Escrivá certifica que no es preparen més ajudes per a aquest col·lectiu
El clam generalitzat del col·lectiu d'autònoms perquè el Govern suspengui el pagament de les quotes de març i abril i ajorni a juliol la liquidació del primer trimestre ha estat inútil. L'Executiu central no preveu ampliar ara com ara les mesures anunciades aquesta setmana per alleujar la pressió fiscal i garantir la liquiditat dels més de tres milions de treballadors que cotitzen sota aquest règim. En aquest context, la Comunitat de Madrid ha llançat un paquet d'ajudes que complementa les estatals i se suma a les regions que ofereixen suport a aquesta mena de professionals amb pagues directes i crèdits, com Catalunya.
El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, ha volgut resoldre la polèmica oberta amb aquests professionals i ha ratificat que Moncloa no prepara més ajudes i, encara menys, eliminar els impostos. El sentiment de desemparament és majúscul i la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA) ha lamentat que l'Executiu els hagi deixat “a l'estacada”.
La decepció ha quedat manifesta en una explosió de comunicats i comentaris a les xarxes socials aquest dimarts, després de la posada en marxa del primer tram de la línia d'avals a pimes que va ser aprovada fa uns dies, xifrada en 20.000 milions d'euros, i que cobrirà el 80% dels préstecs concedits a aquestes empreses per fer front a les dificultats que està provocant el coronavirus. La queixa dels autònoms, igual que d'altres associacions empresarials, es concentra en la manca de lògica de manllevar al Govern per continuar pagant tributs, ja que el calendari d'autoliquidacions, com ja s'ha explicat, no ha variat.
Aquests crèdits se sumen a les altres quatre mesures implementades fins avui, que no convencen als empresaris per diversos motius. El cessament d'activitat extraordinari al qual, segons Escrivà, s'han acollit 50.000 treballadors, comporta una prestació que en el 80% d'aquests professionals suposa una quantitat pròxima als 660 euros mensuals -el ministre l'eleva a 950 euros- i exonera de la quota aquells que s'acullin a la prestació. Però només beneficia a un 60%, aquells professionals les activitats dels quals hagin estat suspeses pel Reial decret del 14 de març. També aquells que puguin acreditar una caiguda del 75% dels seus ingressos, a la qual no s'arriba en molts casos malgrat “no ingressar ni 200 euros”, es queixa un autònom que ha preferit romandre en l'anonimat.
A més, la setmana passada, l'Executiu va oferir als autònoms que ho sol·licitin la possibilitat d'ajornar els seus impostos fins a sis mesos, tres d'ells sense interessos, i una línia de crèdits ICO per als sectors especialment afectats pel coronavirus, com el turisme i l'hostaleria, dotada amb fins a 400 milions d'euros. Finalment, queda la possibilitat d'efectuar un ERTO a aquells que tinguin treballadors a compte, un extrem que rebutja ATA perquè “a l'ADN dels autònoms no hi figura això d'acomiadar”.
Aquestes ajudes són “insuficients” de cara a la pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril, critica l'empresariat. Però davant d'aquestes reivindicacions, la resposta de la Moncloa és insistir que la liquiditat està assegurada mitjançant els avals i els crèdits de l'ICO. Per tant, allà on no hi arriba l'Estat, els Governs regionals ofereixen paquets de rescat que difereixen en quantitat i forma a cada Comunitat Autònoma. L'última a impulsar iniciatives d'aquest tipus ha estat la Comunitat de Madrid, que ofereix salvavides en forma de pagues de 3.200 euros i aniran dirigides a autònoms sense empleats que hagin vist minvada la seva activitat. El pressupost total és de cinc milions d'euros i es destinarà a treballadors sense plantilla que acreditin pèrdues.
A més, la intenció del Govern regional és que també s'agilitin els tràmits en el cobrament d'aquesta ajuda, per la qual cosa la quantitat que se'ls adjudiqui a aquests autònoms els serà enviada per transferència i en un únic pagament. En el futur es posaran en marxa programes per a autònoms amb empleats.
PAGUES A AUTÒNOMS A CATALUNYA I CANTÀBRIA
Catalunya és la segona comunitat amb més afectats pel brot de Covid-19, per la qual cosa el Govern de la Generalitat va implicar-se a fons en l'assumpte des de l'inici de l'estat d'alarma. Es tracta d'un paquet de 7,5 milions a autònoms, que es preveu que beneficiarà a uns 4.500 treballadors, amb ajudes de fins a 2.000 euros si acrediten "una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació”. L'accés a l'ajuda s'aconseguirà mitjançant l'acreditació de pèrdues econòmiques el mes de març de 2020 en comparació amb el mateix mes de l'any anterior.
El Govern de Cantàbria repartirà 10 milions d'euros entre més de 7.600 micropimes i autònoms de la regió, a través de xecs setmanals per ajudar-los a sufragar despeses fixes dels seus negocis i garantir la reobertura una vegada finalitzin les restriccions decretades per l'Estat d'Alarma. Es cobriran despeses com són els servei essencials i els negocis rebran entre 150 i 300 euros setmanals, depenent de la quantitat de treballadors a càrrec.
El Govern valencià va anunciar dijous passat que facilitarà 57 milions d'euros en crèdits als treballadors autònoms amb el suport de l'Institut Valencià de Finances (IVF). Al País Basc i Andalusia es llançaran paquets globals que inclouen línies de crèdit, avals i suport financer que es preveu que arribin als 1.000 milions, mentre a la Comunitat Valenciana facilitarà 57 milions d'euros en crèdits als treballadors autònoms. A Galícia, el paquet serà de cinc milions d'euros, mentre a Extremadura es donaran facilitats per a ajornar els pagaments de deutes. Navarra preveu un fons de 100 milions, Balears, de 50 milions i Múrcia, de 10 milions. Aragó i Castella Lleó es troben en tràmits per a endegar línies d'ajuda. A les altres regions no hi ha constància d'accions extraordinàries.