Mediaset i Atresmedia, segures de guanyar a la CNMC: no fan provisió per a la multa de 77 milions

La propietària de Telecinco afirma que la sanció es ressent d'"una absència total de proves"

Cristina Bolinches
Bolsamania | 28 feb, 2020 16:09
ep cnmc faanala comissio nacional dels mercats icompetncia
EUROPA PRESS - Archivo

Una megamulta de 77,1 milions d'euros a repartir-se entre els dos grans operadors del sector, per condicionar el mercat de la publicitat televisiva. Però aquests dos actors, Mediaset i Atresmedia, no han fet provisió als els seus comptes de resultats per l'import de les seves multes. No ho han fet perquè confien a guanyar la batalla als tribunals, via Audiència Nacional i, després, si cal, al Tribunal Suprem.

Atresmedia
4,335
  • -0,12%-0,01
  • Max: 4,34
  • Min: 4,28
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,34
17:35 23/12/24
Mediaset España
2,890
  • -4,24%-0,13
  • Max: 3,01
  • Min: 2,85
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,25
17:35 02/05/23

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar al novembre la citada multa per considerar que les polítiques comercials dutes a terme pels dos operadors de televisió privada els ha permès concentrar en els seus canals el 85% de tot el mercat publicitari. Segons el regulador, Atresmedia i Mediaset porten anys limitant la capacitat de la resta d'operadors de captar ingressos via anuncis, amb el risc associat de veure's expulsats del mercats.

L'organisme presidit per José María Marín Quemada va considerar que les dues companyies “imposaven de forma generalitzada als seus anunciants una elevada quota mínima d'inversió” i que si no hi arribaven, podien ser penalitzats. A més, va assegurar que totes dues empreses pagaven incentius (denominats 'extraprimas') a les agències intermediàries perquè aquestes aconseguissin un determinat volum o quota d'inversió sobre el conjunt de la publicitat facturada a totes dues cadenes.

MEDIASET ES DEFENSA

Per als dos grups audiovisuals, els arguments esgrimits per la CNMC no tenen fonament, i han presentat un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional, tal com recullen als seus informes anuals de 2019. I totes dues han presentat recurs per suspendre el pagament de la sanció imposada, i el cessament de les conductes sancionades per la CNMC.

Mediaset és especialment crític amb l'organisme supervisor, que li va imposar 38,9 milions de sanció. “La resolució sancionadora no té cap fonament ni cap prova”, indica al seu informe anual. “Mediaset España mai no ha coordinat la seva política comercial publicitària amb Atresmedia, ni cap de les dues empreses no ostenta una posició de domini al mercat de la publicitat televisiva de la qual poguessin abusar”. A més, argumenta que ja no es pot parlar del sector de la publicitat televisiva com a tal, sinó de “publicitat audiovisual”, del qual formen part els operadors digitals, sota demanda.

La companyia propietària de Quatro i Telecinco critica la CNMC i la seva resolució perquè té defectes, com ara “una deficient consideració de l'estructura del mercat, una base jurídica errònia, una absència total de proves dels efectes suposadament generats i un error en la qualificació de les conductes, així com nombrosos vicis de base en la recerca duta a terme per l'organisme instructor de l'autoritat de competència”.

Mediaset conclou que “els greus efectes” i la sòlida fonamentació jurídica i d'experts independents “haurien de propiciar l'adopció de la mesura cautelar sol·licitada i, en tot cas, permeten confiar que la resolució recorreguda sigui anul·lada en via jurisdiccional”. Per això, indica que “el balanç adjunt no inclou cap provisió en relació amb aquesta contingència, en estimar els administradors i els seus assessors que no és probable el risc que es materialitzi aquest passiu”.

En conjunt, Mediaset té provisionados 8,6 milions d'euros per a litigis. Mentrestant, Atresmedia suma per a litigis i altres provisions més de 29,5 milions; menys que un any abans, quan arribava als 33,6 milions. En el cas d'Atresmedia, explica que considera “probable obtenir una resolució judicial favorable” i que, en conseqüència, “no es veurà substancialment afectat el model de negoci que està desenvolupant”.

contador