Més sofriment per a IAG i Meliá: Europa intensifica les mesures de control per a Espanya

Segueixen les caigudes dels valors turístics

Noemí Jansana
Bolsamania | 07 ago, 2020 13:23
ep imagen de aerolineas de iag
CEDIDA - Archivo

IAG torna a ser un dels pitjors de l'Ibex aquest divendres: ha arribat a caure gairebé un 5%, seguida d'Aena (-1,6%) i Melià (-1,36%), amb un sector turístic molt apallissat per les recomanacions de gairebé tots els països europeus d'extremar la cautela en els viatges a Espanya o, directament, no volar al país si no és en cas d'extrema necessitat. Els governs d'Àustria i Dinamarca se sumen a una llarga llista en emetre alertes de viatge sobre Espanya, amb l'excepció de les Canàries i les Balears, tement que els seus ciutadans triïn el territori espanyol com a destí vacacional en plena pandèmia de coronavirus.

SOLTEC POWR BR-UNTY
1,598
  • 0,00%0,00
  • Max: 1,70
  • Min: 1,58
  • Volume: -
  • MM 200 : 2,44
17:35 08/11/24
Aena
199,300
  • 0,66%1,30
  • Max: 200,60
  • Min: 197,70
  • Volume: -
  • MM 200 : 180,72
17:35 08/11/24

La decisió ha estat presa un dia després que Suïssa inclogués Espanya al llistat dels països els viatgers dels quals hauran de sotmetre's a una quarantena de deu dies per entrar en territori suís, si bé n'ha exclòs els viatgers provinents de les Illes Canàries i les Balears. Aquests països se sumen ara a d'altres, com ara el Regne Unit, Alemanya o França, que han recomanat no viatjar a Espanya, o que directament han imposat una quarantena als viatgers procedents de territori espanyol.

En general, un bon nombre de països europeus ha decidit establir mesures de control més restrictives en relació amb Espanya, on els brots de Covid-19 s'han incrementat de manera notable aquests últims dies, amb un augment significatiu en el nombre de contagis, en particular a regions com l'Aragó, Catalunya, Navarra, el País Basc i la Comunitat de Madrid.

En conjunt, els països que han aplicat noves mesures de moment no impedeixen anar o tornar d'Espanya, però sí que coincideixen en desaconsellar els viatges no imprescindibles a tot el país o -segons els casos- a les zones més afectades pel nou brot, i alguns estableixen mesures de quarantena.

A més, els EUA han anunciat aquest dijous que retiren la seva recomanació d'evitar viatges a tots els països del món a causa del coronavirus, i els substitueix per recomanacions específiques, com l'emesa per a Espanya; en aquest cas, demana als seus ciutadans que "reconsiderin" la possibilitat de desplaçar-se al país.

Aquest panorama ha obligat les aerolínies a canviar les seves previsions i a retardar les seves idees inicials de recuperació que havia projectat d'aquí a 2023. Així, l'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) estima que el trànsit mundial de passatgers no tornarà als nivells anteriors a la crisi de la Covid-19 fins a 2024, un any més tard del que es preveia.

Les dades de la IATA alerten d'una recuperació feble del sector fins a juliol, amb el trànsit aeri mantenint-se un 63% per sota dels nivells de 2019. L'estimació anterior preveia una baixada una mica menor (55%). A més, s'espera que el trànsit aeri al 2021 es mantingui un 30% per sota del de 2019.

ALTA VOLATILITAT D'IAG

IAG està notant especialment la sotragada causada per aquesta situació, i els seus títols lluiten perquè no es confirmi la pèrdua del suport dels mínims anuals (1,80 euros) a preus de tancament. En qualsevol cas, la volatilitat ha marcat aquest valor aquesta setmana, que també balla al so de les notícies sobre la companyia, entre la culminació de l'aliança Ibèria-Air Europa i l'ampliació de capital.

L'operació de 2.750 milions d'euros haurà de ser aprovada pels accionistes el 8 de setembre. El principal accionista, Qatar Airways (25,1% del capital), anuncia que prendrà part a l'ampliació. Els fons es dedicaran a sanejar el balanç i reduir l'endeutament (bé per a solvència). Es tractaria només de capital privat, i amb aquest plantejament descarta l'entrada estatal, a diferència de Lufthansa i KLM-AirFrance.

Segons els analistes de Bankinter "té sentit des del punt de vista estratègic, i li permetrà millorar la solvència que s'ha vist deteriorada per la COVID-19. Com a referència, l'apalancament del Grup (deute sobre Ebitda) ha augmentat fins a 4,2x des de 1,4x a desembre 2019 i la DFN ha augmentat fins a 10.463M€ des de 7.508M€ en 1T20".

contador