyols, davant una variabilitat entre les ciutats de la resta d'Europa.
PER REGIONS
El comportament a la zona d'Amèrica del Nord i del Sud s'ha vist influït per la depreciació del dòlar i la desacceleració econòmica al Brasil i l'Argentina el que ha provocat un ingrés per habitació inferior a l'any passat. Les previsions apunten lleugeres millores en l'últim tram d'any impulsades per la previsió d'obertures que inclou hotels a Colòmbia i els EUA.
A la zona Emea es va registrar una evolució positiva amb un increment del 7,8% del RevPAR. Es va registrar una caiguda de doble dígit a França o el Regne Unit, impactats pels atemptats de París i Brussel·les, i els riscos del Brexit. Els hotels 'Premium' d'Espanya, finalment, van tenir excel·lents resultats, especialment Gran Meliá Don Pepe, Meliá Sancti Petri, Gran Meliá Victoria i el Gran Meliá Palacio de Isora. Uns resultats que s'esperen mantenir així com als hotels urbans amb oci.
Llegiu també: Melia Hoteles podría comenzar un nuevo impulso alcista en cualquier momento
EVOLUCIÓ POSITIVA A LA MEDITERRÀNIA
L'evolució positiva dels hotels de la Mediterrània i les Canàries va reportar un increment del 30,9% del RevPAR, sustentat en la demanda dels principals mercats emissors com el Regne Unit, Alemanya i Rússia, així com en increments significatius dels preus. Destaca que el 50% dels ingressos totals de la divisió en el semestre es va produir a les Illes Canàries.
A més la companyia destaca el reposicionament registrat en zones com Magaluf (Mallorca) i altres destinacions de la Costa del Sol i les Canàries superant les expectatives i millorant la seva imatge i la seva rendibilitat. Les previsions per a l'estiu apunten a una àmplia millora amb creixements de doble dígit respecte a la temporada de 2015, en tots els mercats. Amb els hotels a Eivissa al capdavant (amb increments del 60% entre juliol i setembre) destaquen també les Illes Canàries, Andalusia i les Illes Balears, amb un 20%. Aquesta divisió no acusa encara un impacte significatiu en les reserves del Regne Unit com a conseqüència del Brexit.
A l'àrea urbana espanyola els hotels situats a l'est del país (Catalunya, València i Balears) i a Madrid i zona centre han estat els millors
A l'àrea urbana espanyola els hotels situats a l'est del país (Catalunya, València i Balears) i a Madrid i zona centre d'Espanya, amb millores de doble dígit en el RevPAR, van empènyer els bons resultats de la divisió, que va registrar un increment mitjà del 10,6% del RevPAR.
L'evolució del canal de venda directa del grup, amb un creixement del 35,8% respecte a l'any anterior, i la recuperació del segment d'Esdeveniments i Reunions (MICE), amb un 24% de creixement, van influir també de manera important en els resultats del semestre.
MILLOREN ELS INGRESSOS A CUBA
A Cuba els ingressos consolidats de la divisió van seguir creixent entre gener i juny, superant els 14 milions d'euros, un 29% més que el 2015. El RevPAR va créixer gairebé un 10%, a causa de la millora dels preus, fonamentalment en els hotels Melià Havana i Meliá Cohiba, tots dos a l'Havana. Al Brasil la situació política i econòmica fa complexa l'evolució del negoci afectat per la caiguda de preus i de la demanda tant corporativa com governamental. La companyia confia que l'obertura del Gran Meliá Nacional Río al novembre tingui un impacte positiu.
Per la seva banda l'evolució dels hotels a Àsia ha estat molt influenciada per la variació en els tipus de canvi, així com pel nombre de noves obertures i renovacions d'hotels en els últims 12 mesos. En els últims anys, el grup ha més que triplicat la seva cartera al continent i ha renovat les propietats existents, de manera que espera aconseguir una millora notable en els seus resultats
Llegiu més:
Vea aquí la cotización de Meliá Hotels