BofA veu recuperació en els vols nacionals i "molt deprimits" els viatges a nivell mundial
Les aerolínies no acaben d'emprendre el vol i l'horitzó segueix estant ple de núvols. Així ho asseguren els estrategs de Bank of America (BofA), que parlen de males perspectives per al sector a causa de la lentitud del desplegament de les vacunes contra la Covid-19 a nivell mundial, les llargues quarantenes que s'exigeixen als turistes, les restriccions als viatges i les noves soques de virus. "Limitaran la recuperació del trànsit aeri", adverteixen.
I és que, tot i que constaten una recuperació dels vols nacionals, la veritat és que els viatges internacionals "segueixen molt deprimits a nivell mundial". "El transport aeri internacional és mort, però el nacional es recupera", diu l'entitat nord-americana al seu últim informe sobre les aerolínies. Tal com explica, "els factors de càrrega dels passatgers nacionals al sector aeri han augmentat durant els últims mesos, ja que les companyies aèries han començat a omplir els avions amb més regularitat".
No obstant això, "els viatges internacionals segueixen estant molt deprimits en general i el volum de passatgers segueix disminuint en un 85% -90% de mitjana, mostrant pocs signes de millora". I és que, remarca BofA, la majoria de les principals economies del món s'enfronten a "severes restriccions de quarantena de fins a dues setmanes" per als viatgers que arriben des de l'estranger, cosa que "suposa un important factor de limitació dels viatges internacionals".
I encara que el compliment de les normes també varia, ja que "en alguns casos les restriccions de quarantena s'apliquen per si mateixes i en altres els governs les vigilen estretament", no es pot oblidar que països com el Japó, l'Índia, Corea de Sud o Vietnam "romanen completament tancats al turisme estranger". Per això, afirmen els experts del banc, "no és d'estranyar que l'Àsia sigui la regió amb la puntuació més baixa pel que fa a viatges aeris internacionals".
Tot això, cap a on condueix? Doncs a una situació cada vegada més complicada per al sector, que s'enfronta a greus problemes davant la lenta implantació de la vacuna per aconseguir la immunitat de ramat (s'aconsegueix quan almenys el 70% de la població està vacunada). Això està creant "alguns riscos baixistes per a les aerolínies durant el segon semestre de 2021 i fins i tot el 2022", diu BofA.
"Encara que els viatges aeris seguiran recuperant-se, hi ha alguns riscos a la baixa", sobretot "tenint en compte la desigual recuperació de la demanda de combustible" al sector, apunten els estrategs del banc. Com expliquen, els preus del combustible per avions s'han recuperat a tot el món amb l'augment dels preus del cru, i "els futurs apunten a una normalització constant". No obstant això, "els preus al comptat del combustible d'aviació a la Costa de golf dels EUA segueixen sent molt baixos i les perspectives són encara fosques".
La raó d'això és clara: moltes dades apunten que les campanyes de vacunació a Europa no arribaran al 75% de la població fins gairebé el quart trimestre d'aquest any. A més, les principals economies d'Àsia, com el Japó, Austràlia o l'Índia, encara no han impulsat els seus esforços de vacunació i probablement no arribaran a la immunitat de ramat fins a 2022. Mentrestant, diu BofA, "les noves soques de virus podrien complicar la reobertura de les fronteres internacionals, cosa que suggereix que la recuperació de la demanda de les aerolínies podria anar per darrere".
TRANSPORT DE MERCADERIES I VIATGES NACIONALS
No obstant això, tot i les "pèssimes perspectives" que hi ha per als viatges aeris internacionals, el banc nord-americà recorda que "el transport aeri de mercaderies s'ha recuperat amb força" gràcies a la forta demanda de béns impulsada per l'ampli suport fiscal i monetari mundial. A més, "el trànsit aeri en alguns països s'està recuperant molt més ràpidament que en altres, impulsat per un ràpid retorn dels viatges nacionals".
"En la nostra opinió, el ritme de repunt dels viatges aeris als EUA està lligat en part a l'èxit de la campanya de vacunació i als esforços del sector aeri per aplacar les preocupacions de seguretat". Es refereix al fet que el nombre de passatgers nord-americans registrat per l'Administració de Seguretat del Transport (TSA, per les sigles en anglès) s'ha duplicat des de gener i ara és d'uns 1,4 milions al dia, és a dir, un 40% menys que els nivells anteriors a la pandèmia, quan era de 2,3 milions al dia (mitjana de 2019).
Per contra, el nombre de vols segueix disminuint-se un 60% interanual a l'Europa de l'OCDE, mentre que a l'altre extrem, el cel nacional de la Xina està obert encara que el país estigui tancat als viatgers internacionals.