Brussel·les ha llançat un programa de finançament per trobar la cura del coronavirus
La prioritat mundial és combatre el Covid-19. La Unió Europea (UE) hi contribuirà amb un programa de finançament al qual opten més de 2.000 empreses del 'Vell Continent'. En total, Brussel·les posarà 300 milions sobre la taula, i prioritzarà els projectes destinats a desenvolupar proves de diagnòstic fiables, una vacuna o un tractament per al virus.
De moment s'han llançat 150 milions, una xifra que es duplicarà en un màxim de dos mesos, segons ha explicat a 'Bolsamanía' el responsable tècnic de l'àrea de Fons Europeus d'Euro-Funding, Óscar Salazar. Es poden presentar projectes de qualsevol temàtica, però tindran preferència els que es focalitzin en la lluita contra el coronavirus. L'únic requisit és tenir un prototip en marxa, però per ser seleccionat cal passar un procés "bastant dur".
D'entre tots els projectes presentats, només uns 100 passen el primer tall. Posteriorment, els candidats triats han de defensar la viabilitat del seu producte en una entrevista, a més de presentar un detallat pla de negoci. A partir d'aquí, es realitzarà el cribatge definitiu, en la qual es lliuraran les ajudes a una desena de farmacèutiques. La decisió final es prendrà, com a molt, en un termini de dues setmanes.
Aquest suculent programa d'ajudes ha atret l'atenció d'unes quantes empreses espanyoles, encara que Salazar rebutja facilitar-ne els noms per "motius de confidencialitat". En qualsevol cas, Grifols, Pharmamar i Biosearch Life són les que tenen un prototip més avançat a nivell nacional, tot i que encara són lluny de poder patentar un tractament contra el coronavirus.
Els experts consideren que no es podrà disposar d'una cura eficaç fins dins d'uns 12 o 18 mesos. No obstant això, ja se sap que com més gran és el finançament destinat a la recerca, més probabilitats hi ha de trobar un tractament definitiu. Per això, els governs i les institucions internacionals s'estan abocant econòmicament a combatre una malaltia que ja ha deixat més de 100.000 víctimes mortals i 2 milions d'infectats a tot el món.
AVANÇOS A LES FARMACÈUTIQUES ESPANYOLES
Grifols està col·laborant amb organismes nord-americans, entre els quals l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès), en la recollida de plasma de pacients que han superat la malaltia, amb intenció de processar-lo i produir immunoglobulines. A Espanya també treballa en un assaig clínic amb plasma de pacients recuperats i col·labora amb determinats centres de donació i hospitals públics.
PharmaMar s'està centrant en el seu fàrmac Aplidin (plitidepsina). Al començament d'abril, va anunciar que estava duent a terme un assaig clínic de fase II, aleatoritzat i multicèntric, per avaluar dues dosis diferents de plitidepsina en el tractament de pacients amb pneumònia per Covid. Actualment aquest protocol es troba en procés d'avaluació.
En el cas de Biosearch Life, té en marxa una recerca per reforçar el sistema immunitari amb soques probiòticas. Encara que no hi ha proves del seu efecte sobre la infecció pel nou coronavirus, la companyia defensa el seu potencial "per millorar la resposta immunològica en general, podent ser un aliat en situacions de major vulnerabilitat a infeccions víriques".